Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πολίτης περπατάει δίπλα σε κατεστραμένο απο το ΝΑΤΟ γιουγκοσλαβικό τεθωρακισμένο
Πολίτης περπατάει δίπλα σε κατεστραμένο απο το ΝΑΤΟ γιουγκοσλαβικό τεθωρακισμένο

(06/01/2001, 09.00 GMT)

Ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
Τα Ηνωμένα Εθνη εκφράζουν τις ανησυχίες τους μετά τις έρευνες εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι κατέγραψαν ποσοστά ραδιενέργειας, υψηλότερα του κανονικού, στις περιοχές του του Κοσσυφοπεδίου τις οποίες το ΝΑΤΟ έπληξε με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σε συνέντευξη του στο BBC, ο  επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνομόνων του ΟΗΕ δήλωσε έκπληκτος με το γεγονός ότι έχουν αφεθεί ραδιενεργά κατάλοιπα σε περιοχές στις οποίες παίζουν παιδιά και βοσκούν ζώα.  Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια, υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέα κρούσματα λευχαιμίας.  'Ενταση εξάλλου έχει προκαλέσει η υπόθεση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν οι Τάιμς του Λονδίνου, που προσθέτουν ότι είναι πιθανόν να κλωνιστεί η ενότητα της συμμαχίας στο θέμα της αποστολής στρατευμάτων σε μελλοντικές της επιχειρήσεις.

Ανοικτές οι ΗΠΑ στην τοποθεσία της δίκης Μιλόσεβιτς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν αντιτίθενται στην πιθανότητα να μεταφερθεί το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη ώστε να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το State Department δήλωσε ότι η τοποθεσία της δίκης είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το Δικαστήριο και η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Αρνείται ο Πινοσέτ να εξεταστεί και να καταθέσει
Συνήγοροι του χιλιανού πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ δήλωσαν ότι ο στρατηγός δεν θα δεχθεί να υποστεί ιατρικές εξετάσεις και να συμμετάσχει σε προγραμματισμένες ανακρίσεις παρά τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χιλής. Νομικοί πάντως δηλώνουν ότι εάν ο Πινοσέτ δεν παραστεί στην διαδικασία αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο σύλληψης. Οι ιατρικές εξετάσεις που προγραμματίζονται για την Κυριακή έχουν σκοπό να διερευνήσουν εάν ο πρώην δικτάτορας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δίκη.

Επίσημη ιραηλινή απάντηση στην πρόταση Κλίντον
Υψηλός ισραηλινός απεσταλμένος παρουσίασε την επίσημη απάντηση της χώρας του στην τελευταία αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.  Ο ισραηλινός επίσημος δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος και πως δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον απο την προεδρία. Εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου εξάλλου, δήλωσε ότι ο κύριος Κλίντον έχει τώρα λάβει απαντήσεις και απο τις δύο πλευρές, τις οποίες και θα αξιολογήσει. στην Δυτική Οχθη πάντως, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αμερικανικής πρότασης.

Ιδιωτική επίσκεψη Σρέντερ στη Μόσχα
Ο γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επισκέπτεται σήμερα την Μόσχα σε επίσκεψη που χαρακτηρίζεται ιδιωτικού χαρακτήρα. Δεν έχουν προγραμματιστεί επίσημες συνομιλίες και τόσο ο κύριος Σρέντερ όσο και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνουν ότι θα συναντηθούν στα πλαίσια σύσφυξης των προσωπικών τους σχέσεων. Οι ανταποκριτές όμως μεταδίδουν ότι οι δύο ηγέτες αναμένενεται να συζητήσουν σοβαρά ζητήματα, με κύριο το θέμα του χρέους της Ρωσίας.

Γενικές εκλογές με νέο σύνταγμα στην Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη πραγματοποιούνται σήμερα οι πρώτες γενικές εκλογές υπό το νέο σύνταγμα της χώρας που έχει αυστηρές προβλέψεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η ψηφοφορία στην Ταϊλάνδη είναι υποχρεωτική και στην διαδικασία λαμβάνουν μέρος 37 κόμματα. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει καθώς πραγματοποιούνται έρευνες για διαφθορά ανάμεσα στους υποψηφίους.

Αρνείται μεγάλες απώλειες η American Bank
Η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αmerican Bank, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αρνείται ότι έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες. Οι φήμες ακολούθησαν σημαντική πτώση στις μετοχές της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θετικό κλίμα στη ζώνη του Ευρώ
Θετικό κλίμα επεκράτισε στην ζώνη του Ευρώ τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά απο τέσσερις μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Κομισσιόν που μιλάει για οικονομική άνθιση στην Ευρώπη. Η Ευρωπαίκή επιτροπή επισημαίνει ότι το οικονομικό αίσθημα ανέβηκε περισσότερο στην Αυστρία, στο Βέλγιο και την Ιρλανδία, ενώ άνοδος σημειώθηκε και στην Ελλάδα. Η αύξηση στους δείκτες εμπιστοσύνης καθορίστηκε κυρίως απο τους καταναλωτές, ενώ και στην βιομηχανία οι δείκτες ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Κομισσιόν.

Την παραίτηση του Γ.Διευθυντή της τηλεόρασης ζητά το τσέχικο κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε πρόταση για να ζητήσει απο τον νέο γενικό διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης Τζίρι Χόντακ να παραιτηθεί. Το αίτημα εκφράζεται μετά απο διαμαρτυρίες και καταλήψεις των γραφείων της κρατικής τηλεόρασης απο δημοσιογράφους και μεγάλες διαδηλώσεις κατά του κυρίου Χόντακ. Η υπόθεση έχει εξάλλου προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Βάκλαβ Χάβελ και τον πρωθυπουργό Μίλος Ζίμαν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.