Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(05/01/2001, 17:30 GMT)

Κριτική και των Ηνωμένων Εθνών στο ΝΑΤΟ για το ουράνιο
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συλλέξει  τα κατάλοιπα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που παραμένουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, γιατί η παρουσία του υλικού αυτού συνιστά σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία, επισημαίνεται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει υποβληθεί στο ΝΑΤΟ. Η έρευνα του Περιβαλλοντικού  Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις ολέθριες επιπτώσεις από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο  Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζει σε άρθρο της η Βρετανική  εφημερίδα "Guardian". Η έκθεση διαπιστώνει ότι στις 8 από τις 11 περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου διεξήχθη η έρευνα έχουν ανιχνευθεί αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενέργειας, ενώ εκφράζονται σοβαροί φόβοι για το γεγονός ότι τα περισσότερα υπολείματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν βρεθεί κοντά σε ναρκοπέδια, η εξουδετέρωση των οποίων προκαλεί την χειρότερη μορφη ραδιενεργούς μόλυνσης με την σκόνη που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

"Οδυνηρές οι επιπτώσεις από το ουράνιο", λένε στο BBC ειδικοί
Τις οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ αλλά και του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας από τη ρίψη των βομβών αυτών επιβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο καθηγητής Χημείας για ιατρικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ Μάλκολμ Χούπερ, που είναι ειδικός στο απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ο καθηγητής Χούπερ προειδοποιεί ότι η πιο ευπαθής ομάδα είναι τα παιδιά στις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου, στα οποία θα πρέπει να αναμένεται, όπως είπε, να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης από απεμπλουτισμένο ουράνιο μέσα σε 10 χρόνια ή και συντομότερα διότι ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές που βομβαρδίστηκαν αντιμετωπίζει τον πενταπλάσιο ή και εξαπλάσιο κίνδυνο από το υποπροϊόν αυτό του ουρανίου. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βετεράνων Πολέμου στον Περσικό Κόλπο Σον Ράσλιν, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι πολλοί Βρετανοί στρατιώτες πέθαναν από λευχαιμία πολύ σύντομα μετά την επιστροφή τους από τον Περσικό Κόλπο, από το 1993 μέχρι το 1995. Συγκεκριμένα, όπως είπε, 521 βετεράνοι του πολέμου στον Περσικό Κόλπο έχουν ήδη πεθάνει στη Βρετανία είτε από αυτοκτονία είτε από ασθένειες που συνδέονται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς πέθαναν από λευχαιμία ή από άλλες μορφές καρκίνου.

Ανησυχία και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Ανησυχίες εκφράζονται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ στην υγεία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια ως μέλη ειρηνευτικών αποστολών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε έκκληση για απαγόρευση των όπλων αυτών εφόσον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των στρατιωτών. Μέχρι στιγμής, 6 ιταλοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν πεθάνει από λευχαιμία, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες της που ήταν μέλη παρόμοιων αποστολών πάσχουν από λευχαιμία. Πολλές κυβερνήσεις που έχουν αποστείλει στρατεύματα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη καλούν το ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίσει την αβεβαιότητα που επικρατεί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εμμένουν στη θέση ότι δεν υπάρχει λόγος για απαγόρευση της χρήσης των όπλων αυτών.

Απαισιόδοξος ο απεσταλμένος του Ισραήλ για άμεση επίλυση του Μεσανατολικού
Ο απεσταλμένος του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον Γκίλεαντ Σερ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό με τους Παλαιστινίους στο εγγύς μέλλον. Ο κ. Σερ είπε ότι δεν αναμένει να πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα, δηλαδή, που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στον διάδοχό του, τον Τζωρτζ Μπους το νεότερο. Ο κ. Σερ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος και θα έχει συνομιλίες και με τον κ. Κλίντον. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα λάβει διαστάσεις ευρύτερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες εάν δεν επιτευχθεί συνολική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την παραπομπή Μιλόσεβιτς στη δικαιοσύνη
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να δεχθεί την παραπομπή στη δικαιοσύνη του πρώην προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Ο κ. Σβιλάνοβιτς πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία για το θέμα αυτό με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την προϋπόθεση, όπως είπε, η δίκη να γίνει στην Γιουγκοσλαβία. Πάντως, εκπρόσωπος του Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για το αν η δίκη θα γίνει στη Χάγη, αφού ούτως ή άλλως - όπως είπε - ορισμένοι μάρτυρες μπορεί να φοβούνται να καταθέσουν στην Γιουγκοσλαβία.

Γερμανικό σχέδιο για αντιμετώπιση της ασθένειας των "τρελλών αγελάδων"
Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκπόνησε σχέδιο δράσης 7 σημείων με στόχο την αναμόρφωση των μεθόδων κτηνοτροφίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μετά από την πρόσφατη ανακάλυψη αρκετών κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα βοοειδή. Το σχέδιο προβλέπει την χορήγηση κονδυλίων 250 εκατομμυρίων δολλαρίων για την προώθηση οικολογικών μεθόδων και την καθιέρωση λίστας απαγορευμένων ουσιών στις ζωοτροφές.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν τις εισαγωγές Ευρωπαϊκού βοδινού
Καθώς η ανησυχία για την ασθένεια των "τρελλών αγελάδων" επεκτείνεται, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από άλλες 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Η κοινή υπηρεσία τροφίμων Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, επίσης, συμβουλεύει τα καταστήματα στα δύο κράτη να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα προϊόντα βοδινού κρέατος από τις χώρες αυτές.

Απόφαση για πώληση πολεμικού υλικού από την Γερμανία στην Τουρκία
Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, Γερμανική εταιρεία πήρε την άδεια γιά την κατασκευή περιπολικών του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία, αντί 500 εκατομμυρίων μάρκων, θα διατεθούν στην Αγκυρα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή των περιπολικών.  Η πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία, λόγω του προβλήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Βερολίνο.

Βρετανία: Σοκ από έρευνα στα αρχεία του γιατρού-δολοφόνου
Σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης της Βρετανίας, που δώθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κατά συρροή δολοφόνος, γιατρός Χάρολντ Σίπμαν, μπορεί να σκότωσε μέχρι και 300 από τους ασθενείς του την τελευταία εικοσαετία. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Σίπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια για τις δολοφονίες 15 ασθενών του. Ομως, μετά από έρευνα που έκανε το υπουργείο υγείας της Βρετανίας στα αρχεία ασθενών του ιατρείου του και μετά από σύγκριση που έγινε με στοιχεία ιατρείων του ίδιου μεγέθους, φαίνεται ότι οι θάνατοι ασθενών του κ. Σίπμαν υπερβαίνουν - περίπου κατά 300 - το μέσο όρο.

Συνεχίζεται η κρίση στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας
Στην Τσεχία η παρατεταμένη απεργία και κατάληψη στούντιο της τηλεόρασης από δημοσιογράφους, που διαμαρτύρονται για το νέο διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης της Τσεχίας Γίρι Χόντακ, έφερε το θέμα στη Βουλή της χώρας. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι ο καινούριος επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης της Τσεχίας δεν είναι πολιτικά ουδέτερος και ζητούν την αποπομπή του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να τον στηρίζει λέγοντας ότι η επιλογή του κ. Χόντακ ήταν απολύτως νόμιμη. Και η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωράει ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται δεν υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου, αλλά συνδέονται με την αντιπολίτευση της χώρας και, ειδικότερα, με τον πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ. Πάντως, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης στη Τσεχία - o νέος διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης Γίρι Χόντακ - έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο και οι γιατροί λένε ότι πάσχει από υπερκόπωση.

Χόλυγουντ και επιστήμονες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το τσιγάρο
Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Χόλιγουντ και επιστήμονες για το κάπνισμα και, ειδικότερα, για την προβολή του καπνίσματος μέσω των κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ. Το 1989 απαγορεύτηκαν οι δωρεές των καπνοβιομηχανιών προς τους παραγωγούς ταινιών. Ομως, επιστήμονες στην Αμερικανική Πολιτεία του Νιου Χαμπσάιρ, που μελέτησαν 250 δημοφιλείς ταινίες την περίοδο μετά από την απαγόρευση, είπαν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο που προωθεί το Χόλιγουντ το κάπνισμα προσθέτοντας ότι η συχνότητα με την οποία οι κινηματογραφικοί αστέρες καπνίζουν επί της οθόνης έχει αυξηθεί σημαντικά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.