Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Φόβοι για τους στρατιώτες στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Φόβοι για τους στρατιώτες στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(04/01/2001, 22:30 GMT)

Εντείνονται οι ανησυχίες για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων"
Εντείνονται στην Ευρώπη οι ανησυχίες για το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων", τις επιπτώσεις δηλαδή των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε κι αυτή τη λήψη μέτρων μετά τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για θανάτους στρατιωτών που μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο αυτό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε πως θα πρέπει ν'απαγορευθούν τα όπλα που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο εάν αποδειχθεί ότι συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των στρατιωτών αλλά και των αμάχων που ζούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από τα όπλα αυτά. Ο κ. Πρόντι πρόσθεσε ότι θα προτείνει ν'αρχίσουν αμέσως επαφές με τις κυβερνήσεις της Βοσνίας και της Σερβίας για να συζητηθεί το θέμα της μόλυνσης και τα προβλήματα που έχουν σχέση με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. 6 Ιταλοί στρατιώτες, που είχαν υπηρετήσει σε ειρηνευτικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πέθαναν από λευχαιμία. Η Γαλλία επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι 4 στρατιώτες της νοσηλεύονται με λευχαιμία. Οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, που συμμετείχαν με στρατιώτες τους σε αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να διαλύσει την αβεβαιότητα, αλλά το ΝΑΤΟ αρνείται πως υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Πέμπτη στο ΒΒC πως η Συμμαχία δεν θ'αρχίσει τις δικές έρευνες, αλλά θα δόσει όλες τις πληροφορίες που θα της ζητηθούν.

Ο Εχούντ Μπάρακ προειδοποιεί
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, προειδοποίησε ότι εάν δεν μπορέσει να συνάψει οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, θα συνεχισθεί επ'άπειρον ο κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή και θα έρθει η χώρα του αντιμέτωπη με τους Άραβες γείτονές της. Μιλώντας στο BBC, ο κ. Μπάρακ τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το Ισραήλ θ'αναγκασθεί ν'αποκοπεί από τα παλαιστινιακά εδάφη--χαράσσοντας ζώνη ασφαλείας κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των οικισμών του. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, είχε δηλώσει νωρίτερα πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Κλίντον, δηλ. πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Οπως παρατηρεί ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Μέση Ανατολή, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς τί αποτελέσματα θα έχουν.

Αμετάβλητα τα ευρωπαϊκά επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κεντρικής Τραπέζης των ΗΠΑ η οποία μείωσε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 0,50%. Το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης παραμένει έτσι αμετάβλητο στο 4,75%, παρά την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ένα έγκυρο οικονομικό ινστιτούτο της Γερμανίας ότι εμποδίζεται έτσι η οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων είχε θετικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Απω Ανατολής.

Ενδέχεται ο ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλι Ροντρίγκεζ, δήλωσε πως είναι πιθανόν, στη σύνοδο που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου στη Βιένη, ν'αποφασισθεί η μείωση της παραγωγής πετρελαίου γιατί, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε μία μικρή ανάκαμψη στην τιμή του προϊόντος, υπάρχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα που ανησυχούν τις χώρες-μέλη του οργανισμού. Η προοπτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα ν'αυξηθεί την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου. Ο υπουργός Ενεργείας των ΗΠΑ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, θα συναντηθεί το Σαββατοκύριακο στη Βιένη με τον κ. Ροντρίγκεζ και θα του ζητήσει να μη μειώσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του.

Μειώθηκαν δραματικά οι χρήστες ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Οπως δήλωσε στενός συνεργάτης του προέδρου Κλίντον, μειώθηκαν δραματικά μεταξύ των νέων οι χρήστες ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Μπάρι ΜακΚάφρι, που είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της πολιτικής του Λευκού Οίκου στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 21% οι χρήστες ναρκωτικών μεταξύ των νέων δείχνει ότι απέδοσαν καρπούς οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα 2 τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ομως, ο κ. ΜακΚάφρι τόνισε επίσης ότι έχει αυξηθεί δραματικά μεταξύ των νέων η χρήση του ναρκωτικού "έκστασι". Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών σε όλα τα επίπεδα, κατέληξε ο στρατηγός ΜακΚάφρι, θα πρέπει να συνεχισθεί και από την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, γιατί, όπως εξήγησε, το 6% του αμερικανικού λαού, δηλ. περίπου 14 εκατομμύρια, είναι χρήστες ναρκωτικών.

Ο Πινοσέτ αρνείται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, αρνείται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την προσαγωγή του σε δίκη με την κατηγορία πως ενέχεται σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απαγωγές. Οπως δήλωσαν οι δικηγόροι του, η οικογένεια του πιστεύει πως ο στρατηγός μπορεί να αγνοήσει τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου γιατί, όπως υποστηρίζει, είναι παράλογο να ζητείται από ένα άτομο ηλικίας 85 ετών να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Οι δικηγόροιι του Αουγκούστο Πινοσέτ δήλωσαν επίσης ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητήσουν την απομάκρυνση του δικαστικού που ασχολείται με την υπόθεση του πελάτη τους επειδή, όπως υποστηρίζουν, είναι προκατειλημμένος. "Απεγνωσμένες κινήσεις" χαρακτήρισαν τις ενέργειες αυτές οι δικαστικές αρχές και προειδοποίησαν ότι εάν δεν υποβληθεί ο στρατηγός σε ιατρικές εξετάσεις την Κυριακή, όπως έχει ορισθεί, διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία μετά την βομβιστική επίθεση
Εγινε στην Τουρκία η κηδεία του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του κατά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίαςπου έγινε την Τετάρτη εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Κωνσταντινούπολη.  Μία ριζοσπαστική οργάνωση της άκρας αριστεράς, το "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο", ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε, όπως υποστηρίζει, ως αντίποινα για τις επιδρομές που έκαναν τον περασμένο οι δυνάμεις ασφαλείας στις φυλακές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τριάντα κρατούμενοι να βρουν το θάνατο. Η οργάνωση ορκίσθηκε πως θα δράσει και πάλι. Μετά την βομβιστική αυτή επίθεση έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την Τουρκία για την προστασία των αστυνομικών τμημάτων και των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου.

Εληξε η εισβολή στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Πορτογαλίας
Στη Πορτογαλία ο ένοπλος, που εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στη Λισσαβώνα και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, παραδόθηκε τελικά στην αστυνομία μετά από 8 ώρες. Ζητούσε να του δοθεί αποζημίωση γιατί ένα ρεπορτάζ που είχε μεταδοθεί πριν από 10 χρόνια τον κατέστρεψε οικονομικά. Ο οπλοφόρος είχε κλειστεί σε μία τουαλέτα, με τη σύζυγό του και τις 2 κόρες του, κι επικοινωνούσε με την αστυνομία μέσω κινητού τηλεφώνου.  Η κρατική τηλεόραση δήλωσε πως η υπόθεση, στην οποία αναφέρεται ο οπλοφόρος, βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια και θα συμμορφωθεί με την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Η Πολωνία και η λιθουανία ανησυχούν για τα ρωσικά πυρηνικά
Η Πολωνία και η Λιθουανία εξέφρασαν ανησυχίες για τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει φέρει και πάλι στη στρατιωτική της βάση στο Καλίνιγκραντ, στη Βαλτική, τακτικά πυρηνικά όπλα. Η Βαρσοβία δήλωσε πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και ζήτησε την αποστολή παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. Η Ρωσία, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές που προέρχονται από Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι.

Συλλήψεις στη Σουηδία για τους κλεμμένους πίνακες
Η σουηδική αστυνομία συνέλαβε 4 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στην κλοπή 3 πινάκων μεγάλης αξίας από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Και οι 4 συλληφθέντες είναι Σουηδοί, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι 3 πίνακες που εκλάπησαν τον περασμένο μήνα--ο ένας ήταν του Ρέμπραντ και οι άλλοι δύο του Ρενουάρ.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.