Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου
Ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου

(4/1/2001, 0930 GMT)

Ανησυχία για το "Σύνδρομο του Πολέμου στα Βαλκάνια"
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το αποκαλούμενο "Σύνδρομο του πολέμου στα Βαλκάνια" δηλαδή τις επιπτώσεις από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βοσνία και στο Κοσυφοπέδιο. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 13 περιπτώσεις στρατιωτών, που προσβλήθηκαν από καρκίνο, μετά την επιστροφή τους από τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ λεπτομέρειες για τη χρηση των όπλων αυτών στις επιχειρήσεις του, στην Πρωην Γιουγκοσλαβία. Εντολή για σχετικές έρευνες έδωσαν επίσης η Φιλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους θανάτους πορτογάλων στρατιωτών. Το ΝΑΤΟ δέχεται ότι χρησιμοποίησε βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά εμμένει ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας τους είναι πολύ μικρά για να θεωρηθούν επιβλαβή.

Συνομιλίες Αραφάτ - Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο
Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται στο Κάϊρο, μετέχοντας στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του αραβικού κόσμου που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο κ. Αραφάτ συναντήθηκε ήδη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και κατόπιν μετέβη στο αρχηγείο του Αραβικού Συνδέσμου, για να ενημερώσει τους άραβες υπουργούς σχετικά με τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τρίτη στην Γουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο παλαιστίνιος ηγέτης έχει πλέον αποδεχθεί, έστω και με επιφυλάξεις, το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, ως βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς.

Ανοδος των μετοχών παγκοσμίως, μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Ανοδο σημειώνουν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 κινείται ανοδικά - κατά 2,5% - από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ αύξησεις κατέγραψαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη. Στο μεταξύ χθές ο αμερικανικός δείκτης NASDAQ των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας σημείωσε αύξηση πάνω από 14%, που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας ανόδου, ενώ σημαντική αύξηση 2,89% παρουσίασε και ο δείκτης Dow Jones. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είπε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που προκαλεί διαβήτη σε ενήλικους
Στο Βέλγιο επιστήμονες λένε ότι εντόπισαν ένα από τα ανθρώπινα γονίδια που προκαλούν την ασθένεια του διαβήτη στους ενήλικους. Η νόσος αυτή -που ονομάζεται "Διαβήτης τύπου 2"- προσβάλει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται ως μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, ηπατικής ανεπάρκειας και καρδιακών παθήσεων. Με άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών λένε ότι το επίμαχο γονίδιο -που ονομάζουν SHIP2 - φαίνεται ότι δρά μέσα στον οργανισμό ως τροχοπέδη στην παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει το ζάχαρο στο αίμα.

Αγωγή εργαζομένων κατά της Μαϊκροσόφτ για φυλετικές διακρίσεις
H γιγαντιαία εταιρεία λογισμικού Μαϊκροσόφτ βρίσκεται από χθές αντιμέτωπη στα δικαστήρια με μια ομάδα μαύρων -πρώην και νυν- εργαζομένων της, που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ακολουθεί πολιτική φυλετικών διακρίσεων, ζητώντας παράλληλα αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Γουάσιγκτον  εκ μέρους 7 εργαζομένων, από τον δικηγόρο Γουίλι Γκάρι, που έχει εκπροσωπήσει μαύρους εργαζόμενους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, κατά εταιρειών όπως η Κόκα Κόλα και η Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Γερμανία: "Ραδιενεργές" αποκαλύψεις για τη Στάζι
Γερμανός ειδικός στον τομέα της ραδιενέργειας λέει ότι ανακάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η Στάζι, ψέκαζε με ραδιενεργές χημικές ουσίες τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα πολιτικών αντιφρονούντων. Ο Δόκτωρ Κλάους Μπέκερ ανακάλυψε έγγραφα στα αρχεία της Στάζι, σύμφωνα με τα οποία οι πράκτορες της, μετά το ψεκασμό αυτό, χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές ραδιενέργειας Γκάϊγκερ για να εντοπίσουν που βρίσκονται οι αντιφρονούντες.

Διαψεύδονται οι πληροφορίες για την υγεία του Σαντάμ Χουσεΐν
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να εργάζεται, έπειτα από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κύριο θέμα στο δελτίο ειδήσεων έδειχνε τον πρόεδρο Χουσεΐν, σε καλή κατά τα φαινόμενα φυσική κατάσταση, να συναντάται με το υπουργικό του συμβούλιο. Οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Συρία είχε πει ότι ο ιρακινός ηγέτης είχε υποστεί εγκεφαλικό μετά από μια παρέλαση την περασμένη Κυριακή.

Αιματηρές συγκρούσεις σε τουριστικό νησί της Ινδονησίας
Αξιωματούχοι της Ινδονησίας λένε ότι τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιης αντιπαράθεσης 2 κοινοτήτων, στο παραθεριστικό νησί Λόμποκ, ανατολικά από το Μπαλί. Η τοπική αστυνομία λέει ότι αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε η διαφορά δύο γειτονικών χωριών, που διεκδικούσαν την ιδιοκτησία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αλλά -όπως λένε οι αρχές- στη συνέχεια η διαφορά κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, στην οποία οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν ηκαν σπαθιά και αυτοσχέδια όπλα.

Φιλιππίνες: Συλλήψεις Μουσουλμάνων - υπόπτων για βομβιστικές επιθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη πρωτεύουσα Μανίλα, οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππινών συνέλαβαν 17 Μουσουλμάνους, οι οποίοι κατηγορούνται για οργάνωση των καταστροφικών βομβιστικών επιθέσεων, που συγκλόνισαν τη Μανίλα το Σαββατοκύριακο.  Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιδρομές δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού σε μουσουλμανική κοινότητα στη βόρεια Μανίλα, σήμερα τα ξημερώματα. Αξιωματούχοι λένε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή περισσοτέρων από 20 ανθρώπων, είναι έργο ισλαμιστών αυτονομιστών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.