Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου
Ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου

(4/1/2001, 0600 GMT)

Ανησυχία για το "Σύνδρομο του Πολέμου στα Βαλκάνια"
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το αποκαλούμενο "Σύνδρομο του πολέμου στα Βαλκάνια" δηλαδή τις επιπτώσεις από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βοσνία και στο Κοσυφοπέδιο. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 13 περιπτώσεις στρατιωτών, που προσβλήθηκαν από καρκίνο, μετά την θητεία τους στην περιοχή - 7 από τους οποίους είναι Ιταλοί. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ λεπτομέρειες για τη χρηση των όπλων αυτών στις επιχειρήσεις του, στην Πρωην Γιουγκοσλαβία. Εντολή για σχετικές έρευνες έδωσαν η Φιλανδία και η Ισπανία, ενώ η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους θανάτους πορτογάλων στρατιωτών. Το ΝΑΤΟ έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποίησε βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά εμμένει ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας που εκπέμπονται είναι πολύ μικρά για να θεωρηθούν επιβλαβή.

Εντείνονται οι προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή
Καθώς η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι τεταμένη, νέες διπλωματικές κινήσεις γίνονται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και για την επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στέλνει απεσταλμένο του στην Γουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ μεταβαίνει στο Κάϊρο όπου συναντώνται σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών του αραβικού κόσμου. Ο κ. Αραφάτ θα ενημερώσει τους άραβες συνομιλητές του για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό τελικά από τους Παλαιστινίους, ως βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

ΗΠΑ: Ανοδος των μετοχών, μετά τη μείωση των επιτοκίων
Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%. Συγκεκριμένα ο δείκτης NASDAQ των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας σημείωσε αύξηση πάνω από 14%, που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας ανόδου, ενώ σημαντική αύξηση 2,89% παρουσίασε και ο δείκτης Dow Jones. Η μείωση των επιτοκίων είναι -σύμφωνα με παρατηρητές- ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για το ενδεχόμενο να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε μια περίοδο ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είπε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που προκαλεί διαβήτη σε ενήλικους
Στο Βέλγιο επιστήμονες λένε ότι εντόπισαν ένα από τα ανθρώπινα γονίδια που προκαλούν την ασθένεια του διαβήτη στους ενήλικους. Η νόσος αυτή -που ονομάζεται "Διαβήτης τύπου 2"- προσβάλει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται ως μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, ηπατικής ανεπάρκειας και καρδιακών παθήσεων. Με άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών λένε ότι το επίμαχο γονίδιο -που ονομάζουν SHIP2 - φαίνεται ότι δρά μέσα στον οργανισμό ως τροχοπέδη στην παραγωγή ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει το ζάχαρο στο αίμα.

Αγωγή εργαζομένων κατά της Μαϊκροσόφτ για φυλετικές διακρίσεις
H γιγαντιαία εταιρεία λογισμικού Μαϊκροσόφτ βρίσκεται από χθές αντιμέτωπη στα δικαστήρια με μια ομάδα μαύρων -πρώην και νυν- εργαζομένων της, που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ακολουθεί πολιτική φυλετικών διακρίσεων, ζητώντας παράλληλα αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Γουάσιγκτον  εκ μέρους 7 εργαζομένων, από τον δικηγόρο Γουίλι Γκάρι, που έχει εκπροσωπήσει μαύρους εργαζόμενους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, κατά εταιρειών όπως η Κόκα Κόλα και η Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Διαψεύδονται οι πληροφορίες για την υγεία του Σαντάμ Χουσεΐν
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να εργάζεται, έπειτα από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κύριο θέμα στο δελτίο ειδήσεων έδειχνε τον πρόεδρο Χουσεΐν, σε καλή κατά τα φαινόμενα φυσική κατάσταση, να συναντάται με το υπουργικό του συμβούλιο. Οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Συρία είχε πει ότι ο ιρακινός ηγέτης είχε υποστεί εγκεφαλικό μετά από μια παρέλαση την περασμένη Κυριακή.

Διαδήλωση για την κρατική τηλεόραση στην Τσεχία
Στην Πράγα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή διαδήλωση που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα της Τσεχίας σε υποστήριξη των εργαζομένων που έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση, ζητώντας την απομάκρυνση του νέου διευθυντή της, και καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις με στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Εκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, όταν βόμβα εξερράγη σε κτίριο της αστυνομίας στην περιοχή του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη. Ο ένας από τους νεκρούς ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο βομβιστής ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αποστολή αυτοκτονίας. Τουλάχιστον τέσσερεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριθεί ποια ήταν τα κίνητρα της ενέργειας.

Πρωτοχρονιάτικες θρησκευτικές συλλήψεις στο Ιράν
Η ιρανική αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αστυνομικά τμήματα της Τεχεράνης, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από 300 άνθρωποι που συνελήφθησαν την πρωτοχρονιά με την κατηγορία της παράβασης των θρησκευτικών νόμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι συλλήψεις έγιναν σε πάρτυ όπου οι καλεσμένοι ήταν "ανάρμοστα ενδεδυμένοι", ή κατανάλωναν αλκοόλ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.