Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Καταγγελίες εναντίον του ΝΑΤΟ για τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στα Βαλκάνια
Καταγγελίες εναντίον του ΝΑΤΟ για τη χρήση βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στα Βαλκάνια

(3/1/2001, 2200 GMT)

Ανησυχία για το "Σύνδρομο του Πολέμου στα Βαλκάνια"
Εντείνεται η ανησυχία στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την πιθανή σύνδεση των περιστατικών καρκίνων σε προσωπικό των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο και της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες που είχαν ριφθεί στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά επειγόντως από το ΝΑΤΟ, καθώς την Τρίτη πέθανε από λευχαιμία ο έκτος ιταλός στρατιώτης που είχε υπηρετήσει στα Βαλκάνια. Εντολή για σχετικές έρυενες έδωσαν τώρα και η Φιλανδία και η Ισπανία. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους θανάτους πορτογάλων στρατιωτών. Το ΝΑΤΟ έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποίησε βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά εμμένει ότι τα ποσοστά ραδιενέργειας που εκπέμπονται είναι πολύ μικρά για να είναι βλαβερά.

Εντείνονται οι προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ λένε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δέχτηκε με ορισμένες επιφυλάξεις τις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον για ενα σύμφωνο ειρήνευσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα αλλά μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Ο πρόεδρος Κλίντον ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ για τις συνομιλίες του με τον παλαιστίνιο ηγέτη. Ο κ. Μπαράκ συνεκάλεσε στη συνέχεια τους υπουργούς του και αποφάσισε να στείλει ειδικό εντεταλμένο στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Αραφάτ ενημερώσει την Πέμπτη στο Κάιρο τους υπουργούς εξωτερικών των αραβικών χωρών. Ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ λέει ότι καμμία πλευρά δεν θέλει να διακινδυνεύσει να είναι αυτή που θα πει "όχι" στις αμερικανικές προσπάθειες για αποκατάσταση του ειρηνευτικού διαλόγου.

Μειώνει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%, λόγω της μείωσης των πωλήσεων και της παραγωγής αλλά και της χαμηλότερης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην αμερικανική αγορά όπως είπε. Η Τράπεζα είπε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Διαδήλωση για την κρατική τηλεόραση στην Τσεχία
Στην Πράγα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σε διαδήλωση που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα της Τσεχίας σε υποστήριξη των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση, οι οποίοι  ζητούν την απομάκρυνση του νέου διευθυντή τους και καταγγέλλουν κυβερνητικές μεθοδεύσεις με στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν καταλάβει τα κεντρικά στούντιο και απεργούν διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ως διευθυντή του Γίρι Χόντατς, στενού φίλου του δεξιού πρώην πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους.

Διαψεύδονται οι πληροφορίες για την υγεία του Σαντάμ Χουσεΐν
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να εργάζεται, έπειτα από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.Το κύριο θέμα στο δελτίο ειδήσεων έδειχνε τον πρόεδρο Χουσεΐν, σε καλή κατά τα φαινόμενα φυσική κατάσταση, να συναντάται με το υπουργικό του συμβούλιο. Οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Συρία είχε πει ότι ο ιρακινός ηγέτης είχε υποστεί εγκεφαλικό μετά από μια παρέλαση την περασμένη Κυριακή.

Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, όταν βόμβα εξερράγη σε κτίριο της αστυνομίας στην περιοχή του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη. Ο ένας από τους νεκρούς ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο βομβιστής ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αποστολή αυτοκτονίας. Τουλάχιστον τέσσερεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριθεί ποια ήταν τα κίνητρα της ενέργειας.

Ισπανία: Πολύνεκρο δυστύχημα από σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό
Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι στη νότια Ισπανία έπειτα από σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό σε σιδηροδρομική διάβαση κοντά στη πόλη Λόρκα. Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ο οδηγός του φορτηγού παραβίασε τη διάβαση αγνοώντας τον φωτεινό σηματοδότη. Όλα τα θύματα είναι μετανάστες από τον Ισημερινό που επέβαιναν στο φορτηγό πηγαίνοντας να δουλέψουν στα αγροκτήματα της περιοχής. Κανείς από τους επιβάτες του τραίνου δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Πρωτοχρονιάτικες θρησκευτικές συλλήψεις στην Περσία
Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη έξω από αστυνομικά τμήματα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από τριακόσιοι άνθρωποι που συνελήφθησαν την πρωτοχρονιά με την κατηγορία της παράβασης των θρησκευτικών νόμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι συλλήψεις έγιναν σε πάρτυ όπου οι καλεσμένοι ήταν "ανάρμοστα ενδεδυμένοι", ή κατανάλωναν αλκοόλ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.