Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Πρόεδρος Κλίντον - 18 μέρες απομένουν μέχρι να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο
Πρόεδρος Κλίντον - 18 μέρες απομένουν μέχρι να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο

(1/1/2001, 17.00 GMT)

Ο Αραφάτ στην Ουάσιγκτων, ένταση στη Μέση Ανατολή
Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, λίγες μόλις ώρες πριν ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ συναντηθεί στην Ουάσιγκτων με τον πρόεδρο Κλίντον. Ένας παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες έπειτα αό έκρηξη σε εβραϊκό συνοικισμό εποίκων, ενώ πληροφορίες φέρουν αρκετούς τραυματισμένους σε συγκρούσεις στη Ραφά, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Νωρίτερα πάντως παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη Αραφάτ στις ΗΠΑ είναι αποφασιστικής σημασίας για την ειρήνευση, υπονοώντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις αμερικανικές προτάσεις. Αντίθετα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ είχε φανεί ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Λίγες ελπίδες για περισσότερους επιζώντες από το ναυάγιο στην Τουρκία
Η τουρκική ακτοφυλακή και ομάδες διάσωσης διέκοψαν λόγω των καιρικών συνθηκών τις έρευνές τους για την ανεύρεση των περίπου πενήντα ανθρώπων που υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν όταν εμπορικό πλοίο υπο γεωργιανή σημαία προσέκρουσε σε βραχονησίδες στις ακτές της νότιας Τουρκίας εχθές. Νωρίτερα σήμερα περισυνελέγη ζωντανός ακόμη ένας ναυαγός, αλλά οι ελπίδες για τους υπόλοιπους μειώνονται συνεχώς καθώς έχουν ήδη περάσει περισσότερες από εικοσιτέσσερεις ώρες μετά το ναυάγιο και στην περιοχή επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Τριαντατρεις επιβάτες έχουν διασωθεί, και οκτώ έχουν ανασυρθεί νεκροί. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στο πλοίο επέβαιναν περίπου ογδόντα λαθρομετανάστες από την Ασία με τελικό προορισμό τον Πειραιά.
Το πλοίο κόπηκε στα δύο και το έμπροσθεν μέρος του έχει ήδη βυθισθεί ενώ κάποιες ελπίδες εστιάζονται τώρα στο πίσω μέρος που έχει σφηνωθεί στους βράχους.

Πιο κοντά η προσαγωγή για τους Ερυθρούς Χμερ
Στην Καμπότζη το κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα ενέκρινε σχέδιο νόμου με στόχο την παραπομπή πρώην ηγετικών στελεχών των Ερυθρών Χμερ στην δικαιοσύνη για τον ρόλο που έπαιξαν στις μαζικές δολοφονίες την περίοδο που οι Χμερ είχαν στα χέρια τους την εξουσία. Κανείς ηγέτης των Ερυθρών Χμερ δεν έχει στο παρελθόν παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη για την γενοκτονία. Τον νόμο πρέπει να εγκρίνει και η γερουσία της χώρας.

Ερευνα για την φωτιά στην Ολλανδία
Εμπειρογνώμονες στην Ολλανδία διερευνούν πληροφορίες ότι οι έξοδοι κινδύνου καφετέριας που τυλίχθηκε στις φλόγες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν μπλοκαρισμένες και τα περισσότερα παράθυρα αμπαρωμένα. Από την πυρκαγιά βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ έφηβοι και περίπου εξήντα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Από αυτούς αρκετοί χαροπαλεύουν, ενώ πολλοί χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών.

Συνεχίζεται η δίκη Εστράντα
Στις Φιλιππίνες επαναλαμβάνεται η δίκη του προέδρου Εστράντα με την κατηγορία της διαφθοράς μετά την λήξη των εορτασμών για την αλλαγή του χρόνου. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σε μία ατμόσφαιρα πολιτικής έντασης μετά την σειρά των θανάσιμων επιθέσεων το Σάββατο στην πρωτεύουσα Μανίλα. Κάποια μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τις επιθέσεις από τις οποίες βρήκαν το θάνατο δεκαπέντε άτομα με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την παραμονή του προέδρου στην εξουσία.

Ιστορικό ταξίδι από την Κίνα στην Ταϊβάν
Εφτασαν σήμερα στην Κίνα τα τρία πλοία που απέπλευσαν από την Ταϊβάν εκτελώντας το πρώτο νόμιμο ταξίδι ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα πλοία μετέφεραν περίπου 700 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, που έτυχαν υποδοχής από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις κινεζικές ακτές. Το ταξίδι αποτελεί ένδειξη της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε μέχρι τώρα η Ταϊβάν. Πάντως τα απευθείας ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τυπικά απαγορευμένα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Κίνα.

Έλεγχοι για τις τρελλές αγελάδες στη Γαλλία
Νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί ξεκίνησε στη Γαλλία ένα μείζον πρόγραμμα ελέγχου όλων των κοπαδιών με ηλικία πλέον των τριάντα μηνών για την ανίχνευση της νόσου BSE, δηλαδή της ασθένειας των τρελλών αγελάδων. Ο έλεγχος είχε διαταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει τον Ιούλιο, με στόχο να υπολογισθεί το ακριβές μέγεθος της εξάπλωσης της ασθένειας στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Παρίσι, η Ένωση αναγκάστηκε να ενεργήσει εσπευσμένα έπειτα από την αύξηση των περιστατικών της ασθένειας στη Γαλλία και την ανακάλυψη των πρώτων περιστατικών σε έλλες χώρες όπως η Γερμανία.

Δημοσιογραφική αναταραχή στην Τσεχία
Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί στην Τσεχία η άρνηση των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης να αποδεχθούν το νέο διευθυντή Γίρι Χόντατς, τον οποίον θεωρούν όργανο της κυβέρνησης.

Γυναίκες μάχιμοι στο γερμανικό στρατό
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο Γερμανικός στρατός αποφάσισε σήμερα να δεχθεί και γυναίκες στις μάχιμες τάξεις του. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου έπειτα από αίτηση μιας γερμανίδας χειριστού ηλεκτρονικών συστημάτων, που θεμελίωσε το δικαίωμα της να υπηρετει μαζί με τους μάχιμους συναδέλφους της.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.