Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


H ελληνική δραχμή αποτελεί πλέον παρελθόν
H ελληνική δραχμή αποτελεί πλέον παρελθόν

(1/1/2001, 17.00 GMT)
 

Μέλος της ζώνης του ευρώ από σήμερα η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι από σήμερα η 12η χώρα της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αφού πληροί όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για ένταξη. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίμ Ντούϊζεμπεργκ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει πολύ δουλειά να κάνει για να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Εξάλλου ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος να δώσει το λανθασμένο μήνυμα στις χρηματαγορές. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή, να δοθεί η εντύπωση στους επενδυτές ότι στο μέλλον και άλλες χώρες με αδύναμες οικονομίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ζώνη του Ευρώ χωρίς να πληρούν απόλυτα τα κριτήρια ένταξης.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για λύση στο Μεσανατολικό
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε σήμερα μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ότι αναμένει μέσα στις επόμενες 24 ώρες, την απάντηση του Προέδρου Κλίντον, στις διευκρινήσεις που ζήτησε για τις προτάσεις που υπέβαλε προς τις δύο πλευρές για επίτευξη ειρήνης.Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα, έφτασε σήμερα στην Ιερουσαλήμ όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, για να προσπαθήσει να τους πείσει να αποδεχθούν τις νέες ειρηνευτικές προτάσεις του Προέδρου Κλίντον.

Εκκληση του Πάπα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος κάλεσε όλες τις πλευρές στην Μέση Ανατολή να επιστρέψουν στον δρόμο για ειρήνη. Πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του στους Αγίους Τόπους μετέφερε αντίγραφα του μηνύματός του στις Ισραηλινές και Παλαιστινιακές αρχές. Νωρίτερα ο Πάπας σε ομιλία του απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ της κουλτούρας που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων λαών. Μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Ρώμη, ο Ποντίφηκας ανέφερε ότι βλέπει με ανησυχία τις επιθετικές διεκδικήσεις ορισμένων λαών εναντίον άλλων.

Την σκυτάλη της Ευρωπαικής Προεδρίας παραλαμβάνει η Σουηδία
Η Σουηδία αναλαμβάνει από σήμερα και για τους επόμενους έξη μήνες την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης. Με δηλώσεις του ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης, σε αυτή την φαση πρέπει να είναι η προώθηση της συνεργασίας που είναι και ο απαραιτητος όρος για τις θεσμικές αλλαγές που προβλέπεται να αποφασισθούν στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη, το 2004.

Εκρηξη βόμβας στην Τουρκία
Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην περιοχή Μπεγιόγλου προσθέτοντας πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιός είναι υπεύθυνος για την έκρηξη. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επιθέσεων ως αντίποινα για την καταστολή από την αστυνομία της εξέγερσης των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Πλοίο με λαθρομετανάστες βυθίζεται στα παράλια της Τουρκίας
Τουλάχιστον έξι άτομα πνίγηκαν κοντά στα νότια παράλια της Τουρκίας, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν παράνομοι μετανάστες βυθίστηκε εξ αιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές το πλοίο που είναι γραμμένο στο νηολόγιο της Γεωργίας χτύπησε σε βράχους κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κέμερ και κόπηκε στα δύο. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι είναι απίθανο οι πενήντα επιβάτες που αγνοούνται να βρεθούν ζωντανοί. Σύμφωνα με τους διασωθέντες οι περισσότεροι από τους επιβάτες του πλοίου ήταν παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου των τρελλών αγελάδων στην ΕΕ
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της σπογγόδους εγκεφαλοπάθειας, γνωστής ως ασθένειας των τρελλών αγελάδων, τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα βοοειδή μεγαλύτερα των 30 μηνών θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις προτού προωθηθούν για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επιδημία χολέρας στη Νότιο Αφρική
Το Υπουργείο Υγείας της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι η επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ, είχε ως αποτέλεσμα 12 περίπου χιλιάδες άτομα να μολυνθούν, από τα οποία 52 έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Το Υπουργείο προσθέτει ότι η επιδημία ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο και ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς έχουν ήδη νοσηλευθεί.

Εκστρατεία για μείωση των δυστυχημάτων στην Αίγυπτο
Στην Αίγυπτο η αστυνομία βρίσκεται σήμερα επι ποδός, πρώτη ημέρα μιας εκστρατείας στόχος της οποίας είναι η χώρα να χάσει τη φήμη που έχει ως μίας από τις χειρότερες χώρες του κόσμου στα τροχαία ατυχήματα. Χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Αίγυπτο, με κυριότερη αιτία τη συνήθεια που έχουν οι Αιγύπτιοι να οδηγούν το βράδυ χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό.

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου ζητούν οι Αραβικές χώρες
Οι Αραβικές χώρες, μετά την πτωτική πορεία των πετρελαϊκών τιμών, κάλεσαν τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου θέλουν να δούν την τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά να σταθεροποιείται στα 25 δολλάρια το βαρέλι. Η Σαουδική Αραβία επιζητεί μείωση της παραγωγής από ενάμιση μέχρι και δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.