Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πρωτοχρονιά στο Παρίσι
Πρωτοχρονιά στο Παρίσι

(1/1/2001, 10.00 GMT)

Πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί στην παγωμένη Ευρώπη
Παρά την κακοκαιρία που μαίνεται στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, εκαντοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των Ευρωπαικών πρωτευουσών για να υποδεχθούν με εορταστικές εκδηλώσεις την έλευση του 2001 και της νέας Χιλιετίας. Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η φιλαρμονική της πόλης έπαιξε για πρώτη φορα, μετά από δώδεκα χρόνια, τον εθνικό ύμνο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που επανήλθε εστω και με διαφορετικούς στίχους. Στο Παρίσι, ο Πύργος του 'Αιφελ λούστηκε στο μπλέ χρώμα και στο Λονδίνο, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν, υπο καταρρακτώδη βροχή, στην πλατεία Τραφάλγκαρ για να συμμετάσχουν στον παραδοσιακό εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Στην πλατεία Ταιμ της Ν.Υόρκης, μισο εκατομμύριο άτομα χειροκρότησαν τον μύθο του μποξ, Μωχάμεντ Άλι που παρά την κλονισμένη από την νόσο του Πάρκισον υγίεια του, παρευρέθει στην υποδοχή του καινούργιου χρόνου. Το Πεκίνο υποδέχθηκε την νέα χρονιά με ένα φαντασμαγορικό υπερ-θέαμα με ακτίνες λέιζερ ενώ στην Ιαπωνία μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα άρχισαν να ηχούν απο άκρου εις άκρον σε ολόκληρη τη χώρα τα παραδοσιακά βουδιστικά φλάουτα.

Εκρηξη βόμβας στην Τουρκία
Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην περιοχή Μπεγιόγλου, προσθέτοντας πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιός είναι υπεύθυνος για την έκρηξη. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επιθέσεων ως αντίποινα για την καταστολή από την αστυνομία της εξέγερσης των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Τραγικό δυστύχημα στην Ολλανδία
Τουλάχιστον πέντε νεαρά άτομα κάηκαν ζωντανά και πάνω απο εκατόν τριάντα φέρουν σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σε κέντρο νεότητος στην πόλη Βόλενταμ κοντά στο Αμστερνταμ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν μια εκκωφαντική εκρηξη και αμέσως μετά είδαν το τριόροφο κτίριο να τυλίγεται στις φλόγες. Η ολλανδική τηλεόραση έδειξε εικόνες απο νεαρά άτομα καθώς επιχειρούσαν να πηδηξουν απο τα παράθυρα για να σωθούν. Στο τόπο του δυστυχήματος προσέτρεξαν δεκάδες ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομείο. Πιστεύεται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε απο πυροτέχνημα.

Δύο παλαιστίνιοι πολιτοφύλακες νεκροί απο ισραηλινά πυρά
Σφοδρές βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν πάλι στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας. Στην διάρκεια τους σκοτώθηκαν δυο παλαιστίνιοι πολιτοφύλακες ενώ όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό ραδιόφωνο νεκροί επίσης είναι ακόμα ένας άνδρας και ενα τετράχρονο αγόρι. Το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με παλαιστινιακά πυρά σε μια σειρά μεθοριακά φυλάκια. Στο μεταξύ, η οργάνωση Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, επ ευκαιρία της σημερινής 36ης επετείου από την ιδρυσή της, κάλεσε τους παλαιστινίους να εντείνουν ακόμα περισσότερο την Ιντιφάντα.

Απαγωγή έξη Σέρβων από Αλβανούς αυτονομιστές
Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλβανοί αυτονομιστες απήγαγαν έξη Σέρβους αμάχους. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην νεκρή ζώνη που χωρίζει την Σερβία και το Κοσυφοπέδιο. Οι δράστες πιστεύεται ότι είναι μέλη της οργάνωσης Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο.

Την σκυτάλη της Ευρωπαικής Προεδρίας παραλαμβάνει η Σουηδία
Η Σουηδία αναλαμβάνει από σήμερα και για τους επόμενους έξη μήνες την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης. Με δηλώσεις του ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης, σε αυτή την φαση πρέπει να είναι η προώθηση της συνεργασίας που είναι και ο απαραιτητος όρος για τις θεσμικές αλλαγές που προβλέπεται να αποφασισθούν στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη, το 2004.

Επιτρέπει την διέλευση φορτηγών η Ελβετία
Μετά από δέκα χρόνια αντιπαράθεσης με την Ευρωπαική Ενωση η Ελβετία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει από σήμερα την διέλευση από το έδαφος της περιορισμένου αριθμού φορτηγών άνω των σαράντα τόννων. Έως τώρα, οι ελβετικές αρχές επέτρεπαν την διέλευση φορτηγών μέχρι εικοσι οκτώ τόννους για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

Συνθήκη για την δημιουργία Διεθνούς Κακουργοδικείου
Στην Ουάσιγκτων υπεγράφει διεθνής συνθήκη για την ίδρυση ενός μόνιμου Διεθνούς Κακουργοδικείου στο οποίο θα παραπέμπονται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αστυνομία κατά διαδηλωτών στο Πεκίνο
Μέ βίαια μέσα η κινεζική αστυνομία επεχειρησε να διαλύσει συγκέντρωση οπαδών του κινήματος Φαλούν Γκόνγκ στην πλατεία Τιανανμεν του Πεκίνου. Συνελήφθηκαν δεκάδες μέλη της οργάνωσης, που έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές.

Ανησυχίες για το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Μετά το θάνατο από καρκίνο κι ενός πέμπτου Ιταλού στρατιώτη, που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εντείνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη για το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων"--την έκθεση δηλ. σε ακτινοβολία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στον Πόλεμο του Περσικού το 1991 και ξανά κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι 4 στρατιώτες υποβάλλονται σε εξετάσεις για το σύνδρομο αυτό. Εχουν διαγνωσθεί περιπτώσεις καρκίνου σε Βέλγους και Ολλανδούς στρατιωτικούς που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία δήλωσαν πως θα αρχίσουν έρευνες. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιμένουν ότι δεν συνιστούν απειλή τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Κλείνει ο Θόλος της Χιλιετίας
Εκλεισε οριστικά τις πόρτες για το κοινό ο περίφημος αλλά πολλά επικρινόμενος Θόλος της Χιλιετίας στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Το κόστος του έργου αυτού ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο λίρες κι έφερε σε μεγάλη αμηχανία την κυβέρνηση Μπλερ η οποία δέχθηκε επικρίσεις γιατί ενέκρινε επανειλημμένα τη διάθεση κονδυλίων για να μπορέσει ο Θόλος να παραμείνει ανοικτός.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.