Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το αυτοκίνητο που δέχθηκε την επίθεση
Το αυτοκίνητο που δέχθηκε την επίθεση

(31/12/2000, 1400 GMT)

Φόνος ηγέτη των Εβραίων Εποίκων στη Ραμάλα
Δέχθηκε επίθεση τα ξημερώματα στη Δυτική Οχθη και σκοτώθηκε ένας από τους πιο ακραίους ηγέτες του κινήματος των Εβραίων εποίκων, ο Βενιαμίν Ζεέβ Καχέιν. Εχασε επίσης τη ζωή της η σύζυγός του, ενώ τραυματίσθηκαν τα 5 παιδιά τους. Η επίθεση έγινε κοντά στην Ραμάλα.  Ο Βενιαμίν Ζεέβ Καχέιν ήταν γιός του εξτρεμιστή Ραβίνου Μεϊρ Καχέιν, ιδρυτή του παράνομου σήμερα κινήματος "Καχ" που δολοφονήθηκε πριν από 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη.  Ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα απαντήσουν λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι η σημερινή επίθεση θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας καθήν στιγμή οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας πριν λήξει η θητεία του προέδρου Κλίντον. Εν τω μεταξύ, όπως μετέδοσε το πρακτορείο Ρόιτερ, τραυματίσθηκε σήμερα θανάσιμα ένα ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ, ο Ταμπέτ Ταμπέτ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέρριψαν τις ευθύνες σε πράκτορες των ισραηλινών υπηρεσιών. Το ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε, πάντως, ότι ο Ταμπέτ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες και Παλαιστίνιους οπλοφόρους.

Βρετανικά πυρηνικά όπλα στην Κύπρο
Όπως αποκαλύπτουν οι "Κυριακάτικοι Τάιμς", η Βρετανία διατηρούσε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου πυρηνικά όπλα στην Κύπρο και στην Σιγκαπούρη, χωρίς να το γνωρίζουν αυτό οι ηγέτες των δύο χωρών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία στηρίζεται στην έκθεση που θα δόσει την ερχόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων, που έχει την έδρα του στο Σικάγο, πυρηνικά όπλα βρίσκονταν στη βάση της ΡΑΦ στο Ακρωτήρι από το 1960. Μάλιστα, από το 1956 είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για τη μόνιμη στάθμευση στο Ακρωτήρι των αεροσκαφών τύπου "Canberra" που είναι σε θέση να ρίπτουν πυρηνικές βόμβες. Το 1960 η βάση ήταν έτοιμη πλέον για να φιλοξενήσει 16 τακτικά πυρηνικά όπλα τύπου "Red Beard" και την επόμενη χρονιά άρχισαν να λειτουργούν εκεί κοντά και οι εγκαταστάσεις για τη μόνιμη αποθήκευση 32 όπλων αυτού του τύπου. Ο ιστορικός Ρίτσαρντ Μουρ, που ασχολείται με την πυρηνική άμυνα της Βρετανίας και συνέταξε την έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι το 1962 οι βρετανικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο είχαν προσαρμοσθεί για να επιτρέψουν τη στάθμευση μεγαλύτερων πυρηνικών βομβαρδιστικών. Τα βομβαρδιστικά τύπου "Vulkan" παρέμειναν στην Κύπρο, σύμφωνα με τους "Κυριακάτικους Τάιμς", μέχρι το 1975.

Ανησυχίες για το "σύνδρομο των Βαλκανίων"
Μετά το θάνατο από καρκίνο κι ενός πέμπτου Ιταλού στρατιώτη, που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εντείνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη για το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων"--την έκθεση δηλ. σε ακτινοβολία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στον Πόλεμο του Περσικού το 1991 και ξανά κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι 4 στρατιώτες υποβάλλονται σε εξετάσεις για το σύνδρομο αυτό. Εχουν διαγνωσθεί περιπτώσεις καρκίνου σε Βέλγους και Ολλανδούς στρατιωτικούς που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία δήλωσαν πως θα αρχίσουν έρευνες. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιμένουν ότι δεν συνιστούν απειλή τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Διπλωματία για την εκτόνωση της έντασης στη Ν. Σερβία
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού είναι δυνατόν να τερματισθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Αλβανούς αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Ν. Σερβία. Λίγο νωρίτερα, στις συνομιλίες που έγιναν υπό την αιγίδα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, της K-FOR, εκπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν συμφωνήσει στη λήψη μέτρων για την εκτόνωση της έντασης--διαλύοντας τους σταθμούς ελέγχου που είχαν ανεγείρει έξω από το χωριό Βέλικο Τρνόβατς και ξανανοίγοντας το δρόμο που συνδέει το χωριό αυτό με την πόλη Μπουγιάνοβατς. Ωστόσο, η συμφωνία δεν προβλέπει την απομάκρυνση των ανταρτών από τις περιοχές που έχουν καταλάβει στη στενή αποστρατικοποιημένη ζώνη που δημιουργήθηκε με την περσινή ειρηνευτική συμφωνία.

Απορρίπτει την ΕΕ το 43.6% των Τούρκων
Σχεδόν το πενήντα τοις εκατό των Τούρκων τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τους όρους που έχει θέσει η Κοινότητα στην Αγκυρα: όπως γράφει η εφημερίδα "Ραντικάλ",  το 43,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε σε σχετική έρευνα αρνητικά, ενώ τα "ναί" έφτασαν μόλις το 25,2 τοις εκατό. Είναι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η πρώτη φορά που οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν των θετικών.

Φιλιππίνες: σ'επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις
Η αστυνομία των Φιλιππίνων συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα, Μανίλα, από τις οποίες βρήκαν το θάνατο 14 άτομα και τραυματίσθηκαν πάνω από 100. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργειες των μουσουλμάνων αυτονομιστών ή των κομμουνιστών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων που ήθελαν να εμποδίσουν την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο υπουργός Αμύνης των Φιλιππίνων, Ορλάντο Μερκάντο, με τον οποίο μίλησε ο ανταποκριτής του BBC στη Μανίλα, χαρακτήρισε απολύτως αβάσιμους τους ισχυρισμούς αυτούς.

Τοπικές εκλογές στο Πακιστάν
Οι Πακιστανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες. Είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση πριν από 14 μήνες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ισλαμαπάντ, οι τοπικές  αυτές εκλογές θεωρούνται από πολλούς παρατηρητές ως το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Μεξικό: Αποφυλακίζονται 17 αντάρτες των Ζαπατίστας
Οι αρχές του Μεξικού αποφυλάκισαν 17 αντάρτες των Ζαπατίστας για να διευκολύνουν έτσι τις ειρηνευτικές συνομιλίες και, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τσιάπας, θ'αποφυλακισθούν τον ερχόμενο μήνα άλλοι 87 αντάρτες. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι Ζαπατίστας για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αντάρτες, που αγωνίζονται εδώ και 7 χρόνια για να δοθούν στους αυτόχθονες Ινδιάνους περισσότερα δικαιώματα, ζητούν επίσης την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη πριν από 4 χρόνια και την απομάκρυνση των κυβερνητικών δυνάμεων από την περιοχή. Ο ανταποκριτής του BBC στο Μεξικό εκτιμά πως οι οιωνοί είναι καλοί, αλλά, τονίζει πως η ειρήνη βρίσκεται ακόμη μακριά.

Κλείνει ο Θόλος της Χιλιετίας
Ανοίγει σήμερα για τελευταία φορά τις πύλες του στο κοινό ο Θόλος της Χιλιετίας, στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Το κόστος του έργου αυτού ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο λίρες κι έφερε σε μεγάλη αμηχανία την κυβέρνηση Μπλερ η οποία δέχθηκε επικρίσεις γιατί ενέκρινε επανειλημμένα τη διάθεση κονδυλίων για να μπορέσει ο Θόλος να παραμείνει ανοικτός.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.