Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το λεωφορείο που επλήγη από βόμβες στο Τέλ-Αβίβ
Το λεωφορείο που επλήγη από βόμβες στο Τέλ-Αβίβ

(29/12/2000, 10.15 GMT)
 

Το Ισραήλ εντείνει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επέβαλλαν οι Ισραηλινοί γύρω από την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις. Δύο Ισραηλινοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν σε έκκρηξη βόμβας στο συνοριακό φυλάκιο Σούφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα 13 άτομα τραυματίσθηκαν από διαδοχικές εκρήξεις 2 βομβών σε λεωφορείο, στο Τελ Αβίβ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εξέρευση ειρηνευτικής λύσης και χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως απόπειρες καταστροφής της ειρηνευτικής διαδικασίας από εξτρεμιστές, οι οποίοι - όπως είπε - γνωρίζουν ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Εκκληση Κλίντον για αποδοχή των ειρηνευτικών προτάσεων
Ο πρόεδρος Κλίντον τόνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος Κορυφής για την Μέση Ανατολή μέχρι να αποδεχθούν και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί τις τελευταίες προτάσεις του σαν βάση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο κ. Κλίντον πρότεινε μια συμβιβαστική φόρμουλα στα πλαίσια της οποίας ο Γασέρ Αραφάτ θα υποχωρούσε στο αίτημα του για επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων με αντάλλαγμα διέυρυνση της κυριαρχίας των Παλαιστινίων στο αραβικό τμήμα της ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί δέχθηκαν κατ'αρχάς τις προτάσεις αλλά το Σταίητ Ντηπάρτμαντ ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη λάβει συγκεκριμμένη απάντηση από τους Παλαιστίνιους.

Eπίθεση και  δολοφονίες στη Φιλαδέλφεια
Επτά άτομα σκοτώθηκαν στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε επίθεση ενόπλων σε σπίτι στο οποίο σύχναζαν ναρκομανείς. Δύο από τα θύματα ήταν γνωστοί, στην αστυνομία, έμποροι ναρκωτικών. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού την Τρίτη υπάλληλος εταιρίας κοντά στη Βοστώνη, σκότωσε επτά συναδέλφους του.

Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών
Απόπειρα αεροπειρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών τύπου Μπόϊνγκ 747,που πραγματοποιούσε πτήση από το Λονδίνο για το Ναϊρόμπι της Κένυα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αοπλος άνδρας εισήλθε δια της βίας στο θάλαμο πλοήγησης του αεροσκάφους και προσπάθησε να αναλάβει το σύστημα ελέγχου. Τρία άτομα του πληρώματος πάλεψαν με τον άνδρα και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ο αυτόματος πιλότος του αεροσκάφους τέθηκε εκτός λειτουργίας. Εκπρόσωπος τύπου των βρετανικών αερογραμών στο Ναϊρόμπι δήλωσε ότι τέσσερις επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά από το ταρακούνημα του αεροσκάφους. Ο ανδρας που πιστεύεται ότι είναι Κενυάτης εθνικιστής, τέθηκε υπό περιορισμό και το αεροσκάφος συνέχισε το ταξίδι του για το Ναϊρόμπι όπου και προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωϊ. Ο άγνωστος άνδρας συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία της Κένυας, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.
 

Νέος υπουργός άμυνας των ΗΠΑ επελέγη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς επέλεξε ένα παλαίμαχο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είχε υπηρετήσει σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις από την εποχή του Νίξον, ως το νέο υπουργό άμυνας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον 68χρονο Ντόναλντ Ράμσφελντ, που διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος του αμερικανικού Πενταγώνου από το 1975 έως το 1977, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Βιετνάμ. Ο κ. Ράμσφελντ είναι ένας από τους πιό θερμούς υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης Αμυντικής Πυραυλικής Πρωτοβουλίας. Η επιλογή του κ. Ράμσφελντ αποτελεί έκπληξη, αφού αυτός αναμενόταν να τοποθετηθεί από τον κ. Μπούς διευθυντής της CIA.

Συνομιλίες Βελιγραδίου - Σκοπίων
Ο πρόεδρος και ο υπουργός εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επισκέπτονται σήμερα το Βελιγράδι. Στόχος της επίσκεψης η επίτευξη συμφωνίας για την κατανομή των περουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα νέα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της. Ενα άλλο θέμα στην ατζέντα των συνομιλίων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην κεντρική Ευρώπη, είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την νότια Σερβία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβάται ότιη ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών θα έχει αντίκτυπο στην πολυάριθμη αλβανόφωνη μειοψηφία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς γιά τις επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης στους δρόμους μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει χθες η λειτουργία των αεροδρομίων στη Γκλασκόβη, στο Λίβερπουλ, στο Λούτον και στο Εδιμβούργο. Ορισμένες οδικές αρτηρίες παρέμειναν κλειστές, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί.

Χιονοθύελλες σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς καθώς ισχυρές χιονοθύελλες έπληξαν τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες. Οι αρχές λένε ότι 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι το Αρκανσο, η Οκλαχόμα και το βόρειο Τέξας, όπου τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους προς αποκλεισμένες πόλεις και χωριά.

Αποχωρεί το Λαϊκό κόμμα από την κυβέρνηση συνασπισμόυ του Μαυροβουνίου
Ενα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του Μαυροβουνίου, το Λαϊκό κόμμα, απεχώρησε από τον συνασπισμό επειδή διαφωνεί με την πρόταση που ενέκρινε η κυβέρνηση για αναθεώρηση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προτείνει να γίνει η Γιουγκοσλαβία "κοινότητα δύο ανεξαρτήτων κρατών" με κοινό στρατό. Ο ηγέτης του Λαϊκού κόμματος, ο υπουργός δικαιοσύνης Ντράγκαν Σοτς δήλωσε ότι το κόμμα του ανήκει πλέον στην αντιπολίτευση αλλά δεν θα παρεμποδίσει το έργο της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις στο Μεξικό για κοινωνικό πείραμα της προηγούμενης κυβέρνησης
Εντείνονται οι αντιδράσεις στο Μεξικό μετά την αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε εσκεμμένα βοήθεια, επιδόματα και ιατρική περίθαλψη, σε δέκα χιλιάδες φτωχούς, στα πλαίσια κοινωνικού πειράματος. Το πείραμα έγινε γνωστό όταν διέρρευσε στην εφημερίδα Reforma, μελέτη του υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης που έδειχνε ότι η εξαίρεση των φτωχών αυτών είχε στόχο την  αξιολόγηση του προγράμματος πρόνοιας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συνεχίζεται η διαμάχη στη κρατική τηλεόραση στην Τσεχία
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης συνεχίζει την κατάληψη των εγκαταστάεων του σταθμού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή. Το προσωπικό του σταθμού αρνείται να αναγνωρίσει ως γενικό διευθυντή τον κ. Γίρι Χόντατς υποστηρίζοντας ότι ο διορισμός έγινε με κομματικά κριτήρια, κατηγορία που ο ίδιος ο κ. Χόντατς αρνείται. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της χώρας αποφάνθηκε ότι ο διορισμός ήταν νόμιμος.Ομως ο πρόεδρος Χάβελ και ο πρωθυπουργός Ζεμάν εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τους δημοσιογράφους του σταθμού.

Γκάνα: Προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα
Στη Γκάνα τα πρώτα αποτελέσματα από τις μισές και πλέον εκλογικες περιφέρειες δείχνουν ότι στην κρούρσα για την προεδρία της χώρας, προηγείται με αρκετή διαφορά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τζον Κουφουόρ. Μέχρις στιγμής ο κ. Κουφουόρ λαμβάνει γύρω στο 60 % των ψήφων. Ο νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών θα διαδεχθεί τον επί μία εικοσαετία πρόεδρο της χώρας, Τζέρυ Ρώλινγκς. Ο κ.Κουφουόρ δεν κατάφερε να κερδίσει -για λίγες ψήφους- την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αντίπαλος του είναι ο νυν αντιπρόεδρος, Τζον Αττα Μιλς, τον οποίο ο κ. Ρώλινγκς θεωρεί φυσικό του διάδοχο.

Ο Ισλαμικός νόμος και στην Γκάμπια
Ο πρόεδρος Γαγά Τζαμέχ της Γκάμπια ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καθιερώσει τον Ισλαμικό νόμο Σαρία στην χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Τζαμέχ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1994, ήταν Καθολικός αλλά ασπάσθηκε την ισλαμική θρησκεία στην δεκαετία του 80. Ο πληθυσμός της Γκάμπια είναι περίπου ένα εκατομμύριο και η πλειοψηφία είναι Μουσουλμάνοι.

Τα πρώτα μωρά από κατεψυγμένα ωάρια και σπέρμα
Στη Σιγκαπούρη γεννήθηκαν δύο μωρά από κατεψυγμένα ωάρια και σπέρμα. Είναι τα πρώτα που γεννιούνται με τη μέθοδο αυτή που ανέπτυξε ο γιατρός Τσενγκ Λι Τσανγκ. Ο κ. Τσενγκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η μέθοδος δίνει ελπίδες στα ζευγάρια που και οι δύο έχουν προβλήματα γονιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από κατεψυγμένα ωάρια έχουν γεννηθεί μέχρι τώρα περίπου 30 μωρά.

Καρκινοπαθείς διεκδικούν αποζημιώσεις απο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διεκδικήσουν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ. Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο πρόκειται να υποβάλουν αγωγές εναντίον των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, ισχυριζόμενοι ότι η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει όγκο του εγκεφάλου.

Προειδοποίηση ιάπωνα ιατρού προς επιβάτες πολύωρων πτήσεων
Ο ιάπωνας ιατρός Τοσίρο Μακίνο δήλωσε ότι 25 άνθρωποι, ανάμεσα τους και 1 αμερικανός πιλότος, πέθαναν στο αεροδρόμιο του Τόκυο τα τελευταία 8 χρόνια, από θρομβώσεις που προκλήθηκαν λόγω του περιορισμένου χώρου στις αεροπορικές πτήσεις. Ο κ. Μακίνο είπε ότι όλα τα θύματα κατέρρευσαν μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Σύμφωνα με τον ιάπωνα ιατρό οι επιβάτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και οι υπέρβαροι, και συνιστά στους ταξιδιώτες να πίνουν νερό και να κινούν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.