Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στο τόπο της βομβιστικής επίθεσης
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στο τόπο της βομβιστικής επίθεσης

(28/12/2000, 1730 GMT)

Βομβιστικές επιθέσεις συγκλονίζουν το Τελ Αβίβ και τη Γάζα
Καθώς οι προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να ευδοκιμούν, 1 Ισραηλινός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν από βομβιστική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα, 13 άτομα τραυματίσθηκαν -το ένα πολύ σοβαρά - από διαδοχικές εκρήξεις δύο βομβών σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να αποτρέψουν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση του για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους. Η νέα βομβιστική επίθεση έγινε καθώς ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, εξετάζει στο Κάϊρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τις αμερικανικές προτάσεις για το Μεσανατολικό. Η προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή και του κ. Μπαράκ ματαιώθηκε, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των Παλαιστινίων με τις αμερικανικές προτάσεις.

Καρκινοπαθείς διεκδικούν αποζημιώσεις απο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διεκδικήσουν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ. Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο πρόκειται να υποβάλουν αγωγές εναντίον των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, ισχυριζόμενοι ότι η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει όγκο του εγκεφάλου. Αν και οι επιστημονικές ενδείξεις είναι ακόμη αμφιλεγόμενες, ωστόσο ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και την ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο.

Χιονοθύελλες σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς καθώς ισχυρές χιονοθύελλες έπληξαν τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες. Μέχρι στιγμής οι αρχές λένε ότι 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι το Αρκανσο, η Οκλαχόμα και το βόρειο Τέξας, όπου τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους προς αποκλεισμένες πόλεις και χωριά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται πρός τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών όπου νέες χιονοθύελλες αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία προειδοποιεί τους οδηγούς γιά τις επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης στους δρόμους μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Η μετερεωλογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχισθούν ενώ δεν αναμένεται οι θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 4 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των αεροδρομίων στη Γκλασκόβη και στο Λίβερπουλ. Ορισμένες οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές μετά τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γαλλία: Καταδίκη Βρετανών για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών
Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε 2 Βρετανούς σε φυλάκιση 15 και 6 μηνών αντίστοιχα για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών. Υπάλληλοι ενός βρετανικού φέρι-μπότ είχαν ανακαλύψει 29 Τούρκους μέσα στο φορτηγό των 2 ανδρών πρίν το πλοίο αποπλεύσει απο το λιμάνι του Καλαί με προορισμό το Ντόβερ της Αγγλίας. Την Τρίτη άλλο γαλλικό δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση 3 μηνών σε μία Βρετανίδα γιατί μετέφερε στο αυτοκίνητο της παράνομα 2 λαθρομετανάστες απο την Σρι Λάνκα, με προορισμό την Αγγλία.

Στρατιωτική συμφωνία-μαμούθ Ρωσίας-Ινδίας
Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών  σε ινδικά εργοστάσια. Η συμφωνία, που υπεγράφη στη Ρωσική πόλη Ιρκούτσκ, είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ συναφθεί από τις 2 χώρες και προβλέπει την παραγωγή 140 μαχητικών αεροσκαφών τύπου "Σουκχόϊ - 30" τα επόμενα 17 χρόνια.

Διαλύεται ρωσική ρουκέτα
Πληροφορίες από την Ρωσία αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εντοπιστούν τα συντρίμια ρουκέτας που διαλύθηκε λίγο μετά την εκτόξευση της χθες. Η ρουκέτα εκτοξεύθηκε με επιτυχία από κοσμοδρόμιο της ανατολικής Ρωσίας με αποστολή να τοποθετήσει 6 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αλλά δεν χωρίστηκε όπως έπρεπε και συντρίμια της μάλλον έπεσαν στη θάλασσα μεταξύ Σιβηρίας και Αλάσκας.

Προειδοποίηση ιάπωνα ιατρού προς επιβάτες πολύωρων πτήσεων
Ο ιάπωνας ιατρός Τοσίρο Μακίνο δήλωσε ότι 25 άνθρωποι, ανάμεσα τους και 1 αμερικανός πιλότος, πέθαναν στο αεροδρόμιο του Τόκυο τα τελευταία 8 χρόνια, από θρομβώσεις που προκλήθηκαν λόγω του περιορισμένου χώρου στις αεροπορικές πτήσεις. Ο κ. Μακίνο είπε ότι όλα τα θύματα κατέρρευσαν μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Σύμφωνα με τον ιάπωνα ιατρό οι επιβάτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και οι υπέρβαροι και συνέστησε στους ταξιδιώτες να πίνουν νερό και να κινούν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων.

Συνομιλίες Νότιας και Βόρειας Κορέας για οικονομική συνεργασία
Η Νότια και η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούν για πρώτη φορά συνάντηση με θέμα την οικονομική συνεργασία στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη συμφιλίωση των δύο χωρών. Ομως ενώ οι συνομιλίες άρχιζαν στην Πυονγιάνγκ, οι συνομιλίες για στρατιωτικά θέματα, που επρόκειτο να διεξαχθούν ταυτόχρονα, ματαιώθηκαν. Οι βορειοκορεάτες εκπρόσωποι απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νοτιοκορεατικό έγγραφο που χαρακτήριζε την χώρα τους "κύριο έχθρο της Σεούλ".

Ποινή φυλάκισης σε Κινέζο αντικαθεστωτικό
Στη Κίνα καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση ο βετεράνος αντικαθεστωτικός Ζιάνγκ Κισέν ο οποίος είχε συλληφθεί το 1998 επειδή είχε γράψει άρθρο για την επέτειο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Τιαν-αν-Μέν το 1989. Ο Ζιανγκ Κισέν είχε παίξει ηγετικό ρόλο στις συγκεντρώσεις αυτές και είχε φυλακιστεί τότε για ενάμιση χρόνο.

Γκάνα: Τελικός γύρος των προεδρικών εκλογών
Διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος και τελικός γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γκάνα. Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί τον επί μία εικοσαετία πρόεδρο της χώρας, Τζέρυ Ρώλινγκς. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Τζον Κουφουόρ, δεν κατάφερε να κερδίσει -για λίγες ψήφους- την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αντίπαλος του είναι ο νυν αντιπρόεδρος, Τζον Αττα Μιλς, τον οποίο ο κ. Ρώλινγκς θεωρεί φυσικό του διάδοχο.

Διακοπή των προγραμμάτων της κρατικής τηλεόρασης στην Τσεχία
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας διεκόπησαν τα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης λόγω διαμάχης για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή. Το προσωπικό του σταθμού αρνείται να αναγνωρίσει ως γενικό διευθυντή τον κ. Γίρι Χόντατς που διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι ο διορισμός έγινε με κομματικά κριτήρια, κατηγορία που ο ίδιος ο κ. Χόντατς αρνείται.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.