Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά
Το κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά

(27/12/2000, 0630 GMT)

Εκατοντάδες νεκροί από πυρκαγιά στην Κίνα
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι και τα 309 θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυώροφο εμπορικό κέντρο στη πόλη Λουογιάνγκ της κεντρικής Κίνας ήταν θαμώνες νυχτερινού κέντρου. Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλα τα κέντρα που λειτουργούν χωρίς άδεια ή χωρίς συστήματα ελέγχου πυρκαγιών. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι η φωτιά προκλήθηκε λόγω αμέλειας κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου και η αστυνομία συνέλλαβε αρκετά άτομα.

Νέα Σύνοδος Κορυφής για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων πρόκειται να συναντηθούν αύριο καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι η πραγματοποίηση της συνόδου συμφωνήθηκε χθες τη νύχτα κατά την συζήτηση που είχε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ και ότι η σύνοδος θα γίνει στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σείχ της Αιγύπτου. Οι Ισραηλινοί και οι Παλασιτίνιοι διαπραγματευτές επεξαργάστηκαν τις απαντήσεις τους στις τελευταίες συμβιβαστικές ειρηνευτικές προτάσεις του προέδρου Κλίντον. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής τους ομάδας, Σαίμπ Ερεκάτ είπε στο BBC ότι ζήτησαν από τους Αμερικανούς διευκρινήσεις σε αρκετά θέματα. Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις και είναι διατεθειμένη να δεχθεί την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην κοιλάδα του Ιορδάνη στα πλαίσια μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ενοπλος σκοτώνει επτά στην Βοστώνη των ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αστυνομία συνέλλαβε τον Μάικλ Μακντέρμοντ ο οποίος κατηγορείται ότι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των συναδέλφων του σε μία εταιρεία συμβούλων στη Μασαχουσέτη με αποτέλεσμα να σκοτώσει επτά άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία τα κίνητρα του δράστη είχαν σχέση με την δουλειά. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι ένοπλες επιθέσεις σε χώρους εργασίας γίνονται ολοένα και πιό συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανός Γερουσιαστής επικρίνει την πολιτική έναντι της Κολομβίας
Ο Γερουσιαστής Paul Wellstone κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπούς, να αναθεωρήσει την πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Κολομβίας. Ο κ. Wellstone, ο οποίος επισκέφθηκε την χώρα τον περασμένο μήνα, είπε ότι δεν είναι σωστό η Ουάσινγκτον να παρέχει οικονομική βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας εφ'οσον αυτές συνεργάζονται με δεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τον διαστημικό σταθμό Μιρ
Ρώσοι επιστήμονες του κέντρου ελέγχου αποστολής του Μιρ στη Μόσχα προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες που προκάλεσαν την διακοπή κάθε επικοινωνίας επί 20 ώρες την Δευτέρα και την Τρίτη με τον διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γ΄υρω από την Γη. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως η τροχιά του Μιρ παρέμεινε στο διάστημα αυτό σταθερή και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος να πέσει ο διαστημικός σταθμός στον πλανήτη μας. Τον περασμένο μήνα η Ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παροπλίσει τον Μιρ - ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τη γή τα τελευταία 14 χρόνια - και να επικεντρώσει την προσοχή της στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σφαγή στη Σαουδική Αραβία
Πληροφορίες από την Σαουδική Αραβία αναφέρουν ότι ένας άνδρας δολοφόνησε ένδεκα μέλη της οικογένειας του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο διοικητής της αστυνομίας στη Μέκα είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ότι ο σαραντατριάχρονος δράστης σκότωσε την σύζηγο του και τις τρείς θυγατέρες του καθώς και επτά μέλη της οικογένειας της κουνιάδας του. Οταν η αστυνομία προσπάθησε να τον συλλάβει αυτοκτόνησε.

Καμμία αλλαγή στην πολιτική της Ινδίας στο Κασμίρ
Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στο Κασμίρ παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις αυτονομιστικών οργανώσεων που απέρριψαν την εκεχειρία του Δελχί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι επιθέσεις δεν πρόκειται να ωθήσουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την ειρηνευτική διαδικασία. Χθες 4 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις με Μουσουλμάνους αυτονομιστές στο τμήμα του Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.

Το Βελιγράδι προειδοποιεί τον ΟΗΕ και...
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να απομακρύνουν τους Αλβανούς αντάρτες από την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησε ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα αναλάβουν δράση αν ο ΟΗΕ δεν ενεργήσει σύντομα. Στην ανακοίνωση, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση απαιτεί επίσης αλλαγές στη συμφωνία με την οποία τα Ηνωμένα Εθνη δημιούργησαν την ουδέτερη ζώνη. Η συμφωνία επιτρέπει μόνο περιπολίες ελαφρά οπλισμένων αστυνομικών εκεί. Οι Αλβανοί αντάρτες όμως παραβιάζουν τη ζώνη συστηματικά, καταγγέλλει η σερβική πλευρά.

...αλλάζει την στρατιωτική ηγεσία στο Μαυροβούνιο
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες απο το Μαυροβούνιο αναφέρουν ότι η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων στο Μαυροβούνιο και να καταργήσει την δύναμη των ειδικών δυνάμων της στρατιωτικής αστυνομίας. Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν -σύμφωνα με τις πληροφορίες - κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χθές στο Βελιγράδι.

Ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική ζητά ο Πούτιν
Την ανάγκη χάραξης μιας ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής για τη Ρωσία επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την επεκτατική εξωτερική πολιτική της σοβιετικής εποχής, αλλά δεν θα πρέπει επίσης να εμπιστεύεται αφελώς, όπως τόνισε, τις καλές προθέσεις της Δύσης. Στην ίδια συνέντευξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να εντοπίσει ποια είναι τα εθνικά της συμφέροντα και στη συνέχεια να φροντίσει για την προάσπισή τους. Εκφράστηκε θετικά για τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Γουόκερ Μπους και στις δηλώσεις του τελευταίου περί οικοδόμησης σχέσεων με τη Ρωσία. Αλλά ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενη το αμερικανικό αίτημα για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ιράν.

Αναβάλλεται η ανάκριση του Πινοσέτ
Το Ανώτατο δικαστήριο της Χιλής ανέβαλλε την ανάκριση του πρώην δικτάτορα της χώρας στρατηγού Αυγούστου Πινοσέτ που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, εώς ότου ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται για να διαπιστωθεί αν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την προσαγωγή του σε δίκη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.