Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά
Το κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά

(26/12/2000, 1430 GMT)

Εκατοντάδες νεκροί από πυρκαγιά στην Κίνα
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι και τα 309 θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυώροφο εμπορικό κέντρο στη πόλη Λουογιάνγκ της κεντρικής Κίνας ήταν θαμώνες του νυχτερινού κέντρου στον τέταρτο όροφο του κτηρίου. Οι αρχές λένε ότι οι θαμώνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε και από εισπνοή καπνού. Η φωτιά που ξέσπασε στο υπόγειο του κτηρίου δεν έφτασε ποτέ στους επάνω ορόφους. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι η φωτιά προκλήθηκε απο απροσεξία κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου.

Χάθηκε η επαφή με τον Μιρ
Οι Ρωσικές αρχές καταβάλουν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την επαφή με τον διαστημικό σταθμό Μιρ. Εκπρόσωπος του πύργου ελέγχου δήλωσε ότι η τελευταία φορά που υπήρξε επαφή με τον Μιρ ήταν χθές το απόγευμα. Πριν απο λίγη ώρα η Ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Ρώσοι επιστήμονες αποκατέστησαν για λίγα λεπτά την επαφή με τον διαστημικό σταθμό για να χαθεί η επαφή λίγο αργώτερα. Ο Μιρ που περιστρέφεται γύρω απο την γή τα τελευταία 14 χρόνια θα τεθεί εκτός λειτουργίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο μιά και η Μόσχα επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται η επαφή με τον Μιρ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθεί ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου.

Αισιοδοξία για πρόοδο στη Μέση Ανατολή
Την πρόθεσή του να αποδεχθεί τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, με την προϋπόθεση να πράξουν το ίδιο και οι Παλαιστίνιοι. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ τόνισε ότι η αμερικανικές προτάσεις χρειάζονται περαιτέρω μελέτη. Και οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν την απάντησή τους επισήμως αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, οι αμερικανικές προτάσεις προβλέψουν την εκχώρηση εκ μέρους του Ισραήλ της κυριαρχίας των περισσοτέρων περιοχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ανάμεσά τους και το ιερό μουσουλμανικό τέμενος Αλ Άκσα, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων στο φλέγον ζήτημα των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η φόρμουλα της Ουάσινγκτον προβλέπει επίσης την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους στο 95% των εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική ζητά ο Πούτιν
Την ανάγκη χάραξης μιας ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής για τη Ρωσία επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την επεκτατική εξωτερική πολιτική της σοβιετικής εποχής, αλλά δεν θα πρέπει επίσης να εμπιστεύεται αφελώς, όπως τόνισε, τις καλές προθέσεις της Δύσης. Στην ίδια συνέντευξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να εντοπίσει ποια είναι τα εθνικά της συμφέροντα και στη συνέχεια να φροντίσει για την προάσπισή τους. Εκφράστηκε θετικά για τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Γουόκερ Μπους και στις δηλώσεις του τελευταίου περί οικοδόμησης σχέσεων με τη Ρωσία. Αλλά ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενη το αμερικανικό αίτημα για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ιράν.

Το Βελιγράδι προειδοποιεί τον ΟΗΕ και...
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να απομακρύνουν τους Αλβανούς αντάρτες από την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησε ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα αναλάβουν δράση αν ο ΟΗΕ δεν ενεργήσει σύντομα. Στην ανακοίνωση, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση απαιτεί επίσης αλλαγές στη συμφωνία με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν την ουδέτερη ζώνη. Η συμφωνία επιτρέπει μόνο περιπολίες ελαφρά οπλισμένων αστυνομικών εκεί. Οι Αλβανοί αντάρτες όμως παραβιάζουν τη ζώνη συστηματικά σκοτώνοντας Σέρβους κατοίκους της περιοχής.

...αλλάζει την στρατιωτική ηγεσία στο Μαυροβούνιο
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες απο το Μαυροβούνιο λένε ότι η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσησε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην ηγεσία των Γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων στο Μαυροβούνιο και να καταργήσει την δύναμη των ειδικών δυνάμων της στρατιωτικής αστυνομίας. Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν -σύμφωνα με τις πληροφορίες - κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χθές στο Βελιγράδι.

Πυρκαγιά και στην Πόλη του Μεξικού
Στην Πόλη του Μεξικού, πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε τεράστια χωματερή σε προάστιο της μεξικανικής πρωτεύουσας. Ο στρατός έχει ήδη αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή και οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συνεχίζουν να καίγονται από την Κυριακή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε από ανθρώπινο σφάλμα.

Καταγγελίες για διαφθορά στην Ταυλάνδη
Στην Ταυλάνδη επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή της χώρας απεφάνθη ότι ο επικρατέστερος απο τους υποψηφίους για το πρωθυπουργικό αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, ο Τακσίν Σιναβάρτα, έκανε ψευδή δήλωση για τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο κύριος Σιναβάρτα αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να του απαγορευθεί η ανάμιξη στα κοινά για τουλάχιστον 5 χρόνια.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.