Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αφίσσες των κομμάτων προτρέπουν τους εκλογείς να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς
Αφίσσες των κομμάτων προτρέπουν τους εκλογείς να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς

(23/12/2000, 18.00 GMT)

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν σήμερα στη Σερβία οι Σοσιαλιστές σύμμαχοι του πρώην προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς πιστεύεται ότι θα υποστούν νέο πλήγμα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που κέρδισε την προεδρία στην Γιουγκοσλαβία και την ομοσπονδιακή βουλή πριν από τρείς μήνες, θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα είπε αφού ψήφισε, ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα επιτρέψουν στην παράταξη του να συνεχίσει το έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.  Από τους πρώτους που ψήφισαν ήταν ο κ.Μιλόσεβιτς ο οποίος ευχήθηκε απλά ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο.

Νέες προσπάθειες για συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος Κλίντον είχει συνάντηση, που διήρκεσε μισή ώρα, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές στον λευκό Οίκο με στόχο να εκτιμήσει εάν είναι ευφικτή η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Μέση Ανατολή πριν λήξει η θητεία του σε 4 εβδομάδες. Μετά την συνάντηση οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν πως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις των δύο πλευρών. Οι δύο πλευρές άρχισαν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον πριν από 4 μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ προέβει σε σημαντικές παραχωρήσεις στο βασικό θέμα του μελλοντικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ. Σε αντάλλαγμα πιστεύεται ότι οι Ισραηλινοί ζητούν από τους παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν το αίτημα για επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στο ισραήλ. Νωρίτερα η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρεια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Toυρκία - ΕΕ
Αναβλήθηκε προσωρινά από την ΕΕ η έγκριση της παροχής κοινοτικής βοήθειας στην Τουρκία ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ -
45,5 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε χθες η γαλλική προεδρία έφερε προς τυπική έγκριση άνευ προηγούμενης συζήτησης το θέμα. Ο Ελληνας εκπρόσωπος όμως επικαλούμενος τις  δραματικές εξελίξεις στις τουρκικές φυλακές δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο οι 15 να αποδοκιμάσουν κατά κάποιο τρόπο τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο ζήτημα αναβάλλοντας την έγκριση της χρηματοδότησής τους προς αυτήν. Η άρνηση των υπολοίπων υπουργών οδήγησε τον Ελληνα ομόλογό τους στην προβολή βέτο με αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη της σχετικής τυπικής απόφασης.

Εικοιοκτώ νεκροί ο απολογισμός της επέμβασης στις τουρκικές φυλακές
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 28 άτομα έχασαν την ζωή τους στις εισβολές των σωμάτων ασφαλείας στις φυλακές που είχαν στόχο τον τερματισμό της δίμηνης απεργίας πείνας που είχαν κυρήξει οι πολιτικοί κρατούμενοι. Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο 2 από τα θύματα ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Από τους 26 κρατουμένους που έχασαν την ζωή τους οι 16 αυτοπυρπολήθηκαν. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών είπαν ότι η επιχείρηση κατάφερε σοβαρό πλήγμα σε ακροαριστερές οργανώσεις που είχαν οργανώσει την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει τις συνθήκες στις φυλακές.

Δικάζονται Ιρανοί αξιωματούχοι για δολοφονίες αντιφρονούντων
Στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, άρχισε η δίκη σήμερα 18 ατόμων, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που κατηγορούνται ότι ήταν συνένοχοι στη δολοφονία αντιφρονούντων. Οι δολοφονίες σημειώθηκαν πριν από δύο χρόνια  και προκάλεσαν πολιτικό σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονταν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου  Πληροφοριών του Ιράν. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποίηθηκε κεκλεισμένων των θυρών και διεκόπει μέχρι την Δευτέρα αλλά ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση τρειών κατηγορουμένων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τις δολοφονίες.

Δεν αποκλείεται η εξάπλωση της ασθένειας των Τρελλών Αγελάδων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους γιά το ενδεχόμενο η ασθένεια των Τρελλών Αγελάδων να έχει επεκταθεί πέραν της Ευρώπης. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Γενεύη εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μολυσμένα κρεατάλευρα από την Ευρώπη να έχουν πωληθεί σε χώρες εκτός της ευρωπαικής ηπείρου. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής για κρούσματα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Ευρώπης και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα της ασθένειας οι συνέπεια τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζονται οι χώρες του ΟΠΕΚ
Οι μεγαλύτερες πετραλαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στις αρχές του μήνα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες έχουν πέσει αυτή την εβδομάδα, κάτω από το συμφωνηθέν όριο. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, δήλωσε σε διάσκεψη τύπου στο Καράκας ότι μια παγκόσμια μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στο μισό περίπου εκατομύριο βαρέλια την ημέρα, θα ανεβάσει αυτόματα την τιμή, εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμείνουν για 10 συνεχόμενες ημέρες κάτω από τα 22 δολλάρια το βαρέλι.

Η Ερυθραία και η Αιθιοπία ανταλλάσουν αιχμαλώτους πολέμου
Η πρώτη ομάδα 100 περίπου αιχμαλώτων πολέμου επέστρεψε στην Ερυθραία. Ταυτόχρονα επέστρεψαν στην χώρα τους Αιθίοπες αιχμάλωτοι πολέμου. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός που οργάνωσε την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως μέσα στις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους 700 αιχμάλωτοι. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έληξε επισήμως στις αρχές του μήνα με την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Παντρεύτηκε στη Σκωτία η "βασίλισσα της ποπ"
Yστερα από 12 ώρες αγωνίας επιβεβαιώθηκε τελικά ότι η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα παντρεύτηκε τον βρετανό σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι. Η γυναίκα ιερέας που τέλεσε το μυστήριο επιβεβαίωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι ο γάμος πραγματοποιήθηκε. στον καθεδρικό ναό του Ντόρνοχ. Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ήταν αυστηρότατα και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία απολύτως δυνατότητα να πλησιάσουν ούτε το καθεδρικό ναό ούτε τον πύργο Σκίπο στη Σκωτία όπου πραγματοποιήθηκε η γαμήλια δεξίωση.

Κλάπηκαν πίνακες από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης
Η Σουηδική αστυνομία κάλεσε τους συναδέλφους της στην Ευρώπη να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να εντοπίσουν τους τρείς πίνακες που έχουν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης, η αξία των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πίνακες, μία αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ και δύο έργα του Ρενουάρ,  έχουν μεταφερθεί εκτός Σουηδίας, πιθανώς για να πουληθούν σε ιδιώτες συλλέκτες στην ανατολική Ευρώπη.

Συμβόλαιο σε ιδιωτική εταιρία του Καναδά για προμήθεια μαριχουάνας στην κυβέρνηση
Στον Καναδά μια ιδιωτική εταιρία πρόκειται να προμηθεύσει την κυβέρνηση με εκατοντάδες κιλά μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η μαριχουάνα θα δωθεί σε άτομα που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες όπως είναι το  ΑIDS, ο καρκίνος και η  σκλήρυνση κατά πλάκας, μετά από έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι η μαριχουάνα μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.