Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αφίσσες των κομμάτων προτρέπουν τους εκλογείς να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς
Αφίσσες των κομμάτων προτρέπουν τους εκλογείς να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς

(23/12/2000, 13.00 GMT)

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
Στη Σερβία πραγματοποιούνται σήμερα βουλευτικές εκλογές οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν σημαντικά τη δύναμη των Σοσιαλιστών συμμάχων του πρώην προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στη βουλή. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης που κέρδισε την προεδρία στην Γιουγκοσλαβία και την ομοσπονδιακή βουλή πριν από τρείς μήνες, ελπίζει ότι θα επαναλάβει τον θρίαμβό της στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, τη μεγαλύτερη από τις δύο δημοκρατίες που απαρτίζουν τη Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η αντιπολίτευση πρόκειται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Από τους πρώτους που ψήφισαν ήταν ο Μιλόσεβιτς ο οποίος ευχήθηκε απλά ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο.

Toυρκία - ΕΕ
Αναβλήθηκε προσωρινά από την ΕΕ η έγκριση της παροχής κοινοτικής βοήθειας στην Τουρκία ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ -
45,5 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε χθες η γαλλική προεδρία έφερε προς τυπική έγκριση άνευ προηγούμενης συζήτησης το θέμα. Ο Ελληνας εκπρόσωπος όμως επικαλούμενος τις  δραματικές εξελίξεις στις τουρκικές φυλακές δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο οι 15 να αποδοκιμάσουν κατά κάποιο τρόπο τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο ζήτημα αναβάλλοντας την έγκριση της χρηματοδότησής τους προς αυτήν. Η άρνηση των υπολοίπων υπουργών οδήγησε τον Ελληνα ομόλογό τους στην προβολή βέτο με αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη της σχετικής τυπικής απόφασης.

Νέες προσπάθειες για συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή
Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ προειδοποίησε ότι ο χρόνος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταλήξουν σε συμφωνία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή, φτάνει στο τέλος του. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, η κυρία Ολμπράϊτ είπε ότι οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα πιο δύσκολα σημεία της συμφωνίας, ενώ υπενθύμισε ότι ο θητεία του Προέδρου Κλίντον στο Λευκό Οίκο τελειώνει σε τέσσερις εβδομάδες. Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον Πρόεδρο Κλίντον.

Δίκη στο Ιράν για δολοφονίες αντιφρονούντων
Μια άνευ προηγουμένου δίκη άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, 17 ατόμων, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που κατηγορούνται ότι ήταν συνένοχοι στη δολοφονία αντιφρονούντων. Οι δολοφονίες σημειώθηκαν πριν από δύο χρόνια  και  πυροδότησαν πολιτικό σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονταν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου  Πληροφοριών του Ιράν. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. 

Δεν αποκλείεται η εξάπλωση της ασθένειας των Τρελλών Αγελάδων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους γιά το ενδεχόμενο η ασθένεια των Τρελλών Αγελάδων να έχει επεκταθεί πέραν της Ευρώπης. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Γενεύη εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μολυσμένα κρεατάλευρα από την Ευρώπη να έχουν πωληθεί σε χώρες εκτός της ευρωπαικής ηπείρου. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής για κρούσματα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Ευρώπης και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα της ασθένειας οι συνέπεια τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζονται οι χώρες του ΟΠΕΚ
Οι μεγαλύτερες πετραλαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στις αρχές του μήνα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες έχουν πέσει αυτή την εβδομάδα, κάτω από το συμφωνηθέν όριο. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, δήλωσε σε διάσκεψη τύπου στο Καράκας ότι μια παγκόσμια μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στο μισό περίπου εκατομύριο βαρέλια την ημέρα, θα ανεβάσει αυτόματα την τιμή, εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμείνουν για 10 συνεχόμενες ημέρες κάτω από τα 22 δολλάρια το βαρέλι.

Παντρεύτηκε στη Σκωτία η "βασίλισσα της ποπ"
Yστερα από 12 ώρες αγωνίας επιβεβαιώθηκε τελικά ότι η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα παντρεύτηκε τον βρετανό σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι. Η γυναίκα ιερέας που τέλεσε το μυστήριο επιβεβαίωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι ο γάμος πραγματοποιήθηκε. στον καθεδρικό ναό του Ντόρνοχ. Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ήταν αυστηρότατα και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία απολύτως δυνατότητα να πλησιάσουν ούτε το καθεδρικό ναό ούτε τον πύργο Σκίπο στη Σκωτία όπου πραγματοποιήθηκε η γαμήλια δεξίωση.

Κλάπηκαν πίνακες από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης
Η Σουηδική αστυνομία κάλεσε τους συναδέλφους της στην Ευρώπη να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να εντοπίσουν τους τρείς πίνακες που έχουν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης, η αξία των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομύρια δολλάρια. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πίνακες, μία αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ και δύο έργα του Ρενουάρ,  έχουν μεταφερθεί εκτός Σουηδίας, πιθανώς για να πουληθούν σε ιδιώτες συλλέκτες στην ανατολική Ευρώπη.

Συμβόλαιο σε ιδιωτική εταιρία του Καναδά για προμήθεια μαριχουάνας στην κυβέρνηση
Στον Καναδά μια ιδιωτική εταιρία πρόκειται να προμηθεύσει την κυβέρνηση με εκατοντάδες κιλά μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η μαριχουάνα θα δωθεί σε άτομα που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες όπως είναι το  ΑIDS, ο καρκίνος και η  σκλήρυνση κατά πλάκας, μετά από έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι η μαριχουάνα μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.