Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο κ. Μπους έφτασε με τη σύζυγό του Λώρα στη Γουάσινγκτον
Ο κ. Μπους έφτασε με τη σύζυγό του Λώρα στη Γουάσινγκτον


(18/12/2000, 14.00 GMT)

Διαβουλεύσεις του εντολοδόχου αμερικανού προέδρου Μπους στην Γουάσιγκτον
Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους ο νεώτερος αρχίζει σήμερα συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στη Γουάσιγκτον. Ο κ. Μπους θα συναντηθεί αρχικά με τον διοικητή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν. Κοινός στόχος των δύο ανδρών είναι να  συνεχισθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όμως υπάρχουν φόβοι για επικείμενη ύφεση. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Μπους υποσχέθηκε μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Γκρήνσπαν προτιμά να χρησιμοποιηθεί το αμερικανικό πλεόνασμα για την αποπληρωμή χρεών του δημόσιου τομέα και όχι για φορολογικές απαλλαγές.

Τελευταία προσπάθεια Κλίντον στη Μέση Ανατολή
Την τελευταία διπλωματική προσπάθειά του ως απερχόμενος πρόεδρος για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή ξεκινάει σήμερα ο Μπιλ Κλίντον. Ετσι στη Γουάσινγκτον συναντώνται σήμερα αντιπροσωπείες Παλαιστινίων και Ισραηλινών με αμερικανούς αξιωματούχους με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά απο 3 μήνες ταραχών που στοίχησαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ανώτατοι ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει ήδη επιτευχθεί σχέδιο συμφωνίας με την παλαιστινιακή πλευρά.

Σποραδικά επεισόδια στη Μέση Ανατολή
Δύο παλαιστίνιοι έφηβοι τραυματίσθηκαν -ένας εξ αυτών σοβαρά- κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.  Σύμφωνα με μάρτυρες ένας εβραίος έποικος άνοιξε πυρ σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Χουβάρα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο έποικος πυροβόλησε όταν το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε με πέτρες. Εντωμεταξύ η Ισραηλινή αστυνομία λέει ότι συνέλαβε δύο εβραίους εποίκους που είναι ύποπτοι για το χθεσινό θάνατο ενός νεαρού Παλαιστινίου στη Δυτική Οχθη.

Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου
Οπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η αστυνομία του Μιλάνου βρήκε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην ταράτσα του Ντουόμο, του περίφημου καθεδρικού ναού της πόλης. Οι αστυνομικές αρχές λένε ότι στη βόμβα υπήρχε ωρολογιακός μηχανισμός και είχε προγραμματισθεί να πυροδοτηθεί, αλλά δεν έδωσαν μέχρι στιγμής στοιχεία για την ισχύ της βόμβας.

Νατοϊκή ανακοίνωση για τα αιματηρά επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο
Oι βέλγοι στρατιώτες που βρέθηκαν στο κέντρο των ταραχών μεταξύ Σέρβων και δύναμης της Κ-For στην πόλη Λεπόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για τρείς ώρες, ενώ τούς αφαιρέθηκε και μέρος του οπλισμού τους, σύμφωνα με Νατοϊκό εκπρόσωπο. Η ίδια πηγή λέει ότι οι 6 Βέλγοι στρατιωτικοί και ένας πολιτικός υπάλληλος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης περικυκλώθηκαν από 200 διαδηλώτες. Στο τέλος αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις του βέλγου διοικητή τους με το πλήθος, αλλά κατά τη διάρκεια των ταραχών έχασαν δύο όπλα και μερικά πολεμοφόδια.

Συνομιλίες για διανομή των περιουσιακών στοιχείων της Γιουγκοσλαβίας
Αρχισαν εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλες -μετά από διακοπή δύο ετών- οι συνομιλίες με σκοπό την διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αντιπρόσωποι από τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την ΠΓΔΜ και τη Νέα Γιουγκοσλαβία θα εξετάσουν το πώς θα μοιρασθεί η περιουσία της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- 46 τόννους χρυσού σε Ελβετικές τράπεζες, τα κτίρια 100 πρεσβειών και οικονομικές απαιτήσεις κατά του Ιράκ και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σύνοδος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον
Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μιά προσπάθεια να αναβιώσουν την συμφωνία για τις κλιματολογικές αλλαγές. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την αποτυχημένη διεθνή σύνοδο για το περιβάλλον που διεξήχθη στη Χάγη. Ο συντάκτης του BBC για περιβαλλοντικά θέματα μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πιέζονται να καταλήξουν σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την ανάληψη της προεδρίας απο τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς.

Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας εκατοντάδων κρατουμένων στην Τουρκία
Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων σε πολλές τουρκικές φυλακές, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίλυσης της κρίσης. Ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει τροφή εδώ και 60 ημέρες ενώ οι γιατροί που τούς παρακολουθούν λένε ότι μερικοί από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Οι 250 κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να τους μετακινήσει από ομαδικές πτέρυγες των φυλακών σε μικρά κελιά του ενός ατόμου.

Αυστρία: Ανοικτή επιστολή δικαστών ενάντια σε παρεμβάσεις
Στην Αυστρία τα μέλη του δικαστικού σώματος απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για πολιτικές επεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Πάνω από τα δύο τρίτα των αυστριακών δικαστών και εισαγγελέων υπογράφουν σχετική ανοικτή επιστολή. Η επιστολή δεν κατονομάζει ποιοί προσπαθούν να επηρρεάσουν τη δικαιοσύνη αλλά θεωρείται από ανταποκριτές ως έμμεση επίθεση προς το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, ο πρώην ηγέτης του οποίου Γιόργκ Χάϊντερ έχει βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για παράνομη συλλογή στοιχείων σχετικά με αντιπάλους του.

Χιλή: στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση Πινοσέτ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής εξετάζει από σήμερα κατά πόσο θα επικυρώσει την απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που ανέβαλε το ένταλμα σύλληψης του πρώην δικτάτορα της χώρας Αγκούστο Πινοσέτ. Την περασμένη εβδομάδα το εφετείο του Σαντιάγκο απεφάνθη ότι ο δικαστής Χουάν Γκουζμάν δεν ακολούθησε τη νομότυπη διαδικασία διατάζοντας την σύλληψη του στρατηγού Πινοσέτ, που κατηγορείται για απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων το 1973.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ιαπωνική οικονομία
Οι πρώτες επίσημες ενδείξεις για την προοπτική οικονομικής ύφεσης στην Ιαπωνία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Μετά από μήνες αισιόδοξων προβλέψεων για ανάκαμψη της οικονομίας, τώρα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας  υποβαθμίζει τις προσδοκίες για συνέχιση της ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα θεωρεί δυσεπίλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιαπωνικές εταιρείες στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα την μειωμένη ζήτηση για ιαπωνικά προϊόντα στις ΗΠΑ, που αποτελούν την κύρια εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας.

Φιλιππίνες: Νέα στοιχεία για τον κατηγορούμενο πρόεδρο Εστράντα
Στις Φιλιππίνες οι γερουσιαστές που δικάζουν τον πρόεδρο της χώρας Τζόσεφ Εστράντα για διαφθορά ανέβαλαν για αύριο την απόφασή τους για το εάν θα ανοιχθεί επίμαχος φάκελλος με εμπιστευτικά τραπεζικά αρχεία, που περιέχουν σύμφωνα με πληροφορίες ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ. Εστράντα. Σύμφωνα με τους κατηγόρους του, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κ. Εστράντα απέκτησε παράνομα μεγάλη κατοικία για να στεγάσει μία από τις ερωμένες του.

Ψήφισμα για κατάργηση της θανατικής ποινής
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν παραλαμβάνει σήμερα ένα ψήφισμα με τρισήμισυ εκατομμύρια υπογραφές που ζητά την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η εσχάτη των ποινών ισχύει σε πάνω από 90 χώρες, αν και οι πολέμιοι της λένε ότι  αποτελεί άρνηση του δικαιώματος στη ζωή και δεν καταφέρνει να πετύχει μείωση των εγκλημάτων.

Στον Καναδά ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά σε μια προσπάθεια προωθησης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ο κ. Πούτιν θα επιχειρήσει παράλληλα να διαμορφώσει με τον καναδό πρωθυπουργό Ζαν Κρετιέν μια κοινή στάση ενάντια στα αμερικανικά σχέδια για αμυντικό πυραυλικό σύστημα.

Συμβόλαιο δολοφονίας στο Διαδίκτυο
Οι αρχές στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν έρευνες για ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή βοηθούν τους επίδοξους αυτόχειρες να βρουν άτομα πρόθυμα να τους δολοφονήσουν. Οι έρευνες γίνονται μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που κατέθεσε ότι κάποιο άτομο, που γνώρισε στο Διαδίκτυο, τον πλήρωσε 800 δολλάρια για να τον δολοφονήσει.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.