Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


 

Το επιτελείο του νέου προέδρου παίρνει μορφή
Το επιτελείο του νέου προέδρου παίρνει μορφή


(17/12/2000, 11.30 GMT)

 

Ο Κόλιν Πάουελ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ γίνεται ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κόλιν Πάουελ, γιος Τζαμαϊκανών μεταναστών, έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου, όταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο πατέρας του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Η νυν υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι πάντα θαύμαζε τον Κόλιν Πάουελ, ενώ ο Βρετανός ομόλογός της Ρόμπιν Κουκ είπε ότι ανυπομονεί να συνεργασθεί μαζί του. Κατά τη διάρκεια τελετής, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να στραφούν εναντίον των χωρών που κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής και υποθάλπουν την τρομοκρατία. Ο ίδιος επιθυμεί την ενδυνάμωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το υπό σχεδιασμό πυραυλικό αμυντικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις αντιθέσεις της Ρωσίας, της Κίνας και πολλών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναθεωρήσουν τη στάση τους για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορες χώρες. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι εξετάζεται και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Εντείνονται οι προσπάθειες για ειρήνευση  στη Μέση Ανατολή.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν και νέες συνομιλίες, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ σκοτώθηκε σε έκρηξη κοντά στην Ιερουσαλήμ, ενώ δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο μεθοριακό σταθμό της Ράφα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικων του Ισραήλ, Σλόμπο Μπεν Αμί πραγματοποίησε χθες συνομιλίες με υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει μία ειρηνευτική συμφωνία, όσο καιρό παραμένει ακόμη στην αμερικανική προεδρία. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέληξαν σε αδιέξοδο πριν από έντεκα εβδομάδες. Από τότε έχουν σκοτωθεί πάνω από τριακόσιοι τριάντα άτομα, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σαάθ, υπήρξε θετικός στην προοπτική έναρξης νέου γύρου διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον.

Δύο Σέρβοι νεκροί στο Κοσσυφοπέδιο
Στο Κοσσυφοπέδιο, ένας Σέρβος σκοτώθηκε και ένας άλλος πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα πραγματοποίησε συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους στη Νότια Σερβία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση της δραστηριότητας των Αλβανών ανταρτών.

Δέκα νεκροί στις ΗΠΑ από ανεμοστρόβιλο
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δέκα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από τριάντα τραυματίσθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την πολιτεία Αλαμπάμα. Χιλιάδες άτομα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δύο τρένα συγκρούσθηκαν στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, δύο τρένα συγκρούσθηκαν τραυματίζοντας τουλάχιστον είκοσι άτομα, τα δύο από τα οποία σοβαρά. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στη Ματσουόκα, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Διαδηλώσεις κατά του Χάιντερ στη Ρώμη
Στη Ρώμη, οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη στο Βατικανό του Αυστριακού ακροδεξιού πολιτικού, Γιοργκ Χάιντερ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι επεχείρησαν να εισβάλουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου επραγματοποιείτο χριστουγεννιάτικη τελετή, παρουσία του Γιοργκ Χάιντερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν, ενώ έγιναν δύο συλλήψεις. Ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος δεν παρευρέθη στην τελετή. Νωρίτερα πάντως, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος παρέδωσε στον Γιοργκ Χάιντερ αντίγραφο του μηνύματός του για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στο οποίο καταδικάζει κάθε είδος ρατσισμού. Η επίσκεψη του Γιοργκ Χάιντερ στο Βατικανό είχε κανονισθεί πριν από τρία χρόνια, όταν ακόμη οι ακροδεξιές του απόψεις δεν είχαν προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος είναι τώρα διοικητής της αυστριακής επαρχίας της Καρινθίας.

Ο Σεζέρ αρνείται να υπογράψει τη χορήγηση αμνηστείας
Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε ξανά μία πρόταση για τη χορήγηση αμνηστείας σε κρατουμένους στον πρόεδρο της χώρας, Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ, ο οποίος αρνείτο μέχρι τώρα να την υπογράψει. Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου οι μισοί από τους εβδομήντα χιλιάδες κρατουμένους θα μπορούσαν να ευνοηθούν από αυτή την πρόταση.

Επανεξετάζονται οι κατηγορίες κατα του προέδρου στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, οι γενικοί εισαγγελείς επανεξετάζουν την υπόθεση του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς. Οι εισαγγελείς αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα θεωρηθούν αποδεικτικά στοιχεία οι απόρρητοι τραπεζικοί λογαριασμοί του Τζόζεφ Εστράντα.

Επτά νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία
Επτά άτομα σκοτώθηκαν και τρείς τραυματίστηκαν όταν ενα μικρό αεροπλάνο κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή νότια του Σάο Πάολο αργά χτές το βράδυ. Από την σύγκρουση εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε διάφορα κτίρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς άνθρωποι.

Η "ποντικοπαγίδα" συμπλήρωσε είκοσι χιλιάδες παραστάσεις
Το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία, η "Ποντικοπαγίδα" της Αγκάθα Κρίστι, συμπλήρωσε είκοσι χιλιάδες παραστάσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου δέκα εκατομμύρια άτομα έχουν παρακολουθήσει το έργο από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1952, μέχρι σήμερα.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.