Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

                                    Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας θυμούνται τους νεκρούς
 

(15/12/2000, 1500 GMT)

Κλείνει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία έκλεισε  σήμερα . Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα σε ειδική τελετή  σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του τελευταίου αντιδραστήρα που απομένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αντιδραστήρας έκλεισε προσωρινά λόγω βλάβης και τέθηκε και πάλι σε λειτουργία μόνο και μόνο για τη σημερινή τελετή. Στο Τσερνομπίλ το 1986 είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στο κόσμο. Η περιβαλλοντική οργάνωση Γκρίνπις λέει ότι θα πρέπει να κλείσουν και άλλοι παρόμοιοι αντιδραστήρες σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εξετάζει ο Μπους
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος και ο μελλοντικός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι έχουν αναλάβει να διορίσουν περίπου έξι χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους, κάτι όμως που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα, και επειτα από την μακρά διένεξη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ο κ. Μπους άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.Στο μεταξύ δύο από μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια λένε πως προσπαθούν να αναπτύξουν ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα για όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραμένει το αδιέξοδο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η Tουρκία και το NATO δεν κατάφεραν ακόμη να γεφυρώσουν το χάσμα σχετικά με την νέα δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία , η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά δεν ανήκει στην Ενωση, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεών της  στις κοινές επιχειρήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν δεν της δοθεί μεγαλύτερη δικαιοδοσία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες επί του θέματος, διεκόπησαν μέχρις ότου βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Περικοπές στην αλιεία αποφάσισε η Κοινότητα
Οι υπουργοί αλιείας της κοινότητας συμφώνησαν  δραστικές περικοπές στις ποσοστώσεις αλιείας στη Βόρειο Θάλασσα για τον επόμενο χρόνο. Αυτά μετά τις προειδοποιήσεις που διετύπωσαν πολλοί επιστήμονες, σύμφωνα με τις οποίες πολλά είδη ψαριών κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από υπερβολική αλίευση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίζει για τον Οτσαλάν
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχεται να εξετάσει την προσφυγή του Κούρδου ηγέτη  Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο κ. Οτσαλάν έχει προσφύγει στο δικαστήριο για να ανατρέψει την  θανατική καταδίκη που του έχει επιβληθεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Στρασβούργο τοπ δικαστήριο αποφάσισε ότι προσφέρονται γιά αναψηλάφηση όλα τα θέματα πλήν δύο, τα οποία θίγονται στην έφεση του Οτσαλάν, σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Συνθήκης γιά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την οποία έχει συνυπογράψει η Τουρκία.

Συνάντηση Αραφάτ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ
 Ενώ συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Λωρίδα της Γάζας, η ηγεσία των Παλαιστινίων ετοιμάζεται να συζητήσει το ενδεχόμενο να συνάψει μεταβατική ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.  Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν τη σημασία που είχε η συνάντηση χθες τη νύχτα, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, και του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, --συνάντηση στην οποία συζητήθηκε με ποιούς τρόπους μπορεί να τερματισθεί το κύμα βίας που σαρώνει την περιοχή, και που έχει κοστίσει το  θάνατο τριακοσίων και πλέον ατόμων, στην πλειοψηφία τους Παλαιστινίων.

Διπλωματικές σχέσεις Γιουγκοσλαβίας με την Βοσνία
Η Γιουγκοσλαβία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτά στα πλαίσια των προσπαθειών του νεόυ προέδρου, Βοισλαβ Κοστούνιτσα να αποκτήσει η χωρα του ομαλές επαφές με τα γειτονικά κράτη. Η σχετική συμφωνία που προβλέπει την ίδρυση διπλωματικών αποστολών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες υπεγράφη στο Βελιγράδι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος
Εκρόσωποι εκατό και πλέον χωρών σε συνάντησή τους στην Ιταλία συμφωνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές συνεργασίας μεταξύ τους, με στόχο να να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικώτερα οι δραστηριότητας της Μαφίας, το παγκόσμιο έγκλημα και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Βόμβα στο Βερολίνο
Η Γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε και τέσσερα άλλα άτομα τραυματίσθηκαν απο ρήψη χειροβομβίδας σε ινστιτούτο αισθητικής στο Δυτικό Βερολίνο. Η αστυνομία δήλωσε  ότι άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο, πυροβολώντας και εκτοξεύοντας την χειροβομβίδα στα θύματα τα οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες - είναι ανατολικοευρωπαίοι.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.