Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετά τα πλήθη
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετά τα πλήθη
15/12/2000,2300 GMT)

Ο Τζωρτζ Μπους νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο εντολοδόχος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών , Τζωρτζ Μπους αρχίζει τις διαβουλεύσεις γιά τον σχηματισμό της νέας του κυβέρνησής του, μετά το τέλος της από πέντε εβδομάδων αντιδικίας του με τον αντίπαλό του από το κόμμα των Δημοκρατικών, τον Αλ Γκορ. στην πρώτη του ομιλία ο κ. Μπους τόνισε την ανάγkη συμφιλίωσης, λέγοντας ότι εξελέγη γιά να ηγηθεί ολόκληρου του έθνους, και όχι μόνον ενός κόμματος. Αλλά όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον το έργο του κ. Μπους είναι δύσκολο, καθόσον απέκτησε την προεδρία όχι ως καθαρός νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά έχοντας επιβιώσει μιάς δικαστικής μάχης. Νωρίτερα ο κ. Γκόρ αποδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους αμερικανούς να συσπειρωθούν περί τον κ. Μπους. Από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον νέο αμερικανό πρόεδρο είναι ο πρωθυπουργός της Βρεταννίας, Τόνυ Μπλαιρ, ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Κίνας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Εκκληση γιά ενότητα απευθύνει ο Μπιλ Κλίντον
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον επιστρέφει τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αρχίσει την διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον διάδοχό του, Τζώρτζ Μπους. Οι δύο άνδρες είχαν ήδη τηλεφωνική επικοινωνία. Προηγουμένως, ο Κος Κλίντον εκφώνησε την τελευταία, όπως θεωρείται, ομιλία του πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Γουώρικ στην κεντρική Αγγλία. Στην ομιλία του, η οποία περιστράφηκε γύρω από διάφορα διεθνή θέματα, ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι είναι ευθύνη των ανεπτυγμένων χωρών να προχωρήσουν στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης ώστε να ωφεληθούν οι κάτοικοι όλων των χωρών.

Αποκλεισμός στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο
Χιλιάδες Σέρβοι έχουν αποκλείσει σημαντικές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, με το αίτημα να απομακρυνθούν οι αλβανικής καταγωγής αντάρτες από την περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον πρόεδρο Κοστούνιτσα να τους εκδιώξει διά της βίας, μετά από μία σειρά επιθέσεων τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες βρήκαν τον θάντο τέσσερεις σέρβοι αστυνομικοί. Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ, δεν έχει το δικαίωμα να μπεί στην περιοχή, ενώ οι υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ειρηνευτικές  δυνάμεις δήλωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα ώστε αυτοί οι αντάρτες να τεθούν υπό έλεγχο.

Σε αδιέξοδο η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την νέα Ευρωπαική δύναμη ταχείας ανάπτυξης οδήγησαν σε αδιέξοδο τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες τους θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή, καθώς η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ όχι όμως και της Ευρωπαικής Ενωσης, επιμένει ότι πρέπει να λαμβάνει μέρος σε αποφάσεις της Ευρωπαικής άμυνας που θεωρεί ότι επηρεάζουν τα στρατηγικά της συμφέροντα. Η Τουρκική αντιπροσωπεία έλαβε την προειδοποίηση στις Βρυξέλλες ότι αν συνεχίσει να παρεμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ με τον Γιασέρ Αραφάτ
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν-Αμι συναντάται στη Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Θα είναι η πλέον υψηλού επιπέδου συνάντηση των δύο πλευρών εδώ και δύο μήνες. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός, Εχουντ Μπάρακ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας γιια να ενισχύσει τις πιθανότητες νίκης του στις εκλογές του Φεβρουαρίου

Ο ανθρώπινος παράγων ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας της γης
Βρεταννοί επιστήμονες δημοσίευσαν νέες έρευνες που δείχνουν ότι ο πλανήτης γίνεται πιο θερμός και ότι ο λόγος είναι μάλλον ο ανθρώπινος παράγων παρά τα φυσικά αίτια. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας οφείλεται στα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης.

Βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ
Στην Βαρκελώνη ένας δημοτικός σύμβουλος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος τραυματίσθηκε θανάσιμα από έκρηξη βόμβας.  Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η επίθεση αυτή εντάσεται στα πλαίσια μιάς εντεινόμενης εκστρατείας της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ. Πάνω από 20 άτομα έχουν βρει φέτος το θάνατο σε βομβιστικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στην ΕΤΑ.

Σταμάτησε η απεργία πείνας
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ορισμένοι αριστεροί κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας που είχαν αρχίσει ζητώντας να γίνουν αλλαγές στο σύστημα των φυλακών. Μέλη του Κόμματος των Κούρδων Εργατών, του ΠεΚαΚά, είναι μεταξύ αυτών που σταμάτησαν την απεργεία, γιατί πολλοί απ'αυτούς αντιμετώπιζαν πια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χάρη στον Εντμοντ Πόουπ
Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν χορήγησε χάρι στον αμερικανό επιχειρηματία, Εντμοντ Πόουπ, που είχε καταδικασθεί σε είκοσι χρονια κάθειρξης και καταναγκαστικών έργων. Ο Πόουπ αφέθηκε ελευθερος και έχει ήδη αναχωρήσει με την σύζυγό του γιά τις ΗΠΑ.

Επίσκεψη Πούτιν στην Κούβα
Η Κούβα και η Ρωσία υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση των διμερών δεσμών, ιδίως στον εμπορικό τομέα. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε στην Αβάνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κουβανό ομόλογό του, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο Κος Πούτιν , που είναι ο πρώτος ρώσσος ηγέτης που επισκέπτεται την Κούβα μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης, δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μιά νέα σχέση με την χώρα που έχει, ως γνωστόν, κομμουνιστικό καθεστώς. Ακανθώδες ζήτημα παραμένει το εξωτερικό χρέος της Κούβας προς τη Ρωσία, καθώς στο παρελθόν η Ρωσία ήταν ένας από  τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κούβας.

Δηλώσεις Μουγκάμπε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κηρύσσοντας την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματός του, καταδίκασε επανειλημμένα στο λόγο του τους λευκούς που αποτελούν τη μειοψηφία και επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων που εμπόδισαν την κυβέρνηση από το να θέσει υπό τον έλεγχό της αγροκτήματα που αμήκουν σε λευκούς.

Επεισόδια στην Κίνα
Στην πόλη Ναντζίν της Κίνας εκατοντάδες άτομα πήραν μέρος σε μαχητική διαδήλωση γιά να διαμαρτυρηθούν γιά την απομάκρυνση μνημείου προς τιμήν των θυμάτων σφαγής των κατοίκων της πόλης από τον Ιαπωνικό στρατό το 1937, με σκοπό στη θέση του να εγκατασταθεί εστιατόριο.

Στοιχεία για τις τρελές αγελάδες στη Γαλλία
Νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ασθένεια των τρελών αγελάδων στη Γαλλία έχει λάβει σοβαρότερες διαστάσεις από εκείνες που παραδέχονται οι επίσημες αρχές. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, από το 1987 και μετά τουλάχιστον χίλιες διακόσιες αγελάδες στη Γαλλία έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.