Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ μελετά το σχέδιο συμπερασμάτων στη Νίκαια
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ μελετά το σχέδιο συμπερασμάτων στη Νίκαια

(11/12/2000, 16.00 GMT)

Απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού της Αλβανίας
Στην Αλβανία ένα άτομο συνελήφθη σχετικά με την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε στην πόλη φούσε Κρούντζε, και η οποία σύμφωνα με την αστυνομία είχε ως στόχο τον πρωθυπουργό της χώρας Ιλίρ Μέτα. Η βόμβα εξεράγη σε δρόμο, λίγα μόλις λεπτά προτού περάσει Αλβανός πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες από την έκρηξη της βόμβας. Ο δρόμος στον οποίο εξεράγη η βόμβα οδηγεί σε εργοστάσιο τσιμέντου στην πόλη Φούσε Κρούντζε, την οποία ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του εργοστασίου. Η πόλη βρίσκεται  25 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Αλβανίας Τίρρανα. Σύμφωνα με την αστυνομία η βόμβα ήταν μεγάλη, τέθηκε σε λειτουργία με τηλεχειριστήριο και η έκρηξη προκάλεσε τρύπα βάθους ενός περίπου μέτρου.

Η ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στη Νίκαια ανοίγει το δρόμο για τη διεύρυνση
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε στη Νίκαια η μεγαλύτερη σε διάρκεια σύνοδος κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης, στην οποία επετεύχθη συμφωνία επί της νέας συνθήκης που θα υλοποιήσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η διευρυμένη Ευρωπαική Ενωση. Με τη νέα συνθήκη ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των νέων κρατών μελών από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας σε ορισμένους νέους τομείς όπως ορισμένες πτυχές της μετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου, εμπορικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τα πολιτιστικά θέματα, και την περιφερειακή χρηματοδότηση, αν και με καθυστέρηση αρκετών ετών. Αλλά η κατηγορηματική αντίθεση της Βρεταννίας έκανε αδύνατη την κατάργηση του εθνικού βέτο σε θέματα φορολογίας και κοινωνικών επιδομάτων.

Κρίσιμη ημέρα για την αμερικανική προεδρία
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το ομοσπονδιακό Εφετείο, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι δια χειρός ανακαταμετρήσεις των ψήφων σε τρεις εκλογικές περιφέρειες της Φλώριδας. Το Σάββατο το ομοσπονδιακό εφετείο διέταξε να σταματήσει η ανακαταμέτρηση που είχε αρχίσει μετά από απόφαση του Εφετείου της Φλώριδας. Την ανακαταμέτρηση επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί και ο προεδρικός τους υποψήφιος, Αλ Γκορ, κατά όμως είναι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, George Bush, η υπεροχή του οποίου μειώνεται σημαντικά με τις ανακαταμετρήσεις. Και ενώ συνεχίζεται στα δικαστήρια η μάχη για τον Λευκό Οίκο, παραμένει το ερώτημα πότε θα λήξουν όλα αυτά και πότε θα ανακηρυχθεί ο επόμενος προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο ο Αλ Γκορ είπε ότι  θα αποσυρθεί οριστικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν επιτρέψει τη διά χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα.

Απχαζία: σύλληψη έλληνα λοχαγού
 Eνας έλληνας λοχαγός είναι μεταξύ των δύο παρατηρητών του ΟΗΕ που έπεσαν θύματα απαγωγής στην περιοχή μεταξύ Γεωργίας και Απχαζίας. Οι παρατηρητές του ΟΗΕ βρίσκονται εκεί για να συμβάλουν στην επόπτευση της εκεχειρίας ανάμεσα στην Γεωργία και την αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας. Είναι, ας σημειωθεί, η τρίτη φορά,  από το 1998, που μέλη του διεθνούς οργανισμού πέφτουν θύματα απαγωγής στην περιοχή. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο παρατηρητών του ΟΗΕ έχει ήδη αρχίσει.

Αρχισε το έργο της στο Ισραήλ η διεθνής διερευνητική επιτροπή
Στο Ισραήλ διεθνής διερευνητική επιτροπή άρχισε σήμερα να εξετάζει τους λόγους για τη βία που ξέσπασε μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 300 και πλέον ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία είναι Παλαιστίνιοι. Η ομάδα της οποίας ηγείται ο τέως αμερικανός γερουσιαστής Τζόρτζ Μίτσελ, αναμένεται να έχει συνομιλίες με ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Εν τω μεταξύ η Ισραηλινή βουλή,  η Κνεσσέτ, εξετάζει σήμερα το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, που θα επιτρέψει στον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του δεξιού κόμματος Λυκούντ Βενιαμίν Νετανιάχου να συμμετάσχει στις επόμενες πρόωρες εκλογές. Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε χθές την απόφασή του να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, αφού δεν είναι μέλος της Κνεσσέτ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ένας Παλαιστίνιος λέγεται ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη.

Νέο σκάνδαλο απειλεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό
Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως θα απειλήσουν το κύρος του, μετά τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ένα περιοδικό και στις οποίες ο πρωθυπουργός εικονίζεται να κάνει παρέα με ένα κακοποιό που είναι γνωστός για τις δεξιές του πεποιθήσεις. Σύμφωνα με το περιοδικό οι φωτογραφίες που λήφθηκαν σε περιφεριακή πολιτική συγκέντρωση πριν από δύο χρόνια, εμφανίζουν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να κάθεται δίπλα από έναν άνδρα ο οποίος φαίνεται να έχει σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο κ. Μόρι δεν γνώριζε τον άνθρωπο αυτό. Ο ανταποκριτής του ΒΒC δήλωσε εξάλλου ότι οι φωτογραφίες αυτές ενδέχεται να υποσκάψουν το κύρος του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη πληγεί από διάφορα σκάνδαλα.

Συνέρχεται το νέο κοινοβούλιο της Ρουμανίας
Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας,  Ιον Ιλιέσκου, είναι κατά τα φαινόμενα ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, συγκέντρωσε τις διπλάσιες ψήφους από τον αντίπαλό του, τον εθνικιστή Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ. Οι Σοσιαλδημοκράτες του κ. Ιλιέσκου είναι ήδη το πρώτο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή και σχεδιάζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή άλλων κομμάτων, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την πλειοψηφία. Ο κ. Ιλιέσκου δήλωσε πως το αποτέλεσμα δείχνει πως ο λαός απέρριψε τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τουντόρ μίλησε για απάτη στις εκλογές.

Συνεχίζεται η απεργία πείνας φυλακισμένων στην Τουρκία
Στην Τουρκία συνεχίζονται σήμερα επείγουσες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της απεργίας πείνας εκατοντάδων φυλακισμένων που πρόσκεινται στην αριστερά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφερθούν σε νέες φυλακές, όπου θα κρατούνται σε κελιά αντί σε μεγάλους κοιτώνες. Πολλοί από τους φυλακισμένους αρνούνται να πάρουν φαγητό για περισσότερες από 50 μέρες και τουλάχιστον 12 απ'αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν. Οι φυλακισμένοι ισχυρίζονται ότι η ζωή τους θα βρίσκεται σε κίνδυνο εάν θα κρατούνται σε κελιά, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αναβάλει το σχέδιο. Ωστόσο οι φυλακισμένοι που συνεχίζουν την απεργία πείνας ανέφεραν ότι θέλουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι το σχέδιο θα ακυρωθεί οριστικά.

Δικηγόροι ετοιμάζουν μηνυτήριες αναφορές κατά διεθνών αεροπορικών εταιρειών
Ομάδα Αυστραλών δικηγόρων ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές κατά διεθνών αεροπορικών εταιρειών, με την κατηγορία οτι δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους  για την πιθανότητα πρόκλησης θρομβόσεων στους επιβάτες της Οικονομικής Θέσης, μετά απο μία  πολύωρη πτήση. Οι μηνύσεις στρέφονται, μεταξύ άλλων, και κατά γνωστών αεροπορικών εταιρειών όπως η British Airways, η Air France, και η Air New Zeland. Η ομάδα των δικηγόρων ισχυρίζεται οτι λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των θρομβόσεων , αλλά εκατοντάδες υποφέρουν απο συγγενή συμπτώματα, που συχνά χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Μάλιστα τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται τρείς περίπου εβδομάδες μετά την  πτήση και γι' αυτό  οι επιβάτες σπάνια τα συσχετίζουν με το αεροπορικό ταξίδι.

Σύνοδος για το AIDS
Πραγματοποιείται σήμερα στην Στοκχόλμη σύνοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ειδικοί θα συζητήσουν το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού του AIDS ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί στο στράτευμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, υπο την αιγίδα των οποίων πραγματοποιείται η σύνοδος, τα κρούσματα του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου ιού, μεταξύ των στρατιωτικών είναι διπλάσια από τα κρούσματα μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού. Σημειώνουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τα κρούσματα αυτά αυξάνονται. Η σύνοδος αναμένεται να συζητήσει τρόπους για την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που ενεκρίθη τον Ιούλιο, και το οποίο ενθαρρύνει τις διάφορες χώρες να αναπτύξουν προγράμματα για εκπαίδευση και έλεγχο αναφορικά με το AIDS και το HIV για τα άτομα που υπηρετούν στο στράτευμα και ειδικότερα γι' αυτά που υπηρετούν στο εξωτερικό.
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.