Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ μελετά το σχέδιο συμπερασμάτων στη Νίκαια
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ μελετά το σχέδιο συμπερασμάτων στη Νίκαια

(11/12/2000, 09.35 GMT)

Η ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στη Νίκαια ανοίγει το δρόμο για τη διεύρυνση
Μετά από 5 ημέρες, η μαραθώνια σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης στη Νίκαια της Γαλλίας ολοκλήρωσε τις εργασίες της, καταλήγωντας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ανοίγουν το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την είσοδο νεών μελών. Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η Συνθήκη της Νίκαιας, όπως πλέον ονομάζεται, ενισχύει την επιρροή των μεγάλων κρατών- μελών. Η Ελλάδα συμφωνήθηκε να έχει 12 ψήφους στο συμβούλιο υπουργών και 22 ευρωβουλευτές. Συμφωνήθηκε επίσης δραστική μείωση της χρήσης του βέτο και πλέον οι περισσότερες αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία.

Κρίσιμη ημέρα για την αμερικανική προεδρία
Η τελευταία πράξη του δικαστικού σίριαλ των αμερικανικών εκλογών διαδραματίζεται σήμερα στην Ουάσινγκτον. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων καλείται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι την δια χειρός επανακαταμέτρηση ψήφων στη Φλόριντα. Η απόφαση θα κρίνει το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο κυβέρνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ή ο  αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Ο κ. Γκορ είπε ότι  θα αποσυρθεί οριστικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δεν επιτρέψει τη διά χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα.

Επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο ο Νετανιάχου
Η ισραηλινή βουλή, η Κνεσέτ εξετάζει σήμερα το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα επιτρέψει στον πρώην πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να συμμετέχει στις επόμενες πρόωρες εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ αποφάσισε να επανέρθει στο πολιτικό προσκήνιο δικεδικώντας την πρωθυπουργία, ύστερα από την παραίτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχουντ Μπαράκ, και επειδή οι δημοσκοπίσεις τον παρουσιάζουν περισσότερο δημοφιλή και από τον Μπαράκ και από τον αρχηγό του Λικούντ Αριελ Σαρόν.

Σήμερα η απόφαση δικαστηρίου για σύλληψη του Πινοσέτ
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ αναμένεται να μάθει αργότερα σήμερα εαν δικαστήριο στο Σαντιάγκο θα υποστηρίξει την απόφαση άλλου δικαστή για σύλληψή του. Ο δικαστής Χουάν Γκούζμαν αποφάσισε τη σύλληψη του στρατηγού πριν 10 ημέρες με τις κατηγορίες για περισσότερες από 70 δολοφονίες αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973. Οι δικηγόροι του Πινοσέτ όμως έκαναν έφεση υποστηρίζοντας ότι ο Γκούζμαν δεν ακολούθησε τις ορθές νομικές διαδικασίες.

Συνέρχεται το νέο κοινοβούλιο της Ρουμανίας
Το νέο κοινοβούλιο της Ρουμανίας συνέρχεται σήμερα ύστερα από την ολοκλήρωση των χθεσινών προεδρικών εκλογών, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δίνουν την νίκη στον πρώην κομμουνιστή Ιον Ιλιέσκου. Η καταμέτρηση των πρώτων αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι ο Ιλιέσκου συγκεντρώνει διπλό ποσοστό ψήφων σε σύγκριση με τον αντιπαλό του, Βαντίμ Τούντορ. Από την πλευρά του, ο κ. Τούντορ κατηγόρησε το κόμμα του Ιλιέσκου για νοθεία στις εκλογές.

Στη Σαουδική Αραβία ο Ναουάζ Σαρίφ
Η στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν είπε ότι έχει κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατ. δολαρίων που άνηκαν στον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ.Ο κ. Σαρίφ ανατράπηκε πριν δύο χρόνια από στρατιωτικο πραξικόπημα και είχε φυλακίστεί κατηγορούμενος για τρομοκρατία.Τώρα πήρε χάρη και εξορίστηκε με την οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία.

Διεθνή σπείρα που διεξάγει ανθρώπινο λαθρεμπόριο εξαρθρώνουν οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ
Οι αστυνομικές αρχές στο Χονγκ Κονγκ είπαν ότι εξάρθρωσαν διεθνή σπείρα που διεξάγει ανθρώπινο λαθρεμπόριο. Αστυνομικοί ανακάλυψαν 12 άτομα μέσα σε ένα κοντέινερ με προορισμό τις ΗΠΑ. Έρευνες επίσης σε διαμερίσματα και γραφεία στο Χονγκ Κονγκ κατέληξαν σε δεκάδες συλλήψεις, αναμέσά τους βρίσκεται και ένας άνδρας που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ο αρχηγός της σπείρας. Τα άτομα που βρέθηκαν στο κοντέινερ προέρχονται από τη νότια επαρχία της Κίνας, Φουτζιάν και είχαν πληρώσει για την παράνομη μεταφορά τους 60 χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Στην Αγία Πετρούπολη μεταφέρεται ο αυτοκρατορικός ρωσικός θρόνος
Στην αρχική του θέση, στα χειμερινά ανάκτορα του τσάρου στην Αγία Πετρούπολη, επέστρεψε ο αυτοκρατορικός θρόνος της Ρωσίας που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο Μουσείο Ερμιτάζ. Ο θρόνος συντηρήθηκε με έξοδα του μουσείου, καθώς είχε υποστεί μεγάλες φθορές κατά την εισβολή των κομμουνιστών στα χειμερινά ανάκτορα του τσάρου πριν από 80 χρόνια.

Σύνοδος για το AIDS
Πραγματοποιείται σήμερα στην Στοκχόλμη σύνοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ειδικοί θα συζητήσουν το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού του AIDS ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί στο στράτευμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, υπο την αιγίδα των οποίων πραγματοποιείται η σύνοδος, τα κρούσματα του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου ιού, μεταξύ των στρατιωτικών είναι διπλάσια από τα κρούσματα μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού. Σημειώνουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τα κρούσματα αυτά αυξάνονται. Η σύνοδος αναμένεται να συζητήσει τρόπους για την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που ενεκρίθη τον Ιούλιο, και το οποίο ενθαρρύνει τις διάφορες χώρες να αναπτύξουν προγράμματα για εκπαίδευση και έλεγχο αναφορικά με το AIDS και το HIV για τα άτομα που υπηρετούν στο στράτευμα και ειδικότερα γι' αυτά που υπηρετούν στο εξωτερικό. 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.