Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια
Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια

(08/12/2000,1700 GMT)

Αμβλύνουν την ένταση με τις ΗΠΑ για τον ευρωπαϊκό στρατό οι 15
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συζητούν το μέλλον της κοινότητας στην κρίσιμη σύνοδο της Νίκαιας, αποφάσισαν να αποφύγουν την όξυνση στις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το επίπεδο αυτονομίας του μελλοντικού ευρωπαϊκού στρατού. Στο προσχέδιο τελικής διακήρυξης, οι 15 τονίζουν ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο άξονας της κοινής αμυντικής τους δράσης. Η συζήτηση για τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό είχε προκαλέσει τις προηγούμενες μέρες αμερικανικές αντιδράσεις, αλλά και διαφωνίες στους κόλπους της κοινότητας.  Κατά τη σύνοδο εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί δυνατή η ομάλη διεύρυνση της κοινότητας. Κρίσιμα θέματα όμως όπως η κατάργηση του βέτο απο τις χώρες-μέλη δεν αναμένεται να λυθούν κατά τη σύνοδο.

Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή
Οξύνεται και πάλι η ένταση στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ. Αποτέλεσμα της βίας που έχει ενταθεί είναι να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, δύο παλαιστίνιοι και δύο ισραηλινοί, ενώ, σύμφωνα με την παλαιστινιακή αρχή, πέντε ακόμη άνθρωποι - τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας πολίτης- σκοτώθηκαν στην Δυτική Οχθη όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το αυτοκίνητο τους. Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου τους στην Δυτική Οχθη. Οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Ανταποκριτής του BBC  μεταδίδει ότι τα επεισόδεια αυτά είναι τα χειρότερα των τελευταίων εβδομάδων. Στο μεταξύ, γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή δέχθηκε τα πυρά τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Δυτική Οχθη και τη Γάζα, ενώ η γαλλο-βρετανική πρόταση προτείνει να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τι είδους δύναμη θα σταλεί και αυτό, μετά διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.

Συσκέπτονται οι δικαστές της Φλώριδας για την κρίσιμη επανακαταμέτρηση
Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέρχονται και πάλι σήμερα οι επτά δικαστές της Φλώριδας, των οποίων η απόφαση ενδέχεται να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η απόφαση είναι πιθανόν να ανακοινωθεί πριν το τέλος της ημέρας, αφορά δε το κατά πόσον θα επιτραπεί ή όχι η δια χειρός επεναληπτική καταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες περιοχές της Φλώριδας. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ ζητά την καταμέτρηση με το χέρι, η οποία ελπίζει ότι θα του εξασφαλίσει την προεδρεία απο τον αντίπαλο του Τζωρτζ Μπους τον νεώτερο.

Ερευνες για τα γιουγκοσλαβικά δις σε διεθνείς τράπεζες
Η Κεντρική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας έχει κινήσει διαδικασίες για να επιστραφούν δισεκατομύρια δολάρια κρατικών κονδυλίων τα οποία, όπως δηλώνει, είχαν σταλεί στο εξωτερικό κατά την προεδρεία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ειδική τραπεζική επιτροπή προσπαθεί να εντοπίσει ποσά, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορείι και να ανέρχονται σε 4 δισεκατομύρια δολάρια. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτζιαν Ντίνκιτς δήλωσε ότι ειδικοί απο τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει την βοήθεια τους για να εντοπιστεί το ποσό του ενός δισεκατομυρίου δολαρίων που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βρίσκεται στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ ζητούν απο τον Πούτιν να αποδώσει χάρη στον Ποπ
Εκπρόσωπος του αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά ελπίζει πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ακολουθήσει την συμβουλή ειδικής επιτροπής και θα δώσει χάρη στον αμερικανό επιχειρηματία που καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Η εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου πρόσθεσε ότι ο Εντμοντ Ποπ έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και θα πρέπει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Ξεκίνησε η δίκη για την παραπομπή Εστράντα
Στις Φιλιππίνες, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση παραπομπής του προέδρου της χώρας Τζόζεφ Εστράντα, με την παρουσίαση στοιχείων της κατηγορούσας αρχής, με τα οποία, όπως λέει αποδεικνύεται η ενοχή του στις κατηγορίες της δωροδωκίας και διαφθοράς. Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, έχει δημιουργήσει μέγιστο συνταγματικό ζήτημα, καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Προέδρου. Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα των Φιλιππινών, Μανίλα, μεταδίδει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Εστράντα είναι πρωτοφανούς κλίμακας για πολλά χρόνια.

Εικονική δίκη για την σεξουαλική δουλεία
Εκπρόσωποι οργανώσεων γιά τα δικαιώματα της γυναίκας και γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώνουν εικονική δίκη στο Τόκυο, με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο καθεστώς της σεξουαλικής δουλείας των γυναικών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επιτροπή διεθνών νομικών θα ακούσει τις μαρτυρίες 78 γυναικών , τις πέντε ημέρες που θα κρατήσει η συνάντηση. Πιστεύεται ότι διακόσιες χιλιάδες γυναίκες από την Ασία αναγκάσθηκαν να διαβιώσουν σε πορνεία του ιαπωνικού στρατού στο διάστημα του πολέμου. Οι αρχές της χώρας αρνούνται να αναγνωρίσουν το γεγονός και να καταβάλουν αποζημιώσεις.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ζητά να κηρυχθεί παράνομο ακροδεξιό κόμμα
Στη Γερμανία, η Κάτω Βουλή υπερψήφισε πρόταση για να ζητήσει απο το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορεύσει το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να θέσει το κόμμα εκτός νόμου, επειδή το θεωρεί υπεύθυνο για επιθέσεις κατά ξένων. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, έξι μετανάστες έπεσαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων στην Γερμανία.

Χάρη ζητά επιτροπή για αμερικανό επιχειρηματία
Επιτροπή που διορίσθηκε από τον ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν του ζήτησε να αποδώσει χάρη στον αμερικανό επιχειρηματία που κρίθηκε ένοχος κατασκοπείας και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης είκοσι ετών. Χθες, ο Edmont Pope έστειλε επιστολή στον ρώσο Πρόεδρο, με την οποία του ζητάει να αποφυλακισθεί εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.

20 χρόνια απο το θάνατο του Λένον
Συμπληρώνονται σήμερα είκοσι χρόνια από την δολοφονία του Τζών Λένον, του γνωστού μουσικού των Μπήτλς, τον οποίο θα τιμήσουν με διάφορους τρόπους οι ανά τον κόσμο οπαδοί του. Στη Βρετανία, θα τοποθετηθεί η ειδική αναμνηστική μπλέ πλάκα στο σπίτι που μεγάλωσε ο Λένον στο Λίβερπουλ , ενώ στη Νέα Υόρκη, όπου δολοφονήθηκε ο Λένον, θα γίνει αργότερα σήμερα συγκέντρωση στο Σέντραλ Πάρκ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.