Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια
Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια

(08/12/2000,0600 GMT)

Αρχισε η Σύνοδος Σορυφής της ΕΕ στη Νίκαια
Η σύνοδος της Νίκαιας θεωρείται ως μία από τις πλέον σημαντικές σ' ότι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Χθές βράδυ οι ηγέτες των 15 χωρων μελών συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαική οικογένεια. Αναμένεται ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις σημερινές διαπραγματεύσεις είναι η τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων κατά τρόπο που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού των μελών της Ενωσης. Πρίν απ΄αυτό όμως οι ηγέτες των 15 θα επικυρώσουν μιά διακύρηξη σχετική με την νέα στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιγνωμίες και διαφωνίες ως προς την μελλοντική σχέση με το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε ότι η νέα αυτή δύναμη θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζει επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ υποστηρίζει ότι η χώρα του αποκλείεται να συνεναίσει σε κάτι τέτοιο.

Διαδηλώσεις και ταραχές στη Νίκαια
Η έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σημαδεύτηκε από βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος εκατοντάδες διαδηλωτές επέκριναν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο περιθώριο. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών τόνισαν ότι οι 15 υπέγραψαν μεν σήμερα στη Νίκαια νέα Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η οποία όμως δεν έχει καμία νομική ισχύ αλλά απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Αρχή του τέλους στο σήριαλ των αμερικανικών εκλογών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα. Οι επτά δικαστές συσκέπτονται από το απόγευμα αφού προηγουμένως άκουσαν τα επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων των δύο διεκδικητών της προεδρίας, του αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του κυβερνήτη του Τέξας Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Οι συνήγοροι του κ. Γκορ ζητούν απο το Δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη δικαστική απόφαση απόφαση και να δεχθεί την εγκυρότητα της δια χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων στο Παλμ Μπιτς και στο Μαϊάμι Ντέιλ.

Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις στην Οττάβα
Ακαρπη απέβη η προσπάθεια εκπροσώπων   από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την έκλυση των αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Καναδική πρωτεύουσα, οι εκπρόσωποι απεχώρησαν, γιά να συμβουλευθούν τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, αλλά, όπως πρόσθεσε ο υπουργός περιβάλλοντος του Καναδά, δεν είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο εγγύς μέλλον. Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, ένας από τους λόγους της έκτακτης σύγκλησης αυτής της συνάντησης είναι η προοπτική επικράτησης του Τζωρτζ Μπους , ο οποίος θεωρείται ότι έχει λιγώτερη ευαισθησία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τον αντίπαλό του, Αλ Γκορ.

Απαγορεύει την είσοδο Παλαιστινίων το Ισραήλ γιά τις προσευχές
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε Παλαιστινίους από την Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας να συμμετάσχουν στην προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, ενώ διανύουμε τον ιερό μήνα των Μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι. Οι Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ θα είναι σε θέση να πάνε στο εν λόγω τζαμί, αλλά, όπως δήλωσε η ισραηλινή αστυνομία, οι περιορισμοί επιβάλλονται γιά τους Παλαιστινιους που μένουν έξω από την πόλη γιά να προληφθούν τυχόν επεισόδια. Το τζαμί Αλ Ακσά είναι ιερός χώρος τόσο γιά τους Εβραίους όσο και γιά τους Μουσουλμάνους, ενώ η επίσκεψη εκεί του Αριέλ Σαρόν τον Σεπτέμβριο στάθηκε αφορμή των συμπλοκών απ' όπου άρχισε το κύμα βίας που συνταράσσει την περιοχή.

Πρόγραμμα βοήθειας στα Βαλκάνια
Ο Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλου προγράμματος αποστολής βοήθειας στα Βαλκάνια, το οποίο θα επικεντρωθεί στην Γιουγκοσλαβία. Ο οργανισμός σκοπεύει να ανακουφίσει κυρίως το ένα εκατομμύριο Σέρβους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φιλελευθεροποίησης της αγοράς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Επικρίνει τον Πούτιν ο Μπορίς Γέλτσιν
Η Ρωσσική Βουλή πρόκειται σήμερα να ψηφίσει περί του αν η χώρα θα επιστρέψει στον παλιό ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης, εις αντικατάστασιν του τωρινού εθνικού  ύμνου, που θεσπίστηκε από τον Μπόρις Γιέλτσιν, μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης, που όμως ο ρωσσικός λαός δεν έχει εναγκαλισθεί. Ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει την επαναφορά του ύμνου της Σοβιετικής εποχής, αλλά με άλλα λόγια. Ο κ. Πούτιν επιμένει ότι δεν πρόκειται γιά επιστροφή στο Σοβιετικό παρελθόν, αλλά γιά επίδειξη σεβασμού προς το ιστορικό παρελθόν της χώρας και συμμόρφωση με τις επιθυμίες του λαού που ως φαίνεται συγκινείται από την μελωδία του παλιού εθνικού ύμνου. Ο κ. Γιέλτσιν, γιά πρώτη φορά επικρίνοντας δημοσία τον διάδοχό του, δήλωσε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά σ΄συτήν την κίνηση, η οποία, όπως είπε, θα δώσει λάθος μυνήματα.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.