Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια
Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια

(07/12/2000, 2100 GMT)

Αρχισε η Σύνοδος Σορυφής της ΕΕ στη Νίκαια
Άρχισαν στη Νίκαια της Γαλλίας οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, με στόχο τον καθορισμό της μελλοντικής μορφής της Κοινότητας αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Οι 15 ηγέτες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας που θα διευκολύνει την μεταρρύθμιση της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα και θα ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη 13 νέων χωρών μελών.

Διαδηλώσεις και ταραχές στη Νίκαια
Η έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σημαδεύτηκε από βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος εκατοντάδες διαδηλωτές επέκριναν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο περιθώριο. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών τόνισαν ότι οι 15 υπέγραψαν μεν σήμερα στη Νίκαια νέα Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η οποία όμως δεν έχει καμία νομική ισχύ αλλά απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Αρχή του τέλους στο σήριαλ των αμερικανικών εκλογών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, η απόφαση του οποίου ενδέχεται να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα. Οι επτά δικαστές συσκέπτονται από το απόγευμα αφού προηγουμένως άκουσαν τα επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων των δύο διεκδικητών της προεδρίας, του αντιπροέδρου Αλ Γκορ και του κυβερνήτη του Τέξας Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Οι συνήγοροι του κ. Γκορ ζητούν απο το Δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη δικαστική απόφαση απόφαση και να δεχθεί την εγκυρότητα της δια χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων στο Παλμ Μπιτς και στο Μαϊάμι Ντέιλ.

Διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες κατά του προέδρου
Στις Φιλιππίνες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μανίλα, ζητώντας της παραίτηση του προέδρου της χώρας Γιόζεφ Εστράντα. Ο κύριος Εστράντα αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων παραβίασε το σύνταγμα, πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού και ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδοκίας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης ασιατικού κράτους αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κατηγορίες.

Πρόγραμμα βοήθειας στα Βαλκάνια
Ο Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλου προγράμματος αποστολής βοήθειας στα Βαλκάνια, το οποίο θα επικεντρωθεί στην Γιουγκοσλαβία. Ο οργανισμός σκοπεύει να ανακουφίσει κυρίως το ένα εκατομμύριο Σέρβους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φιλελευθεροποίησης της αγοράς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ισραηλινοί κάνουν έκκληση για ειρήνη
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ είχε συνάντηση με επιτροπή που εκπροσωπεί τους συγγενείς των Ισραηλινών που έχασαν την ζωή τους κατά την τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση. Ο κύριος Αραφάτ δήλωσε στην επιτροπή, η οποία μετέβη στη Γάζα, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την ειρήνη, 'για το καλό των παιδιών μας', όπως είπε χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος της επιτροπής κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ. Στα τελευταία επεισόδια, στο μεταξύ, τρείς Ισραηλινοί τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε επίθεση κοντά σε συνοικισμό εποίκων στην Δυτική Οχθη.

Επικρίνει τον Πούτιν ο Μπορίς Γέλτσιν
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση του σημερινού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να υιοθετήσει η Ρωσία και πάλι τον εθνικό ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης. Τα σχόλια του κυρίου Γέλτσιν θεωρούνται ως η πρώτη δημόσια κριτική προς τον πολιτικό που ο ίδιος επέλεξε ως διάδοχό του.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.