Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια
Διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Νίκαια

(07/12/2000,12:30 GMT)

Αρχίζει σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Νίκαια - Διαδηλώσεις στους γύρω δρόμους
Καθώς αρχίζει σήμερα η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια, ηγέτες της κοινότητας συναντώνται με τους ομολόγους τους απο 13 χώρες, οι οποίες διεκδικούν την ένταξη τους στην Ενωση. Η σύνοδος της Νίκαιας είναι καθοριστικής σημασίας για το πότε θα ενταχθούν οι δέκα πρώην κομμουνιστικές χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία και η Μάλτα στην κοινότητα. Κατά τη σύνοδο εξάλλου, οι 15 θα προσπαθήσουν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες με τις οποίες η κοινότητα λαμβάνει αποφάσεις, ώστε να γίνει δυνατή η ομαλή λειτουργεία της, ακόμη κι όταν ενταχθούν τα νέα μέλη. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαφωνίες γύρω απο το θέμα αυτό. Καθώς οι σύνεδροι συγκεντρώνονταν στη Νίκαια όμως, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών και ένα τραπεζικό κτίριο τυλίχθηκε για λίγο στις φλόγες.

Θύμα βασανισμού συνδικαλιστής στην Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι συνδικαλιστής ο οποίος πέθανε ένω εκρατείτο απο την αστυνομία μπορεί και να είναι θύμα βασανιστηρίων. Η παραδοχή ακολουθεί αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζήτησε στοιχεία για το θάνατο του Σουλεϊμάν Γιετέρ. Η νεκροψία είχε δείξει μόλωπες και μελανιές στο σώμα του Γιετέρ καθώς και αυχενικό κάταγμα. Τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζει ότι κάποια είδη βασανιστηρίων ακόμη ισχύουν στην Τουρκία, αν και τα πιο ακραία περιστατικά βρίσκονται σε υποχώρηση.

Εν αναμονή σημαντικής δικαστικής απόφασης στη Φλώριδα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνήγοροι του Δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκορ είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλώριδας που θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.  Οι δικηγόροι του κυρίου Γκορ θα έχουν μισή ώρα για να προσπαθήσουν να πείσουν το δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη του απόφαση και να δεχθεί την εγκυρότητα της καταμέτρησης των ψήφων με το χέρι. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εάν η ομάδα Γκορ ηττηθεί, ο Δημοκρατικός υποψήφιος μπορεί και να αποδεχθεί την ήττα του. Μπορεί όμως και να περιμένει το αποτέλεσμα δύο άλλων δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες υποστηρικτές των Δημοκρατικών καταγγέλουν τις ρεπουμπλικανικές αρχές της Φλώριδας για παρατυπίες.

Διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες κατά του προέδρου
Στις Φιλλιπίνες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταλάβει τους δρόμους της πρωτεύουσας Μανίλα, ζητώντας της παραίτηση του προέδρου της χώρας Joseph Estrada. Ο κύριος Εστράντα έχει παραπεμφθεί στην Γερουσία και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Σύμφωνα με τις ίδιες κατηγορίες, ο πρόεδρος των Φιλιππινών παραβίασε το σύνταγμα, πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαό και ενεπλάκη σε υποθέσεις δωροδωκίας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ηγέτης ασιατικού κράτους αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κατηγορίες.

Βία σε επαρχία της Ινδονησίας
Αυτονομιστές στην επαρχία της Ινδονησίας Ιριάν Τζαγιά επιτέθηκαν κατά αστυνομικού σταθμού, σκοτώνοντας δύο αξιωματικούς και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, ενώ έκαψαν και πολλά καταστήματα στην περιοχή. Μετά τα περιστατικά αυτά η αστυνομία έκανε έφοδο στο πανεπιστήμιο της επαρχίας και συνέλαβε 100 περίπου φοιτητές. Αυτόπτεις μάρτυρες λένε ότι πολλοί φοιτητές υπέστησαν σοβαρούς ξυλοδαρμούς.

Δημόσια κριτική Γέλτσιν προς Πούτιν για τον ύμνο
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση του σημερινού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να υιθετήσει η Ρωσία και πάλι τον εθνικό ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης. Τα σχόλια του κυρίου Γέλτσιν θεωρούνται ως η πρώτη δημόσια κριτική προς τον άνδρα που ο ίδιος επέλεξε ως διάδοχο του. Ο κύριος Πούτιν θέλει να επαναφέρει τον παλαιό εθνικό ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά με νέους στίχους, στη θέση του παρόντος εθνικού ύμνου που είναι μόνο μουσικό θέμα χωρίς στίχους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.