Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αισιοδοξεί ο Γκόρ
Αισιοδοξεί ο Γκόρ

(06/12/2000, 0900 GMT)

Αισιόδοξος παραμένει ο Αλ Γκορ
Ενας μήνας έχει περάσει απο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τα δικηγορικά επιτελεία των δύο υποψηφίων ετοιμάζονται για νέα μάχη στα δικαστήρια. Οι δικηγόροι του κυρίου Γκόρ θα υποστηρίξουν ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου της Φλώριντα οτι περίπου 14 χιλιάδες ψήφοι θα πρέπει να καταμετρηθούν εκ νέου, παρά την απόφαση άλλου δικαστηρίου ότι δεν συντρέχει λόγος για τέτοια καταμέτρηση. Ο κύριος Γκόρ δηλώνει αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη μάχη γιά τον Λευκό Οίκο, αλλά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Τζώρτζ Μπούς, λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανησυχίες Κοέν για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης
Ο αμερικανός υπουργός άμυνας Γουίλιαμ Κοέν είπε ότι είναι αναγκαίο να καθιερωθεί μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος το νέο αυτό στρατιωτικό σώμα να υπονομεύσει την Ατλαντική Συμμαχία. Οι δηλώσεις Κοέν έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θεωρούνται από τον αμυντικό συντάκτη του BBC ως προσπάθεια των ΗΠΑ για εναρμόνιση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ευρώπης.

Οχι του έλληνα πρέσβυ σε πρόσκληση δείπνου στο Βρετανικό Μουσείο
Αρνητική ήταν η απάντηση του έλληνα πρέσβυ στην πρόσκληση του Βρετανικού Μουσείου για δείπνο που παραθέτει σήμερα σε 500 επισήμους για να εγκαινιάσει την καινούργια του πτέρυγα. Ο κ. Αλέξανδρος Σάνδης αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες που στεγάζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, θεωρώντας ότι η πτέρυγα Ντουβίν δεν θα πρέπει να φιλοξενεί δείπνα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο κ. Σάνδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατίθεται δείπνο ανάμεσα στα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα μουσεία της Βρετανίας έχουν δεχθεί συχνά επικρίσεις για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων σε αίθουσες με εκθέματα.

H Guardian ξεκινά εκστρατεία κατά της μοναρχίας
Η Βρετανική εφημερίδα Guardian ξεκινάει εκστρατεία κατά της μοναρχίας. Η Guardian στο σημερινό πρωτοσέλιδο της λέει ότι θα υποστηρίξει τον δικαστικό αγώνα που ξεκινάει επιφανής Βρετανός δικηγόρος κατά του νόμου που απαγορεύει την διαδοχή στον θρόνο σε μή- προτεστάντες. Η Guardian λέει ότι αυτός ο νόμος αντιβαίνει της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλαν Γκρήνσπαν: Σημαντική η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται πολύ σημαντικά. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκρήνσπαν είπε ότι η παρατηρούμενη τελευταίως  επιβράδυνση απειλεί με απρόβλεπτα -όπως είπε- γεγονότα και ενδεχόμενη κατάρρευση την εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές λένε ότι τα σχόλια Γκρήνσπαν αφήνουν ανοικτή την προοπτική μεσοπρόθεσμης μείωσης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης στη Ρωσία
Η οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη ανακοίνωσε ότι η Ρωσία κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και τριάντα χρόνια. Στην έκθεση της για το έτος 2000, η επιτροπή αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας από την οικονομική κρίση του 1998 οφείλεται στην ανοδική τιμή του πετρελαίου αλλά και στην υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η επιτροπή προβλέπει διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης και το 2001.

Συμφωνία Τουρκίας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ ανακοίνωσε πρίν απο λίγο ότι επετεύχθη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή εκτάκτου δανείου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι το δάνειο θα βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης που μαστίζει τον τραπεζικό τομέα της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Χιλή: Ο στρατός ζητάει σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Πινοσέτ
Ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος συναντήθηκε με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για να συζητήσει την παραπομπή του  πρώην δικτάτορα στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ στη δικαιοσύνη, για ανάμειξη του σε δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων το 1973.  Ό υπουργός αμύνης της χώρας είπε ότι η στρατιωτικοί ζήτησαν απο τον κύριο Λάγκος να συστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας - στο οποίο οι στρατιωτικοί συμμετέχουν - για να συζητηθεί το θέμα του Αγκούστο Πινοσέτ.

Παράταση του προγράμματος των ΗΕ για το Ιράκ
Μετά απο πολυήμερες διαπραγματεύσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηωμένων Εθνών αποφάσησε παμψηφεί να παρατείνει για 6 επιπλέον μήνες το πρόγραμμα που επιτρέπει την εξαγωγή πετρελαίου του Ιράκ για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε τρόφιμα.

Βίας συνέχεια στη Μέση Ανατολή
Στην Ιορδανία πυροβολήθηκε από αγνώστους υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Αμάν. Το θύμα τραυματίσθηκε στα πόδια και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση κατά Ισραηλινού που γίνεται στο Αμάν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

ΟΗΕ: Κίνδυνος επιδημίας AIDS σε Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου του AIDS, που όπως λένε απειλεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ανάλογες με αυτές που έχει προσλάβει η θανατηφόρα αυτή νόσος στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ο αριθμός των φορέων της νόσου στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχει φτάσει τις επτακόσιες χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 75% μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Αύξηση αμυντικών δαπανών στην Αυστραλία
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσησε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόν Χάουαρντ, είπε ότι η αύξηση των δαπανών - η μεγαλύτερη τα τελευταία είκοσι χρόνια - αποσκοπεί στην αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών και στις ανάγκες που επιφέρει η συμμετοχή της χώρας σε ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.