Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η νέα πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου
Η νέα πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου

(05/12/2000, 23:00 GMT)

Οχι του έλληνα πρέσβυ σε πρόσκληση δείπνου στο Βρετανικό Μουσείο
Αρνητική ήταν η απάντηση του έλληνα πρέσβυ στην πρόσκληση του Βρετανικού Μουσείου για δείπνο που παραθέτει αύριο σε 500 επισήμους για να εγκαινιάσει την καινούργια του πτέρυγα. Ο κ. Αλέξανδρος Σάνδης αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες που στεγάζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, θεωρώντας ότι η πτέρυγα Ντουβίν δεν θα πρέπει να φιλοξενεί δείπνα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο κ. Σάνδης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατίθεται δείπνο ανάμεσα στα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα μουσεία της Βρετανίας έχουν δεχθεί συχνά επικρίσεις για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων σε αίθουσες με εκθέματα.

Ανησυχίες Κοέν για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης
Ο αμερικανός υπουργός άμυνας Γουίλιαμ Κοέν είπε ότι είναι αναγκαίο να καθιερωθεί μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος το νέο αυτό στρατιωτικό σώμα να υπονομεύσει την Ατλαντική Συμμαχία. Οι δηλώσεις Κοέν έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θεωρούνται από τον αμυντικό συντάκτη του BBC ως προσπάθεια των ΗΠΑ για εναρμόνιση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ευρώπης.

Αισιόδοξος παραμένει ο Αλ Γκορ για επικράτηση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Αλ Γκορ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα, που θα κρίνει και το ποιός θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Αυτά καθώς οι δικηγόροι του κ. Γκορ προετοιμάζονται για την μεθαυριανή ακρόαση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Φλόριντα, που αποτελεί την τελευταία ελπίδα του για επικράτηση στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το Ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας διέταξε να κατατεθούν αύριο γραπτά μνημόνια από τις δύο πλευρές και την Πέμπτη να διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία, που αφορά στη δια χειρός καταμέτρηση 14 χιλιάδων αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων.

Αλαν Γκρήνσπαν: Σημαντική η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται πολύ σημαντικά. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκρήνσπαν είπε ότι η παρατηρούμενη τελευταίως  επιβράδυνση απειλεί με απρόβλεπτα -όπως είπε- γεγονότα και ενδεχόμενη κατάρρευση την εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές λένε ότι τα σχόλια Γκρήνσπαν αφήνουν ανοικτή την προοπτική μεσοπρόθεσμης μείωσης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Χιλή: Συνάντηση προέδρου - στρατιωτικής ηγεσίας για το ένταλμα σύλληψης Πινοσέτ
Ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος συναντάται αυτή την ώρα με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας με θέμα την παραπομπή του πρώην δικτάτορα στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ στη δικαιοσύνη, για ανάμειξή του σε δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων το 1973.  Εντωμεταξύ το εφετείο στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο ανέστειλε προσωρινά την ισχύ της πρωτόδικης απόφασης που έθεσε το στρατηγό Πινοσέτ σε κατ΄οίκον περιορισμό. Το εφετείο αποφάνθηκε ότι το ένταλμα σύλληψης του δεν μπορεί να εκτελεσθεί ενόσω διαρκεί η ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη νομιμότητα της πρωτόδικης απόφασης.

Βίας συνέχεια στη Μέση Ανατολή
Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Οχθη. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στη Ραμάλλα και το δεύτερο κοντά στην Βηθλεέμ. Απο τα τέλη Σεμπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η τελευταία κρίση, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 300 άνθρωποι -στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι. Εντωμεταξύ στην Ιορδανία πυροβολήθηκε από αγνώστους υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Αμάν. Το θύμα τραυματίσθηκε στα πόδια και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση κατά Ισραηλινού που γίνεται στο Αμάν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Προειδοποιήσεις Bundesbank για κριτήρια εισδοχής στην ΟΝΕ
Η Γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι οι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες μπορεί να εξασθενίσουν το Ευρώ εάν επιτραπεί σε αυτές να το υιοθετήσουν πολύ σύντομα, αμέσως μετά την εισδοχή τους στην Κοινότητα. Η προειδοποίηση γίνεται δύο μόλις ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας, που θα ασχοληθεί και με τις προοπτικές διεύρυνσης. Η Bundesbank σε επιστολή της προτείνει ότι τα κριτήρια εισδοχής στην ΟΝΕ για χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία πρέπει να γίνουν πιό αυστηρά προκειμένου να αποτραπεί η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

ΟΗΕ: Κίνδυνος επιδημίας AIDS σε Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία
Τα Ηνωμένα Εθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου του AIDS, που όπως λένε απειλεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ανάλογες με αυτές που έχει προσλάβει η θανατηφόρα αυτή νόσος στην αφρικανική ήπειρο. Αυτά σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις ολιγωρήσουν και δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψή του ιού HIV που προκαλεί το AIDS. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ο αριθμός των φορέων της νόσου στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχει φτάσει τις επτακόσιες χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 75% μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Ιαπωνία: Δύο τέως πρωθυπουργοί γίνονται υπουργοί στην κυβέρνηση Μόρι
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι προσέφερε υπουργικές θέσεις σε δύο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, σε μια κίνηση που θεωρείται ως προσπάθεια για ισχυροποιηθεί η κυβέρνηση του. Με μια αναπάντεχη κίνηση, ο κ. Μόρι πρόσφερε το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης στο Ριουτάρι Χασιμότο ενώ ο Κίϊτσι Μιγιαζάβα ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.