Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η νέα πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου
Η νέα πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου

(05/12/2000, 14.00 GMT)

Ο έλληνας πρέσβυς αρνείται να παρεβρεθεί σε δείπνο στο Βρετανικό Μουσείο
Αρνητική ήταν η απάντηση του έλληνα πρέσβυ στην πρόσκληση του Βρετανικού Μουσείου για δείπνο που παραθέτει αύριο σε 600 επισήμους για να εγκαινιάσει την καινούργια του πτέρυγα. Ο κύριος Αλέξανδρος Σάνδης αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες που στεγάζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τους αιγυπτιακούς θησαυρούς, θεωρώντας ότι η πτέρυγα Ντουβίν δεν θα πρέπει να φιλοξενεί δείπνα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο κύριος Σάνδης, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δήλωσε ότι προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση το γεγονός ότι παρατίθεται δείπνο ανάμεσα στα μάρμαρα του Παρθενώνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο έλληνας πρέσβυς απέστειλε επιστολή στη Βασίλισσα στην οποία εξηγεί την απόφαση του, τονίζοντας πως η άρνηση του να παραστεί δεν αφορά την ίδια. Τα μουσεία της Βρετανίας έχουν δεχθεί συχνά επικρίσεις για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων σε αίθουσες με εκθέματα, αλλά παρά ταύτα οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι καθόλου σπάνιες. Στο αυριανό δείπνο θα παρεβρεθεί η Βασιλισσα Ελισάβετ και πολλές προσωπικότητες απο την βρετανική πολιτική ζωή.

Συμφωνία για την εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ
Σε επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 στις Βρυξέλλες. Τα επίμαχα σημεία του κειμένου, που αφορούν, όπως επέμεινε η ελληνική πλευρά, την ύπαρξη ρητής αναφοράς στο Κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη που οι αναφορές αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως όροι ή προϋποθέσεις, αλλά απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο του διευρυμένου πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαική Ενωση.

Δικαστική ήττα για τον Γκορ - Νέα έφεση
Η προσοχή των νομικών προκλήσεων που ακολούθησαν την πραγματοποίηση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στρέφονται και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλώριδας. Οι δικηγόροι του Δημοκρατικού υποψήφιου Αλ Γκορ πρόκειται να προχωρήσουν σε έφεση κατά απόφασης που έλαβε δικαστής της Φλώριδας και σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να καταμετρηθούν με το χέρι 14 χιλιάδες ψήφοι, απο τους οποίους εξαρτάται το αν θα εξασφαλίσει τη νίκη ο Δημοκρατικός Γκορ. Οι συνήγοροι του κυρίου Γκορ δήλωσαν πάντως ότι αν η έφεση τους απορριφθεί θα είναι μάλλον και το τέλος της μετεκλογικής διαμάχης για την προεδρεία.

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη Ν.Αφρική
Στη Νότιο Αφρική ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την ανάδειξη των πολιτικών δυνάμεων με την μεγαλύτερη ισχύ στη χώρα. Προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός, στο οποίο συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λευκών και το παλιό Εθνικό Κόμμα του Απαρντχάιντ, κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους μαύρους ψηφοφόρους.

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συζητούν την δύναμη ταχεία επέμβασης
Οι υπουργοί Αμυνας της κοινότητας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν σχέδια μεταρρύθμισης που θα επιτρέψουν την δημιουργία  ευρωπαϊκής δύναμης ταχύας επέμβασης. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν την σύνοδο της κοινότητας στην Γαλλία και καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η δημιουργία της δύναμης θα προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ρωσική πρόταση για κοινή στρατιωτική πολιτική για ατυχήματα προς το ΝΑΤΟ
Ανώτατοι ρώσοι αξιωματικοί πρόκειται να ζητήσουν απο το ΝΑΤΟ να αναπτύξουν κοινή προληπτική πολιτική ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα με υποβρύχια και να αντιμετωπίζονται τα αποτελέσματα ατυχημάτων που δεν μπορούν να προληφθούν. Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Ιβάνωφ πρόκειται να κάνει την επίσημη πρόταση σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στο Μόνιμο Κοινό συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Δύο πρωθυπουργοί γίνονται υπουργοί στην κυβέρνηση Μόρι
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι προσέφερε υπουργικές θέσεις σε δύο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, σε μια κίνηση που θεωρείται ως προσπάθεια για ισχυροποιθεί η κυβέρνηση του. Με μια αναπάντεχη κίνηση, ο κύριος Μόρι πρόσφερε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Ριουτάρι Χασιμότο. Ο πρώην πρωθυπουργός Κίτσι Μιγιαζάβα ανέλαβε το Υπουργειό Οικονομικών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.