Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.
Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.

(05/12/2000, 11.00 GMT)

Εταιρική σχέση Τουρκίας με Ευρωπαϊκή Ενωση
Σε επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 15 στις Βρυξέλλες. Τα επίμαχα σημεία του κειμένου, που αφορούν, όπως επέμεινε η ελληνική πλευρά, την ύπαρξη ρητής αναφοράς στο Κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη που οι αναφορές αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως όροι ή προυποθέσεις, αλλά απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο του διευρυμένου πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαική Ενωση.

Ο έλληνας πρέσβυς αρνείται να παρεβρεθεί σε δείπνο στο Βρετανικό Μουσείο
Αρνητική ήταν η απάντηση του έλληνα πρέσβυ στην πρόσκληση του Βρετανικού Μουσείου για επίσημο δείπνο που παρατίθεται αύριο σε 500 επισήμους για να εγκαινιάσει την καινούργια του πτέρυγα. Ο κύριος Αλέξανδρος Σάνδης αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες που στεγάζουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τους αιγυπτιακούς θησαυρούς. Τα μουσεία της Βρετανίας έχουν δεχθεί συχνά επικρίσεις για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων σε αίθουσες με εκθέματα, αλλά παρά ταύτα οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι καθόλου σπάνιες. Στο αυριανό δείπνο θα παρεβρεθεί η Βασιλισσα Ελισάβετ και πολλές προσωπικότητες απο την βρετανική πολιτική ζωή.

Δικαστική ήττα για τον Γκορ - Νέα έφεση
Η προσοχή των νομικών προκλήσεων που ακολούθησαν την πραγματοποίηση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στρέφονται και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλώριδας. Οι δικηγόροι του Δημοκρατικού υποψήφιου Αλ Γκορ πρόκειται να προχωρήσουν σε έφεση κατά απόφασης που έλαβε δικαστής της Φλώριδας και σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να καταμετρηθούν με το χέρι 14 χιλιάδες ψήφοι, απο τους οποίους εξαρτάται το αν θα εξασφαλίσει τη νίκη ο Δημοκρατικός Γκορ. Οι συνήγοροι του κυρίου Γκορ δήλωσαν πάντως ότι αν η έφεση τους απορριφθεί θα είναι μάλλον και το τέλος της μετεκλογικής διαμάχης για την προεδρεία.

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη Ν.Αφρική
Στη Νότιο Αφρική ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την ανάδειξη των πολιτικών δυνάμεων με την μεγαλύτερη ισχύ στη χώρα. Προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός, στο οποίο συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λευκών και το παλιό Εθνικό Κόμμα του Απαρντχάιντ, κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους μαύρους ψηφοφόρους.

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν μέτρα για αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων"
Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για την  αντιμετώπιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων, ύστερα από συνομιλίες που διήρκεσαν 9 ώρες χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί συμφώνησαν σε προσωρινή απαγόρευση χρησιμοποίησης κρέαταλεύρων στις ζωωοτροφές από την αρχή του 2001. Αποφάσισαν επίσης την απόσυρση από την  τροφική αλυσίδα όλων των αγελάδων με ηλικία άνω των 30 μηνών εκτός κι αν έχουν υποστεί ελέγχους και έχει εξακριβωθεί ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια.

Επιστροφή Νετανιάχου στην πολιτική
 Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ενδέχεται να επανέλθει στην πολιτική ζωή. "Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα", είπε, "απαιτεί την γρήγορη λήψη αποφάσεων". Ο κ. Νετανιάχου έχασε τις εκλογές πέρσυ, αλλά πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πλέον δημοφιλής και από τον διαδοχό του στην ηγεσία του κόμματος Λικούντ, τον Αριέλ Σαρόν, και τον πρωθυπουργό, Εχούντ Μπαράκ.

Νέα Κυβέρνηση για την Ιαπωνία
Τη συμμετοχή του στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ριουτάρο Χασιμότο. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μορι ανέθεσε στον κ. Χασιμότο το υπουργείο για την ανανέωση της δημόσιας διοίκησης. Αναλυτές εκτιμούν όμως ότι ο ανασχηματισμός δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές αλλαγές στην Ιαπωνία.

Συνάντηση Λάγος με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων στη Χιλή
Ο πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρδο Λάγος συναντάται σήμερα με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για να συζητήσουν την παραπομπή σε δίκη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ. Οι στρατιωτικοί αρχηγοί υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις για ποινική δίωξη του Πινοσέτ απειλούν την "ειρήνη και την εννομη τάξη" στη Χιλή και ζητούν από τον πρόεδρο Λάγος να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η κυβέρνηση Λάγος όμως είναι απίθανο να αποδεχθεί το αίτημά τους.

Αναβιώνει η σύνοδος κορυφής για το κλίμα
Κυβερνητικά στελέχη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή ένωση θα ξεκινήσουν την Τετάρτη δίημερη συνάντηση στην Οτάβα του Καναδά, σε προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπειτα από την αποτυχία της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές στη Χάγη.

Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Σε ηλικία 111 ετών πέθανε τη Δευτέρα σε γηροκομείο στις ΗΠΑ ο γηραιότερος άνθρωπος που είχε καταχωρηθεί το Μάιο στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Ο αγρότης Μπέντζαμιν Χάρισον Χόλκομπ, γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1889 στην πολιτεία του Κάνσας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.