Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.
Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.

(04/12/2000, 23.30 GMT)

Εταιρική σχέση Τουρκίας με Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορεί αυτή να ενταχθεί στην ΕΕ. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη μιάς κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ενωσης που θα γίνει στην Γαλλία, και κατά την οποία να αναθεωρηθεί η διαδικασία γιά την ένταξη νέων μελών από την Νότιο, την κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά ο επίτροπος γιά την διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόϋγκεν δήλωσε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι η αρχή για αλλαγή προς τον εκδημοκρατισμό και την εφαρμογή του νόμου στην Τουρκία.

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν μέτρα για αντιμετώπιση της νόσου των "τρελλών αγελάδων"
Στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Γεωργίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν προσωρινά την απαγόρευση της χρησιμοποίησης κρεαταλεύρων στις ζωοτροφές, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας των βοοειδών, γνωστής ως νόσος των "τρελλών αγελάδων". Ανάμεσα στα μέτρα που ενεκρίθηκαν είναι και η απόσυρση από τη τροφική αλυσίδα όλων των αγελάδων που έχουν ξεπεράσει τους τριάντα μήνες ζωής, εκτός εάν έχουν εξετασθεί ιατρικά και έχει εξακριβωθεί ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά χρειάζονται επειγόντως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο βοδινό κρέας.

Πτώση του δολλαρίου έναντι του Ευρώ
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε στο υψηλώτερο σημείο του εδώ και δύο μήνες έναντι του αμερικανικού δολλαρίου. Η τελευταία του τιμή ήταν 89 σεντς, ενώ συνεχίζεται η ανοδική του πορεία, που επιτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το γεγονός της καθοδικής πορείας της αμερικανικής οικονομίας. Το ευρώ επίσης ενισχύθηκε έναντι του ιαπωνικού γιέν και της βρετανικής λίρας, ενώ το δολλάριο σημειώνει πτώση σε σχέση με τα δύο αυτά νομίσματα.

Στη Φλόριδα δικαστής τάσσεται κατά της νέας καταμέτρησης
Δικαστής στη Φλόριδα αποφάσισε ότι δεν δικαιολογούνται οι νέες καταμετρήσεις των ψήφων δια χειρός στις τρείς διαφιλονικούμενες περιοχές. Είπε ότι ο υποψηφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκόρ, δεν απέδειξε με πειστικό τρόπο ότι το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι λανθασμένο. Το κόμμα των δημοκρατικών ανάγγειλε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την ετυμηγορία του εν λόγω δικαστή. Ενωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση η οποία θεωρείται ότι ευνοεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζώρτζ Μπους να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δινόταν κι άλλη προθεσμία ώστε να ολοκληρωθούν οι διά χειρός καταμετρήσεις στην εν λόγω πολιτεία.

Ο ηγέτης της Χιλής συναντάται με τους στρατιωτικούς
Ο πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος συμφωνησε να συναντηθεί με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας γιά να συζητήσει την τύχη του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ. Οι ανώτατοι στρατιωτικοί ζητούν από τον πρόεδρο Λάγος να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο μετξαύ οι συνήγοροι του Πινοσέτ προσπαθούν να αποτρέψουν την εφαρμοφή δικαστικής απόφασης γιά περιορισμό του πελάτη τους κατ' οίκον.

Επιστροφή Νετανιάχου στην πολιτική
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα επανέλθει στην π ολιτική ζωή. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, είπε, απαιτεί την γρήγορη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Νετανιάχου έχασε τις εκλογές πέρσυ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πλέον δημοφιλής και από τον διαδοχό του στην ηγεσία του κόμματος Λικούντ, τον Αριέλ Σαρόν, και τον πρωθυπουργό, Εχούντ Μπαράκ.
Εν τω μεταξύ προειδοποιήσεις για το ξέσπασμα περιφερειακής πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή απευθύνει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα επεισόδια βίας των τελευταίων μηνών.
 

Κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εντείνεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία, καθώς σήμερα οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο έπεσαν περισσότερο από 7%. Ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει περισσότερα από έξι δισεκατομύρια δολλάρια από την τουρκική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από μια σειρά από υποθέσεις απάτης  εντός του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα. Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άρχισαν σήμερα κρίσιμες συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της τουρκικής οικονομίας μετά την πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου της Τουρκίας και την  άνοδο των επιτοκίων μέχρι και 1.200%. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσβλέπει σε νέα δάνεια ύψους μέχρι και 5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ρομάνο Πρόντι επικρίνει την Βρετανία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατηγόρησε την Βρετανία ότι εμποδίζει την επίτευξη προόδου αναφορικά με την μεταρρύθμιση των θεσμών της Κοινότητας, λέγοντας ότι είναι παράλογη η επιμονή του Λονδίνου να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο σε ορισμένα ζητήματα. Την δήλωση έκανε ο κ. Πρόντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Independent εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 15 που αρχίζει την Πέμπτη στη Νίκαια. Εν τω μεταξύ ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Σύνοδος ενδέχεται να είναι δύσκολη. Ο κ. Βεντρίν είπε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διαπίστωσε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με άλλους ηγέτες ενοψει της Συνόδου, ότι τα περιθώρεια για ελιγμούς είναι περιορισμένα. Η Κοινότητα θα πρέπει να δρομολογήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει την διαδικασία διεύρηνσης της.

Προσπάθειες αναβίωσης της συνόδου κορυφής γιά το κλίμα
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι αναφέρουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να συναντηθούν ανεπισήμως με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Οττάβα του Κανάδά, την Τετάρτη, γιά να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης της συμφωνίας γιά το φαινόμενο του θερμοκηπίου που κατέρρευσε στη σύνοδο της Χάγης, τον περασμένο μήνα. Αν οι συνομιλίες αυτές κατορθώσουν να ελαττώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν αποκλείεται να επακολουθήσει σύνοδος υπουργών στη Νορβηγία.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.