Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.
Η Τουρκία ενέκρινε το κείμενο για την εταιρική σχέση με την ΕΕ.

(04/12/2000, 19.00 GMT)

Εταιρική σχέση Τουρκίας με Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπερ Βετρίν δήλωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες κείμενο  για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ενωση, ύστερα από τη συμπερίληψη νέας φρασεολογίας αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και το Αιγαίο. Ο κ. Βετρίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο γίνεται αναφορά στο Κυπριακό ενώ επαναλαμβάνονται οι αρχές που αφορούν τη συμφωνία του Ελσίνκι πέρυσι, και που έχουν σχέση με την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη περιφερειακή συνεργασία και την καλή γειτονία μεταξύ των χωρών. Η Τουρκία είχε αντιδράσει έντονα σε προηγούμενες διατυπώσεις, ισχυριζόμενη ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την επίλυση του Κυπριακού και άλλων εδαφικών της διαφορών.  Ο επίτροπος της Ενωσης αρμόδιος για την διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν χαρακτήρισε το έγγραφο πολύ σημαντικό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι η αρχή για αλλαγή προς τον εκδημοκρατισμό και την εφαρμογή του νόμου στην Τουρκία.

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν μέτρα για αντιμετώπιση της νόσου των "τρελλών αγελάδων"
Στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Γεωργίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν προσωρινά την απαγόρευση της χρησιμοποίησης κρεαταλεύρων στις ζωοτροφές, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας των βοοειδών, γνωστής ως νόσος των "τρελλών αγελάδων". Ανάμεσα στα μέτρα που ενεκρίθηκαν είναι και η απόσυρση από τη διατροφική αλυσίδα όλων των αγελάδων που έχουν ξεπεράσει τους τριάντα μήνες ζωής, εκτός εάν έχουν εξετασθεί ιατρικά και έχει εξακριβωθεί ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά χρειάζονται επειγόντως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο βοδινό κρέας.

Εξεδόθη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου των ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση η οποία θεωρείται ότι ευνοεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζώρτζ Μπους να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δινόταν κι άλλη προθεσμία ώστε να ολοκληρωθούν οι διά χειρός καταμετρήσεις στην εν λόγω πολιτεία. Παρόλο που η απόφαση θεωρείται πλήγμα γιά τον Αλ Γκόρ, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι δεν κρίνει τελειωτικά την υπόθεση.

Προειδοποιήσεις για πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Oι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται ότι προκάλεσαν την μάχη η οποία διήρκησε τρείς ώρες χθες βράδυ στη Βηθλεέμ. Οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους, υποστηριζόμενες από μαχητικά ελικόπτερα, εισήλθαν στην Βηθλεέμ ύστερα από την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον ενός τάφου, που ονομάζεται τάφος της Ραχήλ. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό στη περιοχή. Εν τω μεταξύ προειδοποιήσεις για το ξέσπασμα περιφερειακής πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή απευθύνει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα επεισόδια βίας των τελευταίων μηνών.

Νέες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο, βρίσκεται στην Κύπρο για να πείσει τις δύο πλευρές να επανέλθουν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσκάλεσε τις δύο πλευρές σε νέο γύρο συνομιλιών στην Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε τους προηγούμενους γύρους "χάσιμο χρόνου" και λέει ότι δεν θα πάρει μέρος στον επόμενο γύρο αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εντείνεται η οικονομική κρίση στην Τουρκία, καθώς σήμερα οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο έπεσαν περισσότερο από 7%. Ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει περισσότερα από έξι δισεκατομύρια δολλάρια από την τουρκική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από μια σειρά από υποθέσεις απάτης  εντός του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα. Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άρχισαν σήμερα κρίσιμες συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της τουρκικής οικονομίας μετά την πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου της Τουρκίας και την  άνοδο των επιτοκίων μέχρι και 1.200%. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσβλέπει σε νέα δάνεια ύψους μέχρι και 5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ρομάνο Πρόντι επικρίνει την Βρετανία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατηγόρησε την Βρετανία ότι εμποδίζει την επίτευξη προόδου αναφορικά με την μεταρρύθμιση των θεσμών της Κοινότητας, λέγοντας ότι είναι παράλογη η επιμονή του Λονδίνου να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο σε ορισμένα ζητήματα. Την δήλωση έκανε ο κ. Πρόντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Independent εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 15 που αρχίζει την Πέμπτη στη Νίκαια. Εν τω μεταξύ ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Σύνοδος ενδέχεται να είναι δύσκολη. Ο κ. Βεντρίν είπε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διαπίστωσε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με άλλους ηγέτες ενοψει της Συνόδου, ότι τα περιθώρεια για ελιγμούς είναι περιορισμένα. Η Κοινότητα θα πρέπει να δρομολογήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει την διαδικασία διεύρηνσης της.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την τρύπα στην ζώνη του όζοντος
Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων που έχουν προκαλέσει τις τρύπες στην ζώνη του όζοντος, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Αργεντινή, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι οι τρύπες στη ζώνη του όζοντος θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, αν και μπορεί η διαδικασία να καθυστερήσει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρείται στον πλανήτη μας.

Προσπάθειες για εξάλειψη χημικών ουσιών
Επιστήμονες και  ειδικοί για την προστασία του περιβάλλοντος συμμετέχουν σε διεθνή σύνοδο στη Νότιο Αφρική, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν μερικές από τις πιο δηλητηριώδεις χημικές ουσίες του κόσμου. Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε 12 χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τη στειρότητα και την ανεπάρκεια των γεννήσεων.Οι ουσίες αυτές έχουν ήδη απαγορευθεί από πολλές κυβερνήσεις, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται για να μειώσουν την χρήση τους παγκοσμίως, ενώ ένα από τα πιο  πολυσυζητημένα είναι το εντομοκτόνο DDT. Ενώ οι βλαβερές επιδράσεις στον άνθρωπο, του εντομοκτόνου αυτού έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, εντούτοις έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ελονοσίας, η οποία προέρχεται από τα κουνούπια, από τότε που έχει περιοριστεί η χρήση του.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.