Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Kimball Brace στο δικαστήριο
Ο Kimball Brace στο δικαστήριο

(04/12/2000, 0530 GMT)

Αμερικανικές προεδρικές εκλογές: συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας
Καθώς συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Αλ Γκορ, αναφέρθηκε στην προοπτική οι αποφάσεις των δικαστηρίων να είναι εναντίον του. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Γκορ είπε ότι δεν θα αμφισβητήσει την νομιμότητα των εκλογών εάν κερδίσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο αντίπαλος του, ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπούς. Οι δικηγόροι του κ. Γκορ ζήτησαν  από το δικαστήριο της Φλόριντα να δόσει εντολή για την δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων στις περιφέρειες Παλμ Μπιτς και Μαϊάμι-Ντέιντ τ'αποτελέσματα των οποίων πιστεύουν ότι θα επιτρέψουν στον πελάτη τους να ξεπεράσει σε εκλογική δύναμη τον Τζορτζ Μπους. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει ότι μία νέα δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων δεν συνάδει με τη νομοθεσία που ισχύει στη Φλόριντα. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για την αντιπροεδρία, Ντικ Τσένι, κάλεσε από τηλεοράσεως τον κ. Αλ Γκορ ν'αναγνωρίσει την ήττα του.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την τρύπα στην ζώνη του όζοντος
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων που έχουν προκαλέσει τις τρύπες στην ζώνη του όζοντος, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Αργεντινή, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι οι τρύπες στη ζώνη του όζοντος θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, αν και μπορεί η διαδικασία να καθυστερήσει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρείται στον πλανήτη μας.

Το Ισραήλ έτοιμο να συνεργασθεί με τη διεθνή διερευνητική επιτροπή
Στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργασθεί πλήρως με την διεθνή επιτροπή που θ'αναλάβει να διερευνήσει τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών στη Μ. Ανατολή ο απολογισμός των οποίων είναι περίπου 300 νεκροί, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι. Ο Γκιλάντ Σερ, που εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για την ακριβή αποστολή της διερευνητικής επιτροπής, πρόσθεσε πως η επιτροπή υπό τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ, μπορεί να αρχίσει το έργο της σε 2 εβδομάδες. Πριν από 2 μήνες, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει κατ'αρχήν με την αποστολή αυτή, αλλά επέμενε πως η επιτροπή θ'αρχιζε το έργο της μόνον όταν θα μειώνονταν τα βίαια επεισόδια στις παλαιστινιακές περιοχές. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί φοβούνται πως ο γερουσιαστής Μίτσελ μπορεί να συστήσει την εγκατάσταση δύναμης παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας--κάτι που τους βρίσκει τελείως αντίθετους. Εν τω μεταξύ, 8 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις που έγιναν στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, γύρω από το χωριό Μπεϊτ Τζάλα.

Τα Ηνωμένα Εθνη αρχίζουν νέες προσπάθειες στο Κυπριακό
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο, βρίσκεται στην Κύπρο για να πείσει τις δύο πλευρές να επανέλθουν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσκάλεσε τις δύο πλευρές σε νέο γύρο συνομιλιών στην Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε τους προηγούμενους γύρους "χάσιμο χρόνου" και λέει ότι δεν θα πάρει μέρος στον επόμενο γύρο αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της τουρκικής οικονομίας μετά την πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσβλέπει σε νέα δάνεια ύψους μέχρι και 4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής του διεθνούς αυτού οργανισμού, Χερστ Κέλερ, υποσχέθηκε πως θα ληφθεί ταχέως απόφαση επί του θέματος αυτού, εάν έχουν αίσιο πέρας οι συνομιλίες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Τουρκία.

Αγνωστοι σβήνουν την σελίδα του Τούρκου πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο
Αγνωστοι, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έσβησαν την ηλεκτρονική σελίδα που διατηρούσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο. Οι δράστες, που δήλωσαν πως είναι παιδιά κακοπληρωμένων  δημοσίων υπαλλήλων, άφησαν ένα μήνυμα στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στο Ιντερνετ, λέγοντας πως διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις μισθολογικές αυξήσεις που θα έδιδε στους υπαλλήλους του δημοσίου.

Σερβία : Βρέθηκε το πτώμα δικαστή
Η σερβική αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα του δικαστή Νεμπόισα Σιμεόνοβιτς που είχε αρνηθεί να υπογράψει εντάλματα για την σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Ο δικαστής είχε εξαφανιστεί στις 6 Νοεμβρίου.

"Δύσκολη" ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Υμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαίκής Ενωσης που αρχίζει τη Πέμπτη στη Νίκαια ενδέχεται να είναι δύσκολη. Ο κ. Βεντρίν είπε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, διαπίστωσε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με άλλους ηγέτες ενοψει της Συνόδου, ότι τα περιθώρεια για ελιγμούς είναι περιορισμένα. Η Κοινότητα θα πρέπει να δρομολογήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει την διαδικασία διεύρηνσης της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έχει δηλώσει πως το δικαίωμα βέτο που έχουν σήμερα οι χώρες μέλη "σκοτώνει την δημοκρατία".

Μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο για τα θύματα του Τσερνομπίλ
Χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, διαμαρτυρόμενα κατά της απειλής της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα επιδόματα που δίδονται στα θύματα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ πριν από 14 χρόνια. Εχουν ήδη ανασταλεί τα επιδόματα ενοικίου και θέρμανσης και εκφράζονται φόβοι πως θα μειωθούν και άλλα επιδόματα με τον νέο προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα λιτότητας.

Χιλή: κόντρα κυβέρνησης και στρατιωτικών για το θέμα Πινοσέτ
H κυβέρνηση της Χιλής απέρριψε το αίτημα των ενόπλων δυνάμεων που ζητούσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την παραπομπή του πρώην δικτάτορα, στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτμ στη δικαιοσύνη με την κατηγορία πως είχε ανάμιξη σε απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων το 1973. Ο αρχηγός του στρατού δήλωσε πως ο κατ'οίκον περιορισμός του στρατηγού Πινοσέτ απειλεί την ειρήνη και την ηρεμία στη χώρα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είχε συσταθεί από τον στρατηγό Πινοσέτ για να μπορούν οι στρατιωτικοί να παίζουν συμβουλευτικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Χιλής.

Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα
Οι πολίτες της Βενεζουέλας αποφασίζουν με δημοψήφισμα εάν θα πρέπει να απομακρυνθούν από την ηγεσία της επίσημης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας όσοι έχουν συμμαχήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το δημοψήφισμα προκήρυξε ο πρόεδρος Ούγκο Τσαβέζ ο οποίος κατηγορεί την ηγεσία του συνδικάτου για διαφθορά και κακή διαχείριση: είναι η τελευταία αντίσταση στην δημοκρατική, όπως λέει, επανάσταση που έχει αρχίσει. Το δημοψήφισμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εξωτερικό, ενώ ορισμένες οργανώσεις στις ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μπορεί να εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις στη Βενεζουέλα.

Κολομβία: διεθνής επιχείρηση κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών
Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε πως διεθνής επιχείρηση οδήγησε στην εξάρθρωση μέχρι και 6 δικτύων λαθρεμπόρων ναρκωτικών, στη σύλληψη 244 ατόμων και στην κατάσχεση 44 τόνων χημικών ουσιών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κοκαϊνης και ηρωίνης. Καταστράφηκαν επίσης 14 παράνομα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν, εκτός της Κολομβίας, η Βολιβία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, ο Παναμάς, το Περού, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ.

Νέα δημοκρατική συμμαχία στο Πακιστάν
18 πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν που ήταν μέχρι τώρα αντίπαλα, αποφάσισαν να συνάψουν νέα πολιτική συμμαχία και ν'αρχίσουν εκστρατεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το νέο σχήμα με την επωνυμία "Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που κάνει την εμφάνισή του ένα μόλις χρόνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβερνήσεως που θα προκηρύξει ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

Tένις: ο Κουέρτεν κέρδισε την πρώτη θέση στη παγκόσμια κατάταξη
Ο Βραζιλιάνος, Γκουστάβο Κουέρτεν, κέρδισε στη Λισαβώνα το Κύπελλο Μάστερς και αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη τένις, νικώντας τον Αμερικανό Άντρε Άγκασι.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.