Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


O στρατηγός Πινοσέτ
O στρατηγός Πινοσέτ

(02/12/2000, 0618 GMT)

Ικανοποιεί η σύλληψη Πινοσέτ τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στην Χιλή αλλά και το εξωτερικό, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τν απόφαση δικαστού στο Σαντιάγκο να διατάξει την σύλληψη του πρώην δικτάτορα της χώρας, Στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ. Θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για απαγωγή και δολοφονία που σχετίζονται με τις δραστηριότητες ομάδων θανάτου κατά την περίοδο μετά το πραξικόπημα με το οποίο ο στρατηγός ανήλθε στην εξουσία το 1973. Στην Μαδρίτη, ο δικαστής που προσπάθησε να επιτύχει την έκδοση και την προσαγωγή του πρώην δικτάτορα στην ισπανική δικαιοσύνη, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο νόμος, όπως είπε, εφαρμόζεται με αμεροληψία. Οι δικηγόροι του Αουγκούστο Πινοσέτ λένε ότι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την σύλληψη. Ο πρώην δικτάτορας θα υποβληθεί σε ιατρικά τέστ για να αποφασισθεί εάν η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει να δικαστεί.

Διπλό πλήγμα για τον Γκορ
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιπρόεδρος της χώρας, Αλ Γκορ, υπέστη διπλό πλήγμα καθώς συνεχίζονται στα δικαστήρια οι προσπάθειες των δύο υποψηφίων να ανακυρηχθούν νικητές στην πολιτεία της Φλώριδα. Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας αυτής απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του αντιπροέδρου να επαναληφθεί άμεσα η καταμέτρηση δεκατεσσάρων χιλιάδων ψήφων. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης αίτημα οπαδών του κ. Γκορ από την εκλογική περιφέρεια του Πάλμ Μπιτς, να επαναληφθούν οι εκλογές γιατί το ψηφοδέλτιο προκάλεσε σύγχιση. Νωρίτερα, ζητήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον να επέμβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην διαδικασία εκλογής προέδρου. Η απόφαση του δικαστηρίου για το εάν ή όχι θα εμπλακεί στην εκλογική αναμέτρηση αναμένεται στην αρχή της εβδομάδας.

Εγκαταλείπουν τις προσπάθειες διάσωσης στην Κίνα
Τα συνεργεία διάσωσης στην Κινεζική πόλη Ντογκουάν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες διάσωσης  δεκάδων ατόμων από τα ερείπεια εμπορικού κέντρου που κατέρρευσε. Σύμφωνα με τα συνεργεία έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζόντων.  Τουλάχιστον εκατό άτομα πιστεύεται πως θάφτηκαν κάτω από τα ερείπεια όταν το κτίριο κατέρρευσε χθες. Ο επίσημος απολογισμός ξεπερνά τους δώδεκα ενώ τουλάχιστον είκοσι άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.  Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο κτίριο πραγματοποιούνταν εργασίες για την κατασκευή νέου ορόφου.

Συγκρούσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο Ναϊρόμπι
Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα της Κένυα Ναϊρόμπι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκατοντάδες νεαροί συγκρούσθηκαν στους δρόμους της πόλης και δύο εκκλησίες τυλίχθηκαν στις φλόγες. Οι αντιμαχόμενοι πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα. Ο κενυάτης πρόεδρος Ντάνιελ Αραπ Μόι κάλεσε και τις δύο πλευρές να θέσουν τέρμα στη βία. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν Μουσουλμάνοι κατεφάφισαν δύο καλύβες γιατί όπως είπαν ήταν χτισμένες πολύ κοντά σε τζαμί.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος στο Μεξικό
Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο κ. Βιτσέντε Φοξ, είπε ότι η πρώτη του ενέργεια θα είναι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες της πολιτείας Τσιάπας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει η αποχώρηση στρατιωτικών μονάδων από περιοχές-κλειδιά της πολιτείας. Ο κ. Φοξ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια ομιλίας του προς τον λαό του Μεξικού μετά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας για 71 χρόνια που δεν προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος PRI.

Εκκληση Αναν προς Ιράκ και Συμβούλιο Ασφαλείας
Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πολιτικούς, διανοούμενους, αθλητές αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώθηκε στην Βαγδάτη παρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα ο γγ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν κάλεσε τόσο το Ιράκ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβουν περισσότερα μέτρα για την ανακούφιση του λαού του Ιράκ.

Μοιραία σύγκρουση τρένων στην Ινδία
Στην Ινδία περισσότερα από είκοσι άτομα βρήκαν το θάνατο και τουλάχιστον εβδομήτα τραυματίστηκαν όταν επιβατική απαξοστοιχία συγκρούσθηκε με σταματημένο εμπορικό τρένο. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς κάποιοι επιβάτες παγιδεύθηκαν στα συντρίμια. Στο τόπο του δυστυχήματος έχουν αποσταλεί συνεργεία διάσωσης.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.