Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Προειδοποιήσεις Πρόντι
Προειδοποιήσεις Πρόντι

(30/11/2000, 2245 GMT)

Ανησυχίες για την έκβαση του συμβουλίου κορυφής της Νίκαια
Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ν'αποτύχει η συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητος που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο κύριος Πρόντι είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητα τα κράτη-μέλη να παραιτηθούν του δικαιώματος του βέτο σε σημαντικούς τομείς της κοινοτικής πολιτικής. Οι παρούσες διαδικασίες θα παραλύσουν μία κοινότητα που θα αποτελείται απο 27 μέλη, είπε ο πρόεδρος τηςΚομισιόν. Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC επισημαίνει  ότι σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν το βέτο στα  υψίστης σημασίας γι'αυτά  ζητήματα-- η Βρετανία στα θέματα φορολογίας, η Γερμανία στα θέματα πολιτικού ασύλου, η Γαλλία στο διεθνές εμπόριο και η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα σε ζητήματα που αφορούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις.   Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, άρχισε  περιοδεία στις Ευρωπαικές πρωτεύουσες  για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο επίμαχο θέμα της άρσης του βέτο προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων στην διευρυμένη Κοινότητα. Ο κ. Σιράκ βρίσκεται τώρα στη Βρετανία.

Νέα μέτρα παίρνει η Γερμανία κατά της νόσου των τρελών αγελάδων
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει και άλλα μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου των τρελών αγελάδων. Η υπουργός Υγείας, Άντρεα Φίσερ, ανακοίνωσε πως, πριν οδηγηθούν στο σφαγείο, τα βοειδή  άνω των 30 μηνών θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Δεν θα επιτρέπεται η πώληση κρέατος που προέρχονται από ζώα που δεν  έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις. Από το Σάββατο, εν τω μεταξύ, μπορεί να αρχίσει να ισχύει και η απαγόρευση των κρεατάλευρων στη Γερμανία.

Nέο ειρηνευτικό σχέδιο Μπαράκ το οποίο, όμως, απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, υποσχέθηκε πως θα εντείνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν του χρόνου στη χώρα του. Σύμφωνα με το νέο ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Μπαράκ,  η Παλαιστινιακή αρχή θα αναλάβει την διοίκηση 10% επιπλέον εδαφών της Δυτικής Οχθης και σταδιακά θα αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητο κράτος. Παραπέμπεται, ωστόσο, στο μέλλον η συζήτηση επίμαχων ζητημάτων, όπως είναι το καθεστώς που θα διέπει στο μέλλον την Ιερουσαλήμ ή η επιστροφή των προσφύγων. Εκπρόσωπος των Παλαιστιίων απέρριψε αμέσως ως "ημίμετρο" τη λύση που προτείνει ο κ. Μπαράκ.

Νέα αντιπαράθεση Ιράκ-ΟΗΕ
Το Ιράκ απείλησε πως θα αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου αν οι εταιρείες δεν καταβάλλουν πρόσθετα τέλη ύψους μισού δολλαρίου το βαρέλι--ποσό που θα κατατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό που θα τελεί υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης. Αν το Ιράκ πραγματοποιήσει την απειλή του, μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Τα Ηνωμένα Εθνη χαρακτηρίζουν παράνομα τα τέλη, γιατί παραβιάζονται έτσι οι διεθνείς κυρώσεις.

Νέα πτώση του δείκτη NASDAQ
Συνεχίσθηκε και σήμερα η δραματική πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης NASDAQ σημείωσε πτώση κατά 6 σχεδόν τοις εκατό. Ο δείκτης αυτός άρχισε να παρουσιάζει συνεχή αλυξηση πριν από ένα χρόνο λόγω του ενθουσιασμού που έδειχναν οι επενδυτές για τις μετοχές των εταιρειών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και της υψηλής τεχνολογίας. Αλλά άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες όταν οι αναλυτές συνειδητοποίησαν ότι η αξία πολλών από τις μετοχές αυτές δεν εδικαιολογείτο από τα κέρδη των εταιρειών.

Το ΝΑΤΟ καλεί τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των Σέρβων
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ζήτησε τη βοήθεια της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη νότια Γιουγκοσλαβία ανάμεσα σε Αλβανούς αντάρτες και Σέρβους αστυνομικούς. Ο λόρδος Ρόμπερτσον, στις συνομιλίες που είχε με τους ηγέρες των Αλβανών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, τους ζήτησε ν'ασκήσουν πιέσεις στους αντάρτες για να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των Σέρβων.

Πάνω από 21 νεκροί στην Ινδία
21 και πλέον νεκροί είναι ο απολογισμός του κύματος των επιθέσεων που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην πολιτεία Ασάμ της Β.Α. Ινδίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, που επιρίπτει τις ευθύνες  σε ακραία στελέχη του Ενωμένου Απελευθερωτικού Στρατού του Ασάμ, ένοπλοι αντάρτες επετέθησαν σε χωριά και φυτείες τσαγιού και άρχισαν να πτυροβολούν αδιακρίτως.

Πάνω από 50 οι νεκροί στις Μολούκες νήσους
Η αστυνομία της Ινδονησίας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πάνω από 50 άτομα σκοτώθηκαν στις Μολούκες νήσους, σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι μουσουλμάνοι εναντίον χωριών στα οποία μένουν χριστιανοί. Ενας ηγέτης των χριστιανών δήλωσε πως ομάδες μουσουλμάνων είχαν επιτεθεί εναντίον διαφόρων χωριών στα νησιά Ουατουμπέλα, αναγκάζοντας τους χριστιανούς να προσχωρήσουν στο Ισλάμ και σκοτώνοντας όσους αρνήθηκαν να απαρνηθούν τη θρησκεία τους.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας προειδοποιεί τους αυτονομιστές
Οι αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν στην επαρχία Ιριάν Τζάγια της Ινδονησίας εορτάζουν την 29η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας της περιοχψής με συγκέντρωση που πραγματοποιούν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τζαγιαπούρα. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται ν'ανεχθεί τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αυτονομιστές. Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει σαφές πως θ'απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση. Ο απεσταλμένος του BBC στην Τζαγιαπούρα μεταδίδει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας μοιράζουν στον κόσμο αυτοσχέδια όπλα.

Βρετανία: θα μπορούν οι ομοφυλόφιλοι να έχουν νόμιμα ερωτικές σχέσεις από τα 16
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει χρήση ενός κανονισμού, που σπάνια χρησιμοποιείται στο κοινοβούλιο, για να επιτύχει την έγκριση νομοσχεδίου το οποίο επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να έχουν νόμιμα ερωτικές σχέσεις από την ηλικία των 16 ετών, όπως ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους, και όχι από την ηλικία των 18. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την ισότητα που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.