Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Προειδοποιήσεις Πρόντι
Προειδοποιήσεις Πρόντι

(30/11/2000, 1700 GMT)

Ανησυχίες για την έκβαση του συμβουλίου κορυφής της Νίκαια
Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποτυχίας στην συνάντηση κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο κύριος Πρόντι είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητα τα κράτη-μέλη να παραιτηθούν του δικαιώματος του βέτο σε σημαντικούς τομείς της κοινοτικής πολιτικής. Οι παρούσες διαδικασίες θα παραλύσουν μία κοινότητα που θα αποτελείται απο 27 μέλη, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, αρχίζει περιοδεία στις Ευρωπαικές πρωτεύουσες για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο επίμαχο θέμα της άρσης του βέτο για να διευκολυνθεί η λήψις αποφάσεων στην διευρυμένη κοινότητα. Ο κύριος Σιράκ συναντάται σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Ειρηνευτικό σχέδιο Μπαράκ ...
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ανακοίνωσε νέες προτάσεις για την ειρήνευση στην περιοχή πριν απο τις βουλευτικές εκλογές του επομένου έτους. Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του κυρίου Μπαράκ, η Παλαιστινιακή αρχή θα αναλάβει την διοίκηση 10% επιπλέον εδαφών της Δυτικής Οχθης και σταδιακά θα αναγνωρισθεί σαν αναξάρτητο κράτος. Η επίλυση των προβλημάτων που συνδεόνται με το καθεστώς που θα διέπει την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους παραπέμπεται στο μέλλον. Σύμφωνα με τα ειδησειογραφικά πρακτωρεία, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων απέρριψαν τις προτάσεις του κυρίου Μπαράκ.

... συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις παλαιστινιακές περιοχές
Πληροφορίες απο την Δυτική Οχθη αναφέρουν ότι Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα νεαρό Παλαιστίνιο κοντά στην Βηθλεέμ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην περιοχή μετά απο ένα επεισόδιο στο οποίο ένας μικρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απο αυτοκίνητο το οποίο - οι γονείς του μικρού - λένε ότι οδηγούσε Ισραηλινός έποικος. Χθες σε πολλά σημεία της Δυτικής Οχθης υπήρξε αναταλλαγή πυροβολισμών ανέμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς ενώ ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι δυνάμεις του σκότωσαν 3 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να περάσουν από φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Αμερικανικές εκλογές: 1 εκατομμύριο ψηφοδέλτια έτοιμα προς καταμέτρηση
Στις ΗΠΑ δικαστήριο της Φλόριντα διέταξε την μεταφορά ενός εκατομμυρίου ψηφοδελτίων από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Ταλαχάση, ενόψει της πιθανής εκ νέου καταμέτρησής τους. Τα ψηφοδέλτια φυλάγονται από ένοπλους αστυνομικούς, καθώς αναμένεται το Σαββάτο η απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για το εάν θα καταμετρηθούν δια χειρός τα 14 χιλιάδες ψηφοδέλτια που αμφισβητούν οι Δημοκρατικοί. Εν τω μεταξύ ο δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ πραγματοποίησε σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων, σε μια προσπάθεια να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι η δικαστική αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι βάσιμη.

Νέος κυβερνητικός σχηματισμός στην ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λούπτσκο Γκεορκιέφσκι, ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχηματισμού. Ο κύριος Γκεορκιέφσκι δήλωσε ότι το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση καθώς το κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλαγής - που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισπό - προσχώρησε στην αντιπολίτευση. Η βουλή της χώρας αναμένεται αργώτερα σήμερα να υπερψηφίσει τον νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ρωσία - Λευκορωσία αποφάσισαν κοινό νόμισμα
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία για την υιοθέτηση κοινού νομίσματος. Η συμφωνία επετεύχθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ όπου πραγματοποιείται συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του λευκορώσου ομόλογόυ του Αλεξάντερ Λουκασένκο στα πλαίσια της συμφωνίας για ένωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Σε επιφυλακή ο στρατός της Ινδονησίας στην Ιριάν Τζάγια
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας βρίσκονται σε επιφυλακή και δήλωσαν αποφασισμένες να ανοίξουν πύρ κατά αυτονομιστών στη νήσο Ιριάν Τζάγια. Ομάδες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία των νήσων απο την Ινδονησία προγραμματίζουν για αύριο μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι Ινδονησιακές αρχές φοβούνται ότι επ' ευκαιρίας θα ανακυρήξουν και την ανεξαρτησία της νήσου. Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων ζήτησε απο τους άνδρες του να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να προστατέψουν την εθνική κυριαρχία.

Διαδηλώσεις στις Φιλιππίνες κατά του προέδρου Εστράντα
Στις Φιλιππίνες συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Μανίλα, κατά του προέδρου  Τζόσεφ Εστράντα. Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου 2 χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία. Ο κ. Εστράντα κατηγορείται για ανάμειξη σε δωροδοκία και η σχετική δίκη αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, μετά από κοινοβουλευτική παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Ξανασμίγουν οι οικογένειες στην Κορέα
Εκατό βορειοκορεάτες πολίτες έφτασαν σήμερα στο αεροδρόμιο της Σεούλ, στην Νότια Κορέα για να ανταμώσουν με   συγγενείς τους, με τους οποίους δεν είχαν συναντηθεί εδώ και 50 χρόνια, από την εποχή του πολέμου της Κορέας.  Νωρίτερα, το ίδιο αεροσκάφος μετέφερε 100 Νοτιοκορεάτες στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, στα πλαίσια του προγράμματος προσωρινής επανένωσης των οικογενειών.

Χαλάρωση του εμπάργκο κατά της Κούβας ζητούν αμερικανοί ειδικοί
Ομάδα αμερικανών ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Κούβας, με στόχο την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού στη χώρα αυτή. Η ομάδα - που αποτελείται από ανώτερα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών - συνιστά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κούβα, την έναρξη επαφών στο στρατιωτικό επίπεδο και την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.