Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ρεπουμπλικάνος διαδηλωτής
Ρεπουμπλικάνος διαδηλωτής

(24/11/2000, 0630 GMT)

Ο Αλ Γκορ αποφασησμένος να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων προσέφυγαν και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία σχετικά με την κρίσιμης σημασίας δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζορτζ Μπούς είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να μην ληφθούν υπ'οψιν στο τελικό αποτέλεσμα οι εκ νέου καταμετρήσεις ψήφων. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Αλ Γκορ, ζήτησε από το δικαστήριο να αρνηθεί να αποφανθεί επί του θέματος διότι, όπως υποστήριξε, αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας της Φλόριντα. Νωρίτερα το Ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε το αίτημα των Δημοκρατικών να δώσει εντολή στην εφορευτική επιτροπή της κομητείας Miami Dade να συνεχίσει την δια χειρός καταμέτρηση όπου ο κ. Γκορ ήλπιζε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

Δολοφονείται μετριοπαθής Κοσοβάρος, σύμβουλος του Ρουγκόβα
Στο Κοσσυφοπέδιο, στενός σύμβουλος του μετριοπαθούς ηγέτη των Κοσοβάρων Αλβανών, του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δολοφονήθηκε χθες στην πρωτεύουσα Πρίστινα.Ο Τζεμάηλ Μουσταφά δολοφονήθηκε έξω από την πολυκατοικία που έμενε. Ηταν γνωστός για τις προσπάθειες του να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του και πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Δεν είναι γνωστό ποιός ευθύνεται για τη δολοφονία, πάντως αρκετοί μετριοπαθείς πολιτικοί έχουν δεχτεί επιθέσεις μετά την νίκη του κόμματος του Κου Ρουγκόβα στις δημοτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, της Κ-ΦΟΡ, συνέλαβαν δέκα άτομα που θεωρεί ότι ανήκουν σε παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανόφωνων, και μετακινούντο μεταξύ νοτίου Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Νέες συνομιλίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων για την κρίση
Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας του Ισραήλ είχε χθες συνομιλίες με στενό συνεργάτη του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, στα πλαίσια νέας προσπάθειας για τον τερματισμό της βίας. Μετά τη συνάντηση ο Ισραηλινός αξιωματούχος, Εφραίμ Σνε είπε στο BBC ότι τόνισε στον κ.Ταγέμπ Αμπντέλ Ραχίμ πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να επανέλθει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει η βία. Εν τω μεταξύ το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσησε δώσει στον πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ πλήρη ελευθερία στον χειρισμό της κρίσης. Η απόφαση σημαίνει ότι ο κ. Μπάρακ μπορεί να δώσει εντολή για την λήψη στρατιωτικών μέτρων. Νωρίτερα, το Ισραήλ διέταξε όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν από τα γραφεία των αντιπροσωπειών που έχουν από κοινού οι δύο πλευρές στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, μετά τον θάνατο Ισραηλινού στρατιώτη από χειροβομβίδα που ρίχθηκε σε ένα από τα δύο γραφεία.

Αρνητική η Τουρκία στην ευρωπαική στρατιωτική δύναμη
Η Αγκυρα δήλωσε ότι μπορεί να εμποδίσει την Νατοϊκή συμμετοχή στην νέα στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαικής Ενωσης αν δεν σημειωθεί πρόοδος στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στη Γαλλία στα περιθώρια της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των 15 με τους ομολόγους των από τις δώδεκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση του ΝΑΤΟ για την παροχή βαρέων όπλων στην Ευρωπαική δύναμη ταχείας αντιδράσεως απαιτεί πλειοψηφία και η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις σχέσεις της με την Ευρωπαική αμυντική πολιτική. Στην Κωνσταντινούπολη, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι η Τουρκία εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή της προς την νέα Ευρωπαική δύναμη.

Ιστορική Σύνοδος Κορυφής Ευρωπα]κής Ενωσης- Βαλκανικών χωρών
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιούν ιστορικής σημασίας συνάντηση με τους ηγέτες των πέντε χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ. Στη σύνοδο θα τονισθεί η προοπτική της ένταξης στην Κοινότητα των πέντε πρώην Γιουκοσλαβικών Δημοκρατιών, καθώς και της Αλβανίας, εάν λύσουν τις διαφορές τους και ολοκληρώσουν τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται επίσης τη χορήγηση βοήθειας ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολλαρίων και θα υπογράψει συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Κροατία και Γιουγκοσλαβία
Την παραμονή της Συνόδου συναντήθηκαν , για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1991, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας, Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των προσφύγων και συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συναντήσεις.

Καταιγίδες και πλημμύρες στη βόρειο Ιταλία
Χάος έχουν προκαλέσει στη βόρειο Ιταλία οι σφοδρές βροχοπτώσεις ενώ πιστεύεται ότι δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε κατολισθήσεις. Λόγω των βροχοπτώσεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι οδικές αρτηρίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο στο βιομηχανικό βόρειο τμήμα της χώρας.  Στις πόλεις Γένοβα και Ιμπέρια πλημμύρισαν σπίτια. Συνολικά 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις καταιγίδες των τελεύταιων έξι εβδομάδων.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην Διάσκεψη της Χάγης
Οι εκπρόσωποι 180 και πλέον χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματολογικές αλλαγές, συζητούν συμβιβαστικές προτάσεις, που υπέβαλε ο πρόεδρος της Διάσκεψης Γαν Προνκ, για την λύση του αδιεξόδου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Οι κύριες διαφωνίες είναι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

Ασθένεια των Τρελών Αγελάδων : Καθησυχαστικές οι αρχές στην Ισπανία
Καθησυχαστικές προσπαθούν να είναι οι αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της ασθένειας των τρελών αγελάδων και στην Ισπανία. Οι δύο αγελάδες που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, στη Γαλικία, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και οδηγήθηκαν στο σφαγείο. Η Ισπανία πάντως μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιταλία έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές γαλλικού βοδινού κρέατος, μετά την ανακάλυψη ότι προϊόντα μολυσμένου βοδινού κρέατος πέρασαν στη διατροφική αλυσίδα.

Ανακρίνονται στη Βραζιλία οι παίχτες της εθνικής ομάδας
Αρχισαν να καταθέτουν σε Επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, οι παίχτες και ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας σχετικά με την ήττα της ομάδας από την Γαλλία, στον τελικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998. Η Επιτροπή προσπαθεί να ανακαλύψει αν η χορηγία πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων από την βιομηχανία αθλητικών ειδών Nike συνέβαλε στην κακή επίδοση της εθνικής στον εν λόγω αγώνα.

Συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών
Αρχισε στη Βαλέντσια της Ισπανίας συνέδριο με θέμα τη βία εις βάρος των γυναικών. Εκπρόσωποι 90 και πλέον χωρών θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των πολέμων και του εμπορίου λευκής σαρκός στη ζωή της γυνάικας. Επίσης θα ασχολήθούν και με το θέμα της γυναικείας περιτομής. Στην Ισπανία εκπρόσωπος του ινστιτούτου που διοργανώνει το συνέδριο υπογράμμισε ότι η βία εις βάρος των γυνασικών είναι τεράστιο, διεθνές πρόβλημα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μισές περίπου γυναίκες στον κόσμο κακοποιούνται από τους συντρόφους τους και ότι περίπου του 75% όλων των προσφύγων των πολεμικών συρράξεων είναι γυναίκες.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.