Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Βρεταννοί στρατιώτες της Κ-Φορ φρουρούν το σπίτι του δολοφονηθέντος Μουσταφά
Βρεταννοί στρατιώτες της Κ-Φορ φρουρούν το σπίτι του δολοφονηθέντος Μουσταφά

(23/11/2000, 2200 GMT)

Δολοφονείται μετριοπαθής Κοσοβάρος, σύμβουλος του Ρουγκόβα
Στο Κοσσυφοπέδιο, στενός σύμβουλος του μετριοπαθούς ηγέτη των Κοσοβάρων Αλβανών, του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δολοφονήθηκε, στην πρωτεύουσα Πρίστινα.Ο Τζεμάηλ Μουσταφά δολοφονήθηκε έξω από την πολυκατοικία που έμενε. Ηταν γνωστός για τις προσπάθειες του να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του και πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Δεν είναι γνωστό ποιός ευθύνεται για τη δολοφονία, πάντως αρκετοί μετριοπαθείς πολιτικοί έχουν δεχτεί επιθέσεις μετά την νίκη του κόμματος του Κου Ρουγκόβα στις δημοτικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, της Κ-ΦΟΡ, συνέλαβαν δέκα άτομα που θεωρεί ότι ανήκουν σε παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανόφωνων, και μετακινούντο μεταξύ νοτίου Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Πλήγμα για τον Γκορ η απόφαση δικαστηρίου της Φλώριδας
Στη Φλώριδα, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε αίτημα του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, να αρχίσει εκ νέου δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια του Μαιάμι. Οι Δημοκρατικοίθ ήλπιζαν ότι η ανακαταμέτρηση στο Μαιάμι και σε άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες θα έδιναν στον Αλ Γκορ υπεροχή έναντι του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Τζώρτζ Μπους, ο οποίος προηγείται με 900 περίπου ψήφους. Εν τω μεταξύ, ο Κος Μπους ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον να μην ληφθούν υπόψιν στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα οι δια χειρός ανακαταμετρήσεις των ψήφων.

Το Ισραήλ κλείνει τα γραφεία των κοινών αντιπροσωπειών
Το Ισραήλ διέταξε όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν από τα γραφεία των αντιπροσωπειών που έχουν από κοινού οι δύο πλευρές στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, μετά τον θάνατο Ισραηλινού στρατιώτη από χειροβομβίδα που ρίχθηκε σε ένα από τα δύο γραφεία. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι επιτίθενται σε στρατιώτες με τους οποίους συνεργάζονταν επί επτά χρόνια. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν θα φύγουν από τα γραφεία που είναι το τελευταίο υπόλειμμα της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ενας άλλος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την ημέρα, ενώ ηγετικό στέλεχος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό τους ανατινάχθηκε στην πόλη Νάμπλους. (Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι κτυπήθηκε από Ισραηλινό πύραυλο, οι Ισραηλινοί ότι ο νεκρός σκοτώθηκε από δική του βόμβα που μετέφερε στο αυτοκίνητό του). Μετά από μια ακόμη μέρα βίας, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμύνης συναντήθηκε με στενό συνεργάτη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Αρνητική η Τουρκία στην ευρωπαική στρατιωτική δύναμη
Η Τουρκία δήλωσε ότι μπορεί να εμποδίσει την Νατοική συμμετοχή στην νέα στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαικής Ενωσης αν δεν σημειωθεί πρόοδος στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στη Γαλλία στα περιθώρια της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των 15 με τους ομολόγους των από τις δώδεκα υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, είπε ότι η οιαδήποτε απόφαση του ΝΑΤΟ για την παροχή βαρέων όπλων στην Ευρωπαική δύναμη ταχείας αντιδράσεως απαιτεί πλειοψηφία και η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις σχέσεις της με την Ευρωπαική αμυντική πολιτική. Στην Κωνσταντινούπολη, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, είπε ότι η Τουρκία εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή της προς την νέα Ευρωπαική δύναμη.

Ασθένεια των Τρελών Αγελάδων : Καθησυχαστικές οι αρχές στην Ισπανία
Καθησυχαστικές προσπαθούν να είναι οι αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της ασθένειας των τρελών αγελάδων και στην Ισπανία. Οι δύο αγελάδες που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, στη Γαλικία, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και οδηγήθηκαν στο σφαγείο. Η Ισπανία πάντως μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιταλία έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές γαλλικού βοδινού κρέατος, μετά την ανακάλυψη ότι προϊόντα μολυσμένου βοδινού κρέατος πέρασαν στη διατροφική αλυσίδα.

Συνέδριο με θέμα τη βία κατά των γυναικών
Αρχισε στη Βαλέντσια της Ισπανίας συνέδριο με θέμα τη βία εις βάρος των γυναικών. Εκπρόσωποι 90 και πλέον χωρών θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των πολέμων και του εμπορίου λευκής σαρκός στη ζωή της γυνάικας. Επίσης θα ασχολήθούν και με το θέμα της γυναικείας περιτομής. Στην Ισπανία εκπρόσωπος του ινστιτούτου που διοργανώνει το συνέδριο υπογράμμισε ότι η βία εις βάρος των γυνασικών είναι τεράστιο πρόβλημα διεθνώς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέρχι το 50% των γυμαικών κακοποιούνται από τους συντρόφους τους και ότι περίπου του 75% όλων των προσφύγων των πολεμικών συρράξεων είναι γυναίκες.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.