Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Κρεγκ Γουότερς
Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Κρεγκ Γουότερς

(22/11/2000, 0715 GMT)

Αμερικανικό δικαστήριο επιτρέπει την δια χειρός επανακαταμέτρηση των ψήφων
Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Φλόριντα έλαβε μία σημαντική για την κούρσα για τον Λευκό Οίκο απόφαση που ευνοεί, όπως υπογραμμίζουν οι ανταποκριτές, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ: αποφάσισε ομόφωνα ότι επιτρέπεται η δια χειρός επανακαταμέτρηση των ψήφων--διαδικασία, τόνισε, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση των επτά δικαστών, αξιωματούχος του Δικαστηρίου δήλωσε ότι είχαν πρωταρχική σημασία τα εκλογικά δικαιώματα του αμερικανικού λαού. Ο κ. Γκορ χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου "νίκη της δημοκρατίας". Ομως, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τζέιμς Μπέικερ, χαρακτήρισε την απόφαση "άδικη" και "απαράδεκτη" και δήλωσε πως η νομοθετική συνέλευση της Φλόριντα, στην οποία κυριαρχεί η παράταξή του, μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.

Βόμβα στο Κοσσυφοπέδιο
Βομβιστική επίθεση είχε τα ξημερώματα ως στόχο την κατοικία ενός Σέρβου αξιωματούχου στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.  Σύμφωνα με ανώτερο Βρετανό αξιωματικό που υπηρετεί στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη, τουλάχιστον 2 άτομα τραυματίσθηκαν. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, η έκρηξη ήταν ισχυρή και ακούσθηκε σε ολόκληρη την πόλη. Τον περασμένο μήνα, ενα διαμέρισμα Σέρβων στην ίδια περιοχή είχε υποστεί ζημίες από οβίδα. Αυτή η επίθεση είχε αποδοθεί στη μεγάλη δυσαρέσκεια που αισθάνονται πολλοί Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, επειδή δεν βλέπουν να υλοποιούνται οι ελπίδες τους για ανεξαρτησία.

Δολοφονήθηκε πρώην υπουργός στην Ισπανία
Δολοφονήθηκε χθες τη νύχτα στη Βαρκελώνη ένας πρώην υπουργός και οι υποψίες βαρύνουν για μία ακόμη φορά την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Ο Ερνεστ Λουχ, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο γκαράζ της πολυκατοικίας όπου έμενε. Την ίδια περίπου ώρα, εξερράγη αυτοκινητοβόμβα σ'ένα γειτονικό προάστιο. Η αστυνομία ερευνά εάν συνδέεονται οι δύο αυτές ενέργειες. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών, οι αρχές επιρρίπτουν τις ευθύνες στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Η οργάνωση αυτή έθεσε τέρμα στην εκεχειρία πριν από ένα χρόνο και από τότε έχει αναλάβει την ευθύνη για μία σειρά από βομβιστικές και άλλες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο είκοσι άτομα.

Μ. Ανατολή: Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητησε η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Συνεχίσθηκαν και χθες τα βίαια επεισόδια στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι κι ένας Ισραηλινός. Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε ανακαλέσει τον πρέσβυ της από το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μεγάλους βομβαρδισμούς της Γάζας από τις δυνάμεις του Ισραήλ τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, εξέφρασε την ελπίδα πως η ανάκληση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Αίγυπτο να μη διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ας σημειωθεί ότι ο Υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Κοέν, είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Εχούντ Μπάρακ στην Ιερουσαλήμ.

Για αποικιοκρατική στάση κατηγορεί ο Ισμαήλ Τζεμ τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Εντείνονται στην Τουρκία οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εμφανή, σύμφωνα με τους παρατηρητές, προσπάθεια πίεσης από την πλευρά της Άγκυρας να μην συμπεριληφθούν στο έγγραφο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.  H Tουρκία δεν θα δεχτεί το Κυπριακό ως πολιτικό κριτήριο στις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ενωση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγόρησε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες απέναντι στη χώρα του, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ έκανε λόγο για επερχόμενο πλήγμα στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της χώρα του.

Επικρίσεις δέχεται η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας
Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Εγκλήματα Πολέμου στα Βαλκάνια, Κάρλα ντελ Πόντε, επέκρινε για μία ακόμη φορά την σημερινή ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η παράδοση του κυρίου Μιλόσεβιτς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Δικαστήριο όσο και για την ίδια τη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε η κ. ντελ Πόντε η οποία πρόσθεσε πως θα συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν το οικονομικό εμπάργκο κατά της Κίνας
Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ν'ακυρώσει το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβάλει νωρίτερα κατά της Κίνας επειδή είχε εξαγάγει πυραυλική τεχνολογία στο Πακιστάν και την Ινδία. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι δεν θα βοηθήσει άλλες χώρες ν'αποκτήσουν πυραύλους οι οποίοι μπορεί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ επικρίνει την κυβέρνηση Μπλερ
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, επέκρινε εντονότατα την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ να συμμετάσχει, με Βρετανούς στρατιώτες, στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη. Η Λαίδη Θάτσερ χαρακτηρισε την σύσταση της νέας αυτής δύναμης "μνημειώδη τρέλα".

Αποπέμπεται ο πρόεδρος του Περού
Το Κογκρέσο του Περού αποφάσισε ν'αποπέμψει τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από το προεδρικό αξίωμα, απορρίπτοντας έτσι την παραίτηση που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος τον οποίο κατηγορεί το Κογκρέσο ότι δεν είναι "ηθικά κατάλληλος" για να κυβερνήσει. Κατά τα φαινόμενα, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Βαλεντίν Πανιάγκουα, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός ευρείας αποδοχής, θα αναλάβει προσωρινά το ανώτατο αξίωμα μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο.

Διαδήλωση για τους μισθούς στη Βραζιλία
Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, ζητώντας ν'αυξηθεί ο βασικός μισθός, όπως έχει υποσχθεί ο πρόεδρος Καρντόζο. Η κυβέρνηση έχει υποχεθεί πως θ'αυξήσει τον βασικό μισθό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της όσον αφορά το πώς θα βρεθούν τα κονδύλια γι'αυτές τις αυξήσεις. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο βασικός μισθός είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη Βραζιλία οι μισοί κάτοικοι της οποίας ζουν στα όρια της φτώχειας.

Τα καλά του ύπνου
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, --η μία στις Ηνωμένες Πολιτείες και η άλλη στη Γερμανία--, δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος στην ομαλή λειτουργία της μνήμης και στην μάθηση.

Εκθεση κατά του καπνίσματος
Γίίνονται σήμερα στο Λονδίνο τα εγκαίνια μιας έκθεσης κατά του καπνίσματος. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε από είκοσι καλλιτέχνες από πολλές χώρες της Ευρώπης να συμμετάσχουν με έργα τους που δείχνουν γιατί είναι καλό να κόψει κανείς το τσιγάρο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.