Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κούρδοι και Τούρκοι στο Σρασβούργο πραγματοποιούν διαδηλώσεις
Κούρδοι και Τούρκοι στο Σρασβούργο πραγματοποιούν διαδηλώσεις

(21/11/2000, 17.30 GMT)

Στο Στρασβούργο η υπόθεση Οτσαλάν
Ξεκίνησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο η εκδίκαση της έφεσης του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλα Οτσαλάν  κατά της ποινής του θανάτου που του έχει επιβληθεί από τις αρχές της Τουρκίας. Χιλιάδες Τούρκων και Κούρδων έχουν συρρεύσει στη πόλη αυτή της Γαλλίας και πραγματοποιούν ξεχωριστές διαδηλώσεις, ενώ έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν επεισόδια. Παρά την καταδικαστική απόφαση, ο κ.Οτσαλάν - που κατηγορείται για τον θάνατο πάνω από 30.000 ανθρώπων στην διάρκεια της 16χρονης ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία - δεν εκτελέστηκε, αφού η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην θανατική ποινή πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - απόφαση που, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει μήνες. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποστηρίζουν ότι η δίκη του πελάτη τους στην Τουρκία δεν ήταν δίκαιη.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τελευταία κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια στιγμή η Αίγυπτος ανακαλεί τον πρέσβυ της στο Ισραήλ, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή. Χθες το βράδυ, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστινίους. Οι βομβαρδισμοί θεωρούνται αντίποινα των Ισραηλινών για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ισραηλινού σχολικού λεωφορείου. Ας σημειωθεί, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην επίθεση.

Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου στην Φλώριδα
Παρατείνεται η αγωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων και πολιτών, καθώς αξιωματούχοι του Ανάτατου Δικαστηρίου δηλωσαν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πότε τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση  που αναμένεται να καθορίσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν εαν τα αποτελεσματα των καταμετρήσεων δια χειρός στις εκλογικές περιφέρειες- κλειδί της πολιτείας θα συμπεριληφθούν στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρνουνται οι ευρωπαϊκές χώρες να άρουν το εμπάργκο για το γαλλικό βοδινό
Οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να άρουν το εμπάργκο για την εισαγωγή γαλλικού βοδινού κρέατος, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι η τελευταία που επέβαλε εμπάργκο στο γαλλικό βοδινό κρέας, μετά την αποκάλυψη ότι μία γαλλική αλυσίδα σούπερμαρκετ έθεσε σε κυκλοφορία μολυσμένα είδη κρέατος. Νωρίτερα, οι δεκαπέντε υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα βοοειδή υψηλού κινδύνου, άνω των 30 μηνών, από 1ης Ιανουαρίου. Μετα από συζητησεις 16 ωρών στις Βρυξέλες, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι εκατ. βοοειδή θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους. Τα μέτρα επικριθηκαν από τις σκανδιναυικές χώρες- μέλη της ΕΕ και την Αυστρία, χώρες στις οποίες παρουσιάστηκαν ελάχιστα κρουσματα της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

Οι 15 συμφωνούν στην δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης
Οι υπουργοί Αμυνάς των 15 πραγματοποιούν σήμερα δεύτερη ημέρα συνομιλιών με στόχο την προετοιμασία για την δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης. Οι υπουργοί θα συναντήσουν ομολόγους τους από ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις χώρες που βρίσκονται ήδη στην πορεία της ένταξης.

Πέμπτη επέτειος του Ντέιτον
Πέντε χρόνια μετά την συμφωνία του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δημοσιεύει σήμερα την νέα έκδοση του βιβλίου με τα ονόματα αθρώπων που αγνοούνται. Προσθέτει μάλιστα άλλα χίλια ονόματα στην λίστα αυτή για να τιμήσει την επέτειο από την λήξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής το βιβλίο του Ερυθρού Σταυρού έχει βοηθήσει δύο χιλιάδες άτομα να βρουν τους συγγενείς τους.

Απέτυχε να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο το συνέδριο στη Χάγη
 Στη Χάγη της Ολλανδίας, όπου συνεχίζεται το συνέδριο για τις κλιματολογικές αλλαγές, οι ανεπτυσσόμενες χώρες κατηγόρησαν τον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο ότι αγνοεί τα αιτήματά τους. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Νιγηρίας, Σανί Ζανγκόν Νορά δήλωσε ότι η συνάντηση απέτυχε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πληγεί από πλημμύρες και καταιγίδες, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.