Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Χάρτα διεύρυνσης της ΕΕ
Χάρτα διεύρυνσης της ΕΕ

(21/11/2000, 09:09GMT)

Αναβλήθηκε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου για τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις
Την αναβολη της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου της εταιρικής σχέσης Τουρκία-Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού και συγκεκριμένα οι αναφορές του στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση, σχεδόν στα όρια της κρίσης, τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις. Κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι την ένταση πυροδοτεί η εσωτερική αντιπαράθεση και διαμάχη στην Τουρκία μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου που φοβάται πως κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά τα σημερινά προνόμιά του.

Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου στην Φλώριδα
Δύο εβοδμάδες μετά τις εκλογές και οι αμερικανοί πολίτες αναμένουν σήμερα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλώριδα που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Οι επτά δικαστές θα αποφασίσουν εάν τα αποτελέσματα των ανακαταμετρήσεων με το χέρι σε εκλογικές περιφέρειες-κλειδί της πολιτείας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ακόμα και εάν το δικαστήριο αποφασίσει να συμπεριληφθούν, κάτι που ζητούν οι δικηγόροι του Αλ Γκορ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μπορεί να μην συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να ξεπεράσει τον αντίπαλό του Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Ο Κόφι Αναν διερευνεί ιδέες για την Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν συναντήθηκε με αντιπροσώπους των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων για να συζητήσει την αποστολή παρατηρητών σε μία προσπάθεια να λάβει τέλος η βία των δύο τελευταίων μηνών στις παλαιστινιακές περιοχές. Το Ισραήλ απορρίπτει μία τέτοια αποστολή παρά μόνο στο πλαίσιο μία συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η παρουσία των παρατηρητών είναι απαραίτητη για την προστασία τους. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός  βομβάρδισε  παλαιστινιακούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας μετά από βομβιστική επίθεση κατά ισραηλινού σχολικού λεωφορείου. Ο απεσταλμένος των Παλαιστινίων Νάσερ αλ-Κίντβα χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ ώς μία πολύ επικίνδυνη ένταση των συγκρούσεων. Τουλάχιστον σαράντα άτομα τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ευρωπαϊκά μέτρα για την αρρώστια των τρελών αγελάδων
Την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τη ασθένειας των τρελών αγελάδων απεφάσισαν χθες οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση χθες στις Βρυξέλλες, όπου επεκράτησαν όπως τονίζουν παρατηρητές τα πολιτικά κριτήρια, οι 15 υπουργοί προτείνουν προς έγκριση στη μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή της Κοινότητας την επέκταση των λεγόμενων γρήγορων τεστ, από 1ης Ιανουαρίου 2001, στα βοοειδή που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και στην εισαγωγή ανάλογων τέστ, από 1ης Ιουλίου 2001, για όλα τα βοοειδή που γεννήθηκαν πριν από τον Ιούλιο του 1998. Όσον αφορά στα κρεατάλευρα, οι υπουργοί Γεωργίας ανέθεσαν στην Κομισιόν να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη χρήση τους στην υγιεινή, την οικονομία και το περιβάλλον.

Οι 15 συμφωνούν στην δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης
Οι υπουργοί Αμυνάς των 15 πραγματοποιούν σήμερα δεύτερη ημέρα συνομιλιών με στόχο την προετοιμασία για την δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης. Οι υπουργοί θα συναντήσουν ομολόγους τους από ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις χώρες που βρίσκονται ήδη στην πορεία της ένταξης. Ο Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχουν όσο περισσότερες χώρες γίνεται στην Ευρωπαϊκής ασφάλεια. Χθες οι υπουργοί Αμυνας των 15 συμφώνησαν στην δημιουργία δύναμης ταχείας επεμβάσεως η οποία θα αποτελεί εναλλακτική του ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών της δύναμης θα παρέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Στο Στρασβούργο η υπόθεση Οτσαλάν
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σήμερα στο Στρασβούργο όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ασχολείται με την προσφυγή του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλά Οτσαλάν κατά της καταδίκης του σε θάνατο από τουρκικό δικαστήριο. Χιλιάδες διαδηλωτές, Τούρκοι και Κούρδοι έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη και η αστυνομία έχει οργανώση επιχείρηση με στόχο να μην συναντηθούν υποστηρικτές των δύο πλευρών. Ο κ. Οτσαλάν προσέφυγε στο δικαστήριο με το επιχείρημα ότι η δίκη του δεν ήταν αμερόληπτη.

Yahoo- η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες προσφοράς υπηρεσιών στο διαδίκτυο, το Yahoo χαρακτήρισε την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να διατάξει την εταιρεία να μπλοκάρει την πρόσβαση γάλλων χρηστών σε σελίδα δημοπρασιών όπου πωλούνται αναμνηστικά των Ναζί, επικίνδυνο προηγούμενο. Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας είπε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ζητείται από εταιρεία του διαδικτύου να μπλοκάρει την πρόσβαση σε μία μόνο χώρα. Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει την πώληση αντικειμένων που ενδέχεται να ενθαρρύνουν τον ρατσισμό αλλά το Yahoo  εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δεν υπάρχει ανάλογη απαγόρευση. Η εταιρεία επισημαίνει ότι μπορεί να μην είναι τεχνικά δυνατό το μπλοκάρισμα των γάλλων χρηστών.

Τηλεοπτική εμφάνιση Μιλόσεβιτς
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε χθες την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την αποδοχή της ήττας του στις εκλογές του περασμένου μήνα. Ο κ. Μιλόσεβιτς, που εξακολουθεί να ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στους αξιωματούχους του κόμματος πριν την έναρξη του συνεδρίου των Σοσιαλιστών το Σάββατο, ότι είναι απαραίτητο να επιδείξουν ενότητα. Σύμφωνα με τους αναποκριτές, η εμφάνισή του στην τηλεόραση μπορεί να σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Γιουγκοσλαβική πολιτική.

Συμβιβαστική λύση στην πολιτική κρίση της Ιαπωνίας
Στην Ιαπωνία, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Γοσίρο Μόρι, αποφάσισαν την τελευταία στιγμή  να απέχουν της ψηφοφορίας επί προτάσεως μομφής που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η αντιπολίτευση. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην καταψήφιση της πρόταση μομφής. Ο επικεφαλής της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόματος, Κοίτσι Κάτο, είχε απαιτήσει την παραίτηση του κ. Μόρι και αλλαγές στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Περού Φουτζιμόρι
Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσσου στο Περού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι απέστειλε επιστολή απο την Ιαπωνία με την οποία παραιτείται απο το αξίωμα του. Ο κύριος Φουτζιμόρι παραίτεινε την επίσκεψη του στην Ιαπωνία και πολλοί συμπατριώτες του πιστεύουν ότι προσπαθεί να αποφύγει την εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροδοκίας που ήταν αναμεμειγμένος ο στενός του συνεργάτης και πρώην αρχηγός των δυνάμεων ασφαλείας, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος. Λίγο μετά την παραίτηση του κ. Φουτζιμόρι, υπέβαλε την παραίτησή του και ο αντιπρόεδρος του Περού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης από την γερουσία.

Πέμπτη επέτειος του Ντέιτον
Πέντε χρόνια μετά την συμφωνία του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δημοσιεύει σήμερα την νέα έκδοση του βιβλίου με τα ονόματα αθρώπων που αγνοούνται. Προσθέτει μάλιστα άλλα χίλια ονόματα στην λίστα αυτή για να τιμήσει την επέτειο από την λήξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής το βιβλίου του Ερυθρού Σταυρού έχει βοηθήσει δύο χιλιάδες άτομα να βρουν τους συγγενείς τους.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.