Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Διαδηλωτές έξω από την οικία του Μπούς στο Τέξας
Διαδηλωτές έξω από την οικία του Μπούς στο Τέξας

(20/11/2000, 05:00 GMT)
 

Συνεχίζεται το εκλογικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το αδιέξοδο συνεχίζεται και η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη γιά ελιγμούς και μηχανορραφίες στη μάχη της Φλώριδας. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τώρα τους Δημοκρατικούς ότι επηρεάζουν τους υπεύθυνους καταμέτρησης με αποτέλεσμα αλλάζουν τα κριτήρια για το ποιες ψήφοι θεωρούνται άκυρες. Εν τω μεταξύ άρχισε η εκ νέου καταμέτρηση με το χέρι των ψήφων στην πιό πυκνοκατοικημένη εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας της Φλόριδας, την Miami Dade κομητεία και συνεχίζεται η καταμέτρηση με το χέρι σε δύο γειτονικές κομητείες. Νέα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι ίσως τελικά ο Γκορ ευνοηθεί από αυτές τις καταμετρήσεις λιγότερο από όσο αναμενόταν. Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Φλώριδας σχετικά με την εγκυρότητα  των καταμετρήσεων με το χέρι. Μετά τον υπολογισμό και των ψηφοδελτίων του εξωτερικού ο Μπούς προηγείται του Γκόρ με εννιακόσιους είκοσι εννέα ψήφους.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ για τη νόσο των τρελλών αγελάδων
Σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναμένεται να λάβουν συνολικά μέτρα γιά τη νόσο των τρελών αγελάδων. Η Κοινότητα είναι εν μέρει ενοχλημένη από την πολιτική της Γερμανίας στο θέμα αυτό, γράφει η Ντι Βελτ. Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας δημόσια δηλώνει ότι θα ήθελε την εισαγωγή "γενικών ελέγχων" στο εσωτερικό της χώρας. Από την άλλη μεριά ο Γερμανός εκπρόσωπος στην Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ αντιδρά σε παρεμφερείς προτάσεις - σε προτάσεις δηλ. διεξαγωγής γενικών ελέγχων - που έχει κάνει η Ευρωπαική Επιτροπή .

Παραιτείται ο πρόεδρος του Περού Φουτζιμόρι
Ο πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι εξέδωσε ανακοινωθέν στο Τόκυο όπου βρίσκεται, για να εκφράσει την πρόθεση του να υποβάλλει την παραίτηση του μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Στο Περού συνεκλήθη εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο το οποίο εξέφρασε οργή για την απόφαση του κ. Φουτζιμόρι τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο της πολιτικής κρίσης. Ο δεύτερος αντιπρόεδρος Ρικάρντο Μαρκές δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο. Το πολιτικό μέλλον του κ. Φουτζιμόρι είχε γίνει αντικείμενο φημολογιών μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν πριν δύο μήνες και στα οποία εμπλέκεται ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών του Περού.

Πολιτική κρίση στην Ιαπωνία
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, καθώς η αντίδραση στο πρόσωπό του μεγαλώνει και η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση ίσως του στερήσει την εξουσία. Ήδη στελέχη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποιούν ότι θα ψηφίσουν εναντιον της κυβέρνησης αν δεν παραιτηθεί ο Μόρι, στον οποίο χρεώνουν κυβερνητικά σκάνδαλα και προσωπικά λάθη.
Μάλιστα, δύο υφυπουργοί παραιτήθηκαν εχθές, σε ένδειξη της πρόθεσής τους να ψηφίσουν τελικά εναντίον του.

Αμείωτο το κλίμα βίας στη Μέση Ανατολή
Ένας εικοσιδυάχρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός εχθές το απόγευμα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, έπειτα από συμπλοκή έξω από Ισραηλινό φυλάκιο. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ένα δεκατετράχρονο αγόρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της κρίσης στους 240, οι περισσότεροι των οποίων Παλαιστίνιοι. Οι χθεσινές ταραχές διέλυσαν τις ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης που είχε δημιουργήσει η εντολή του Γιάσερ Αραφάτ να σταματήσουν οι επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών θέσεων στα Κατεχόμενα.
Νωρίτερα, Ισραηλινός διπλωμάτης τραυματίσθηκε από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν. Η επίθεση έγινε ενώ ο διπλωμάτης μετάβαινε με το αυτοκίνητο του στην ισραηλινή πρεσβεία.

Συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Περιβάλλον
Οι διαπραγματεύσεις στη Διασκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους τρόπους μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζονται. Οι αντιπροσωπείες καλούνται τώρα να ξεπεράσουν τη διαφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία του Κύοτο για την μείωση των επιβλαβών αερίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Εκκληση των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Εκκληση πρός τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την έκκληση έκανε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου γιά την ενέργεια στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το Ριάντ. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θεωρούν ότι οι απαιτήσεις της αγοράς ικανοποιούνται από το σημερινό επίπεδο της παραγωγής και τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2001 σε περίπτωση που οι τιμές καταρρεύσουν.

Επεισόδια στην επέτειο του θανάτου του Φράνκο
Η ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπς και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει διαδήλωση κατά συγκέντρωσης οπαδών του πρώην δικτάτορα Φραντσίσκο Φράνκο που πέθανε πριν 25 χρόνια. Η αστυνομία δήλωσε ότι τα επεισόδια άρχισαν όταν οι διαδηλωτές έριξαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών και άρχισαν να σπάνε τζάμια. Τουλάχιστον πέντε άτομα συνελλήφθησαν και αρκετά τραυματίσθηκαν.

Με αιχμές ολοκληρώθηκε η Λατινική σύνοδος στο Παναμά
Η σύνοδος στο Παναμά, στην οποία συμμετείχαν η Ισπανία, η Πορτογαλία και είκοσι ενα κράτη της Λατινικής Αμερικής και η οποία απέβλεπε στη σύσφιξη των σχέσεων και την καταπολέμηση παιδικής φτώχιας, ολοκληρώθηκε με ανοιχτή αντιδικία μεταξύ του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες. Ο κ.Κάστρο ισχυρίζεται ότι ο κ.Φλόρες έχει υπο την προστασία του Κουβανό ο οποίος προσπάθησε να τον δολοφονήσει. Από την πλευρά του ο κ.Φλόρες κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κούβας για τους φόνους πολλών κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ επειδή όπως είπε η Κούβα εκπαίδευε τους αντάρτες της χώρας κατα τη διάρκεια του εμφυλίου.

Η Κίνα υπογράφει για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η υψηλή Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, πρόκειται να υπογράψει σήμερα συμφωνία με την Κίνα, με την οποία θα δεσμεύεται η χώρα να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τις διεθνείς συνθήκες.

Συγκρούσεις στο Αζερπαϊτζαν
Συγκρούσεις με την αστυνομία στο Αζερμπαϊτζάν όπου τουλάχιστον εικοσιέξι πολίτες και περισσότεροι από τριάντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σέκι. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Χέυνταρ Αλίεφ και νέες εκλογές, καθώς υποστηρίζουν ότι η εκλογή της 5ης Νοεμβρίου ήταν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.