Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ακόμη και τα απορρίματα της ανακαταμέτρησης των ψήφων αντιμετωπίζονται ως αποδεικτικά στοιχεία
Ακόμη και τα απορρίματα της ανακαταμέτρησης των ψήφων αντιμετωπίζονται ως αποδεικτικά στοιχεία

(18/11/2000, 19:00 GMT)

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την αμερικανική προεδρία
Εκπνέει στις Ηνωμένες Πολιτείες η προθεσμία που έχουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους, να προσβάλλουν γραπτώς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριδας την απόφαση για απαγόρευση της έκδοσης τελικών αποτελεσμάτων τουλάχιστον ως τη Δευτέρα. Οι νομικοί του Αλ Γκορ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι θα πρέπει στο τελικό αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα της ανακαταμέτρησης ψήφων που γίνεται σε μια σειρά από κομητείες της Φλόριδας -κάτι με το οποίο διαφωνούν οι άνθρωποι του Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων που εστάλησαν ταχυδρομικώς ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους έχει αυξήσει τη διαφορά του από τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ, αλλά και πάλι προηγείται με λιγότερες από 1.000 ψήφους. Τα αποτελέσματα της Φλόριδας θα κρίνουν τελικά την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται τη Χο Τσι Μινχ
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατα τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής, όπως εχει χαρακτηριστεί, επίσκεψής του στο Βιετνάμ επισκέφθηκε την πόλη Χο Τσι Μινχ -την γνωστή παλαιότερα Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του καθεστώτος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, πριν 25 χρόνια. Χιλιάδες πλήθη λαού υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον αμερικανό πρόεδρο μπροστά από τα παλαιό προεδρικό μέγαρο όπου τα τανκς των βορειοκοερατών είχαν σφραγίσει την νίκη του κομμουνιστικού καθεστώτος. Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, ο κ. Κλίντον είχε συμμετάσχει σε τελετλη παράδοσης των λειψάνων  τριών αμερικανών στρατιωτών που ήταν αγνοούμενοι. Ο πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει το Βιετνάμ να απαλλαγεί από τις χιλιάδες βόμβες, νάρκες και βλήματα που παραμένουν ενεργά από την περίοδο του πολέμου. Αν και πόλεμος του Βιετνάμ τελείωσε πριν 25 χρόνια, περίπου 2.000 βιετναμέζοι σκοτώνονται κάθε χρόνο από άσκαστα βλήματα.

Οι Παλαιστίνιοι καλούν τους Ισραηλινούς να μην επέμβουν
Η Παλαιστινιακή ηγεσία κάλεσε το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα για την επίθεση παλαιστινίου αστυνομικού σε ισραηλινό στρατιωτικό συγκρότημα της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκε ο δράστης και ένας ισραηλινός στρατιώτης. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι έχουν αρχίσει ήδη έρευνες για το περιστατικό και είπε ότι δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση. Σύμφωνα με τους παλαιστινίους, μετά το επεισόδιο ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν εναντίον συγκροτήματος που στεγάζει την προσωπική φρουρά του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αλλά ισραηλινός επίσημος διέψευσε την πληροφορία. Στη Δυτική Οχθη επικρατεί εν τω μεταξύ σχετική ηρεμία μετά από σχετική έκκληση του κ. Αραφάτ.

11 νεκροί σε πυρκαγιά στη Νότια Αφρική
Στη Νότιο Αφρική η αστυνομία λέει ότι 11 εργάτες -10 γυναίκες και ένας άντρας- έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που κατέκαυσε ένα εργοστάσιο στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι κατά τα φαινόμενα η πυρκαγιά οφείλεται σε έκρηξη μιας φιάλης υγραερίου από την οποία αναφλέγησαν χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λούστρου για τα πατώματα. Η αστυνομία εξετάζει καταγγελίες ότι οι εργάτες ήταν κλειδωμένοι στο εργοστάσιο και δεν είχαν πρόσβαση στην έξοδο κινδύνου.

"Επίθεση" ΟΗΕ για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Αφρική
Τα Ηνωμένα Εθνη αρχίζουν τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμών στην Αφρική με στόχο να εξαλείψουν τον κίνδυνο της πολιομυελίτιδας για τα 70 εκατομμύρια παιδιά της ηπείρου. Αν και η ασθένεια αυτή έχει εξαλειφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου εξακολουθεί να προσβάλλει πολύ κόσμο ιδιαίτερα στην κεντρική και δυτική Αφρική. Πιστεύεται ότι αυτό οεφίλεται κυρίως στις συγκρούσεις και τίς μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή.

Κλείνει αμφιλεγόμενος πυρηνικός αντιδραστήρας
Ενας σοβιετικού σχεδιασμού πυρηνικός αντιδραστήρας σε αμφιλεγόμενο εργοστάσιο της Δημοκρατίας της Τσεχίας έκλεισε κατά τη διάρκεια ελέγχων. Εκπρόσωπος του πυρηνικού εργοστασίου Τεμελίν είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά δεν εξήγησε για ποιό λόγο ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα που σταμάτησε τη λειτουργία του αντιδραστήρα. Οι αρχές της γειοτνικλης Αυστρίας, είπε, έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη βλάβη στο εργοστάσιο εδώ και ένα μήνα που άρχισε να λειτουργεί.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας συζητά την ενεργειακή κρίση
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβάρ Σεβαρτνάτζε κάλεσε την κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη σχετικά με τη σοβαρότατη ενργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Χιλιάδες γεωργιανοί διαδήλωσαν για τις διακοπές στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση και οι αρχές προειδοποιούν ότι κακοποιά στοιχεία μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία προτίθεται να εφοδιάσει τη Ρωσία με ηλεκτρικό ρεύμα και ίσως και με φυσικό αέριο.

Σύλληψη υπόπτων για απόπειρα κατά του Φιντέλ Κάστρο
Η αστυνομία του Παναμά λέει ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα, ύστερα από τις κατηγορίες του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ότι ομάδα εξορίστων Κουβανών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζει να τον σκοτώσει, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε διεθνή σύνοδο στην πόλη του Παναμά. Ο πρόεδρος Κάστρο είπε ότι η ομάδα της οποίας ηγείται το λεγόμενο Κουβανο-αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα έχει εισαγάγει λαθραία στον Καναδά όπλα και εκρηκτικές ύλες με στόχο την δολοφονία του. Εκπρόσωπος του Ιδρύματος στο Μαϊάμι απέρριψε τις κατηγορίες

Παρατείνεται η επίσκεψη Φουτζιμόρι στην Ιαπωνία
Το ιαπωνικό υπουργείο εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι παρατείνει την επίσκεψή του στην Ιαπωνία επειδή είναι άρρωστος με γρίππη. Περουβιανοί επίσημοι λένε ότι ο κ. Φουτζιμόρι θα επιστρέψει στη χώρα του την Τετάρτη.  Ο ίδιος ο περουβιανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι θα επιστρέψει στη χώρα του, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι αναζητά πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.