Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ψηφοδέλτιο της πολιτείας της Φλόριντα
Ψηφοδέλτιο της πολιτείας της Φλόριντα

(09/11/2000, 21.30 GMΤ)

Προσφυγή στην δικαιοσύνη μελετά το επιτελείο του Γκορ
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στην δικαιοσύνη το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Αλ Γκόρ, μετά τις καταγγελίες για παρατυπίες που έχουν γίνει από πολλούς ψηφοφόρους.  Προαναγγελία των προθέσεων του κ. Γκορ ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών Γούωρεν Κρίστοφερ που εκπροσωπεί τον Δημοκρατικο υποψήφιο στην ανακαταμέτρηση των ψήφων στην Φλόριντα. Ο κ. Κρίστοφερ κατήγγειλε ότι έχουν γίνει σοβαρές και εκτεταμένες παρατυπίες κατά την ψηφοφορία στην εν λόγω πολιτεία καταλήγοντας ότι τον λόγο τώρα θα έχει η δικαιοσύνη. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά σε τέσσερις περιφέρειες της Φλόριντα η καταμέτρηση των ψήφων να γίνει με το χέρι και όχι με ηλεκτρονικά μέσα. Οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κομματος στην Φλόριντα λένε ότι 19.000 ενιαία ψηφοδέλτια κρίθηκαν ακυρα επειδή είχαν ψήφο δίπλα στο όνομα του κ. Γκορ και του δεξιού ανεξάρτητου υποψηφίου Πάτ Μπιουκάναν. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μπιουκάναν παραδέχτηκε ευθέως ότι τα ψηφοδέλτια ήταν παραπλανητικά και πολλοί από τους 3.000 ψήφους που ο έλαβε ο ίδιος προορίζονταν για τον Αλ Γκόρ. Στο μεταξύ η Ενωση για την Προώθηση των Εγχρώμων λέει ότι ερευνά καταγγελίες πως ορισμένοι μαύροι ψηφοφόροι δέχτηκαν πιέσεις και εκφοβισμούς και δεν έγιναν δεκτοί σε εκλογικά κέντρα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Μαϊάμι, οι ψήφοι των αμερικανών πολιτών που ζούν στο εξωτερικό και ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου μπορεί να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σκοτώθηκε ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος από ισραηλινά πυρά
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Φατάχ. Από τήν επίθεση έχασαν τη ζωή τους και δύο γυναίκες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στον τόπο της επίθεσης. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου αναφέρεται ότι ο νεκρός παλαιστίνιος είναι ο Χουσσείν Αμπεγιάντ, ιθύνων νούς πισω από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτήρισε την ενέργια πολύ επικινδυνη εξέλιξη.

Συνομιλίες Αραφάτ - Κλίντον στη Γουάσιγκτον
Ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται στη Γουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλίντον σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κύριος Αραφάτ θα προσπαθήσει να πείσει τον αμερικανό πρόεδρο για την ανάγκη αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στις Παλαιστινιακές περιοχές -πρόταση με την οποία διαφωνεί έντονα το Ισραήλ.

Η Αγκυρα αντίθετη στη σύνδεση Κυπριακού - τουρκικής υποψηφιότητας
Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την τουρκική υποψηφιότητα με την επίλυση του Κυπριακού, στο κείμενο για την εταιρική σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά την συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι το Κυπριακό αφορά τις δύο κοινότητες στη Κύπρο και ότι η Τουρκία πάντοτε θεωρούσε την υποψηφιότητά της και το Κυπριακό ως ξεχωριστά ζητήματα. Επεσήμανε δε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να αλλάξει στάση όσον αφορά τη Κύπρο.

Νέα -τέταρτη- παρέμβαση για στήριξη του Ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη για μιά ακόμη φορά για να στηρίξει το Ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές. Ως αποτέλεσμα, το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ανέκαμψε και έφτασε στα 86 σέντς έναντι του δολαρίου. Αλλά όπως μεταδίδει ο οικονομικός αναλυτής του BBC η ανάκαμψη του Ευρώ δεν ήταν η αναμενόμενη και πιθανολογείται νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες.

Διαδήλωση κατά του ρατσισμού στη Γερμανία
Περισσότερα από 250.000 ατομα συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν ηγετικά στελέχη από ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έγινε προς τιμή των δεκάδων χιλιάδων εβραίων που έγιναν στόχο των ναζί στην διαβόητη Κρίσταλναχτ, την Νύχτα του Σπασμένου Γυαλιού, όταν εξαγριωμένοι οπαδοί του Χιτλερ κατέστρεψαν και λεηλάτησαν τις περιουσίες των γερμανοεβραίων.

Αιματηρές συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στη Μοζαμβίκη
Πληροφορίες από την Μοζαμβίκη αναφέρουν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματισθηκαν κατά την σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι διαδηλωτές ήταν μέλη του αντιπολιτευτικού κινήματος Ρενάμο που διαφωνούν με την πραγματοποίηση εκλογων τον ερχόμενο μηνα.

Αρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Κούβας ζητά ο ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε σήμερα, για ενάτη συνεχή χρονιά, την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ πριν από 40 χρόνια. Την απόφαση ενέκριναν 167 χώρες ενώ μόνο οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα νησιά Μάρσαλ ψήφισαν κατά.

Βρετανία: Aντιδράσεις στον προϋπολογισμό Μπράουν
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών Γκόρντον Μπράουν για τον προυπολογισμό, που  διανέμει "πακέτο" 7 δισεκατομυρίων στερλινών, υπό μορφή οικονομικών ενισχύσεων, προς τους συνταξιούχους, τους οδηγούς φορτηγών, τους γιωταχήδες και τα νοικοκυριά. Οι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών -που παρέλυσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τη χώρα- λένε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν για την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλία: Κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση βοδινού
Η γαλλική αγορά βοδινού κρέατος έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα απο κρούσματα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων. Τα σουπερμάρκετ και τα κρεοπωλεία της χώρας λένε ότι οι πωλήσεις βοδινού έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες καθώς πολλοί δήμοι της χώρας απαγόρεψαν στις καντίνες των σχολείων να διαθέτουν βοδινό κρέας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε ανδρική στειρότητα τους Κινέζους
Στη Κίνα αξιωματούχοι του υπουργείου υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε έρευνα στη πόλη της Σαγκάης βρέθηκε ότι το 80% των ανδρών αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό προβλήματα στειρότητας, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων στη χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες.

Μέτρα για την προστασία της ζούγκλας του Αμαζονίου
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας λέει ότι θα διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρα δολλάρια για να αντιμετωπίσει το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη υλοτομεία στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ειδικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από δορυφόρους που θα ελέγχουν την περιοχή.

Εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας των ΗΠΑ
Οι αρχές της πολιτείας του Τέξας απέρριψαν την αίτηση χάριτος ενός μεξικανού θανατοποινίτη που καταδικάστηκε το 1989 για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιάς φοιτήτριας. Ετσι ο Μιγκέλ Άνχελ Φλόρες πρόκειται να εκτελεσθεί με θανατηφόρα ένεση σήμερα. Το συμβούλιο απονομής χάριτος του Τέξας απεφάνθη ότι η εσχάτη των ποινών θα πρέπει να εκτελεσθεί παρά την εκκληση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που λέει ότι η καταδικαστική απόφαση παρουσιάζει σοβαρά νομικά ελλαττώματα.

Τιμή - ρεκόρ για πίνακα του Πικάσσο
Πίνακας του Πικάσσο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη σε ανώνυμο αγοραστή έναντι 55 εκατομμυρίων δολλαρίων -τιμή υπερδιπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Ο πίνακας ανήκει στη λεγόμενη μπλε περίοδο του Πικάσο και ολοκληρώθηκε το 1902 στην Μπαρτσελόνα. Ανήκε αρχικά στην αμερικανίδα συγγραφέα Γκέρτρουντ Στάιν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.