Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινοί αστυνομικοί ερευνούν το σημείο της βομβιστικής επίθεσης
Ισραηλινοί αστυνομικοί ερευνούν το σημείο της βομβιστικής επίθεσης

(03/11/2000, 09000 GMΤ)

Η "Ισλαμική Τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Ιερουσαλήμ
Αναμένεται ότι θα επαναληφθούν σήμερα οι προσπάθειες γιά εκεχειρία, μετά από  πέντε εβδομάδες ταραχών, και παρά την σκληρή απάντηση του Ισραήλ στην χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Δυτική Ιερουσαλήμ, και τα επεισόδια στην Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια της νύκτας.Η παλαιστινιακή οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που προκάλεσε τον θάνατο δύο Ισραηλινών , και που εξεράγη ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο πρωθυπουργός Μπαράκ ετοιμάζονταν να αναγγείλουν την επίτευξη εκεχειρίας.To Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το Ισραήλ έδωσε νέα προθεσμία 24 ωρών στους Παλαιστινίους για να σεβασθούν την εκεχειρία.

Λαθος διάδρομο χρησιμοποιούσε το αεροπλάνο της Σίνγκαπορ
Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος της Σίνγκαπορ Αιρλάινς στην Ταϊβάν δήλωσαν ότι ο πιλότος χρησιμοποίησε λάθος διάδρομο απογείωσης. Ο επικεφαλής των ερευνών δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από έναν διάδρομο που επισκευαζόταν, και γιαυτό προσέκρουσε σε ξένο αντικείμεν, πράγμα που προκάλεσε την έκρηξη. Στο εν λόγω ατύχημα βρήκαν τον θάνατο πάνω από 80 άτομα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC  στην Ταϊπέϊ, ο πιλότος μπορεί να έκανε λάθος λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την ώρα της απογείωσης.

Οδηγούσε μεθυσμένος ο Τζωρτζ Μπους
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Τζωρτζ Μπους, παραδέχθηκε ότι πρίν από 24 χρόνια είχε συλληφθεί διότι οδηγούσε ενώ ήταν μεθυσμένος. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο και ότι του αφαιρέθηκε η άδεια οδηγησης μετά το επισόδιο που έλαβε χώρα στην πολιτεία Μέην το 1976.

Απειλεί η Βόρειος Κορέα
Η Βόρειος Κορέα απείλησε ότι θα απαγορεύσει τις επαφές ανάμεσα σε μέλη οικογενειών που δεν είχαν ειδωθεί επί δεκαετίες, από τότε δηλαδή που η χερσόνησος της Κορέας χωρίσθηκε. Αυτά μετά από σχόλια που διατύπωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Νότιο Κορέα, που οργανώνει αυτές τις συναντήσεις. Ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται δηλώσας ότι δεν υπάρχει ελευθερία στη Βόρειο Κορέα. Η αντίστοιχη οργάνωση στη Βόρειο Κορέα δήλωσε εν συνεχεία ότι τα σχόλια αυτά είναι ασύμβατα με την ιδιότητα του Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου και ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να συνεργάζεται με αυτόν.

Αισιοδοξία γιά τους πολιτικούς κρατουμένους στη Γιουγκοσλαβία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Κοστούνιτσα θα σημάνει την απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων από τις Σερβικές φυλακές. Αυτά αναφέρονται σε ανακοινωθέν του Στέητ Ντηπάρτμεντ με αφορμή την απελευθέρωση της Flora Brovina, αγωνίστριας γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρισκόταν στη φυλακή εδώ και 18 μήνες.Η Δρ. Brovina είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών, γιά τρομοκρατία, μετά την σύλληψή της που έγινε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό ανακοινωθέν ο πρόεδρος Κοστούνιτσα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα γιά την επούλωση των πληγών ανάμεσα στη Σερβική και την αλβανική κοινότητα.

Επίσκεψη υψηλόβαθμου Σύρου στην Τουρκία
Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της Σύρίας Abdel Halim Haddam. Πρόκειται γιά την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου μέλους της Συριακής κυβέρνησης στην Τουρκία από τότε που οι δύο χώρες έφθασαν σχεδόν στα πρόθυρα του πολέμου, πρίν από δύο χρόνια. Ανάμεσα στα ακανθώδη θέματα που δεν έχουν βρεί τη λύση τους είναι αφ' ενός οι υποψίες της Τουρκίας ότι η Συρία παρέχει βοήθεια στους Κούρδους αυτονομιστές, αφ΄ετέρου η ανησυχία της Συρία γιά τον έλεγχο των πόρων ύδρευσης από τον ποταμό Ευφράτη.

Εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή της Δ. Τουρκίας
Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε εξέγερση κρατουμένων που έγινε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Ουσάκ της Δ. Τουρκίας. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδοσε ότι οι κρατούμενοι, που έχουν λάβει μέρος στην εξέγερση, υποσχέθηκαν πως θα παραδοθούν σήμερα. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι δυνάμεις ασφαλείας ανέστειλαν την επιχείρηση που είχαν αναλάβει στις φυλακές, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν αν γίνουν νέες ταραχές.

50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Συνθήκης γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα
Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης πραγματοποιούν συνέδριο στη Ρώμη, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την  υπογραφή της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το συνέδριο θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των όσων προβλέπει η συνθήκη θα μπορούσε να γίνει πλέον αποτελεσματική.

Σε ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθεί ο Πινοσέτ
Στη Χιλή δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο  Αουγκούστο Πινοσέτ θα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικά τέστ γιά να εξακριβωθεί αν είναι σε θέση να προσαχθεί στο δικαστήριο. Τα τεστ θα αφορουν την ψυχολογική και νευρολογική κατάσταση του πρωην δικτάτορα, ο οποίος προς το παρόν νοσηλεύεται γιά πνευμονία.

Ο ΙΡΑ τηρεί την ειρηνευτική διαδικασία, λένε οι διεθνείς επιθεωρητές
Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας, που έχουν αναλάβει να εξακριβώσουν εάν ο ΙΡΑ έχει αποθηκεύσει το οπλοστάσιό του, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η οργάνωση αυτή είναι αποφασισμένη να τηρήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία. Εκπρόσωπος του μεγαλυτέρου κόμματος των Προτεσταντών στη Β. Ιρλανδία, των Ενωτικών του Ολστερ, χαρακτήρισε θετικά για την ειρηνευτική διαδικασία τα πορίσματα της έρευνας των διεθνών επιθεωρητών.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.