Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινοί αστυνομικοί ερευνούν το σημείο της βομβιστικής επίθεσης
Ισραηλινοί αστυνομικοί ερευνούν το σημείο της βομβιστικής επίθεσης

(02/11/2000, 1630 GMΤ)

Εκρηξη βόμβας στην Ιερουσαλήμ
Μεγάλη έκρηξη βόμβας συγκλόνισε σήμερα το μεσημέρι την Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική συνοικία της πόλης, κοντά στην υπαίθρια αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Οπως ανακοινώθηκε ένα από τα θύματα της επίθεσης είναι η κόρη του ηγέτη του δεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος του Ισραήλ Γιτζάκ Λεβί.

Εύθραστη συμφωνία εκεχειρίας Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Τα ισραηλινά άρματα μάχης άρχισαν να αποχωρούν από ορισμένες παλαιστινιακές πόλεις, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με  τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Ωστόσο οι συγκρούσεις παλαιστινίων διαδηλωτών με ισραηλινά στρατεύματα συνεχίστηκαν και σήμερα με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στη Δυτική Οχθη. Οι ένοπλες οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να σεβασθούν τη εκεχειρία και καλούν σε κλιμάκωση των επιθέσεων ενάντια στο Ισραήλ.

Επίσκεψη Μεσούτ Γιλμάζ στην Αθήνα
Η σημερινή επίσκεψη του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ στην Αθήνα, αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, μετά τις πρόσφατες διαφορές κατά τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Πολ Γουντ, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η βαριά ατμόσφαιρα που έχει επέλθει τελευταία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επιστήμονες προειδοποιούν για την αλλαγή κλίματος στη Μεσόγειο
H Mεσόγειος θα υποφέρει στο εξής από λειψυδρία και φωτιές, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν συμβεί στο κλίμα της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση 26 επιστημόνων, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας σημαίνει ότι σε όλη την Ευρώπη τα καλοκαίρια θα είναι πιο ζεστά, και ιδίως στον Ευρωπαϊκό νότο, περιοχές του οποίου θα γίνουν άγονες έρημοι. Για την Ελλάδα, η έκθεση προβλέπει ότι η ζέστη θα κάνει τη χώρα μας αφόρητη για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ρεκόρ μεταναστών στον κόσμο
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Εκθεση του Οργανισμού υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 150 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο το πλανήτη - 30 εκατομμύρια περισσότεροι από πριν μιά δεκαετία. Ο Οργανισμός λέει ότι για την αύξηση της μετανάστευσης ευθύνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι, η κατάρρευση του κομμουνισμού και η παγκοσμιοποίηση.

Υπερκέρδη για την εταιρεία πετρελαίου Shell
Η εταιρεία πετρελαίου Shell ανακοίνωσε σήμερα κέρδη ρεκόρ για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό η Shell είχε κέρδη πάνω από 2 δισεκατομύρια στερλίνες, αύξηση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισυ, που προέρχονται στη πλειοψηφία τους από τα διυλιστήρια της εταιρείας, καθώς αυξάνονταν οι τιμές του αργού πετρελαίου. Και η κερδοφορία αναμένεται να συνεχισθεί στο μέλλον, καθώς όπως λένε αναλυτές στο Σίτυ του Λονδίνου, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα.

Εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή της δυτικής Τουρκίας
Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε εξέγερση κρατουμένων που έγινε στις φυλακές Ουσάκ της δυτικής Τουρκίας. Ο τούρκος υπουργός επικρατείας Τούντζα Τοσκάϊ είπε ότι μερικά από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί. Ενωρίτερα έγκλειστοι που ανήκουν -σύμφωνα με τις αρχές- σε συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος κρατούσαν ομήρους τον διευθυντή των φυλακών και 4 φρουρούς.

Αυστρία: Οικολογικές διαμαρτυρίες για πυρηνικό εργοστάσιο της Τσεχίας
Αυστριακοί οικολόγοι άπέκλεισαν εκ νέου τα σύνορα με τη Τσεχία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τεμελίν. Ο αποκλεισμός των τριών συνοριακών διαβάσεων γίνεται δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι Τσεχίας και Αυστρίας για το ζήτημα..

Καταστολή πραξικοπήματος στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού τα στρατεύματα που πρόσκεινται στη κυβέρνηση επέδραμαν στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην πρωτεύουσα Σούβα και εξεδίωξαν ομάδα ανταρτών που είχε καταλάβει το κτίριο και κρατούσε ομήρους. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση συνοδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Βρετανία: Κυβερνητικές προειδοποιήσεις ενάντια στις κινητοποιήσεις για τα καύσιμα
Στη Βρετανία αγρότες και οδηγοί βυτιοφόρων λένε ότι θα παραλύσουν τη χώρα αρχίζοντας νέες κινητοποιήσεις, καθώς εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου η προθεσμία που έδωσαν στη κυβέρνηση Μπλέρ για να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα. Αλλά ο βρετανός υπουργός εσωτερικών Τζάκ Στρό μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, προειδοποίησε για τις πιθανές -όπως είπε- επιπτώσεις νέων κινητοποιήσεων: πτωχεύσεις εταιρειών, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία της χώρας.

Ρώσος πρώην μυστικός πράκτορας ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία
Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ένας πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ζήτησε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, συνοδευόμενος από την οικογενειά του έφθασε στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη και ζήτησε πολιτικό άσυλο γιατί -όπως είπε- φοβάται για τη ζωή του.

Εφθασαν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Εφθασαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι πρώτοι αστροναύτες που θα κατοικήσουν εκεί. Το διαστημόπλοιο Σογιούζ -με πλήρωμα 2 Ρώσων και ενός Αμερικανού- προσδέθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα το πρωί. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η αποστολή θα είναι και η απαρχή διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα.

Σκάκι: Απειλείται η κυριαρχία Κασπάροφ
Η δεκαπεντάχρονη κυριαρχία του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, απειλείται άμεσα απο τον φίλο του και πρώην "μαθητή" του, Βλαντιμίρ Κράμνικ. Ο Κασπάροφ θα πρέπει να κερδίσει τα 2 τελευταία παιχνίδια για να διατηρήσει τον τίτλο του, κάτι που φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.