Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Θα μειωθεί η ένταση?
Θα μειωθεί η ένταση?

(02/11/2000, 0745 GMΤ)

Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανακοινώνει το Ισραήλ
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους Παλαιστινίους για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας που επετεύχθη τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ λέει ότι θα σταματήσει να πυροβολεί κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών και θα αναβάλλει την εφαρμογή των αντιποίνων που είχε αποφασίσει μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν χθές που στοίχησαν τη ζωή σε 9 Πλαιστινίους και Ισραηλινούς. Η συμφωνία επετεύχθη κατά την συνάντηση του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρεζ και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Επιστήμονες προειδοποιούν για την αλλαγή κλίματος στη Μεσόγειο
H Mεσόγειος θα υποφέρει στο εξής από λειψυδρία και φωτιές, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν συμβεί στο κλίμα της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση εικοσιέξι επιστημόνων, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας σημαίνει ότι σε όλη την Ευρώπη τα καλοκαίρια θα είναι πιο ζεστά, και ιδίως στον Ευρωπαικό νότο, περιοχές του οποίου θα γίνουν άγονες έρημοι. Για την Ελλάδα, η έκθεση προβλέπει ότι η ζέστη θα κάνει τη χώρα μας αφόρητη για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται στα Ηνωμένα Εθνη
Η Γιουγκοσλαβία επανεντάχθηκε στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών μετά απο απουσία 8 ετών. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού υπερψήφισε την ομόφωνη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Η σημερινή ψηφοφορία συνέπεσε με την αναγγελία της Γερμανικής κυβέρνησης ότι θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.

Απελευθέρωση Αλβανίδας ακτιβίστριας από σερβικές φυλακές
Επέστρεψε στο Κοσσυφοπέδιο η γνωστότερη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φλόρα Μπρόβινα, μετά την απελευθέρωσή της από τις σερβικές φυλακές. Η δόκτορ Μπρόβινα που φυλακίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατηγορούμενη για τρομοκρατία, απελευθερώθηκε μετά από ειδικό διάταγμα που υπέγραψε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοσοτύνιτσα. Η δρ. Μπρόβινα είπε κατά την αποφυλάκισή της ότι -όπως την διαβεβαίωσαν- οι εκατοντάδες Κοσοβάροι Αλβανοί που κρατούνται σε σερβικές φυλακές θα αποφυλακισθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Εκστρατεία για το Ευρώ
Η Ευρωπαική Τράπεζα σχεδιάζει εκστρατεία με στόχο την στήριξη του Ευρώ που θα κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο. Παρά την ανάκαμψη που παρουσίασε το Ευρωπαικό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματαγορές, έχει συνολικά χάσει το 30 % της αξίας του απο πέρυσι. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC μεταδίδει απο την Φρανφούρτη όπου σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση του συμβουλίου της Ευρωπιακής Κεντρικής Τράπεζας, ότι καθώς το Ευρώ ανακάμπτει έναντι του δολλαρίου, τα μέλη του συμβουλίου ελπίζουν να πείσουν τους επενδυτές να μετατρέψουν τους λογαριασμούς τους σε Ευρώ.

Εκκληση Σιράκ για αυστηρότερη νομοθεσία στις θαλάσσιες μεταφορές
Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε ότι ατυχήματα όπως αυτό της βύθισης του ιταλικού τάνκερ Ιέβολι Σαν στη Μάγχη την περασμένη Τρίτη, μπορούν να αποδοθούν μόνο στην επικίνδυνη -όπως τη χαρακτήρισε- αναζήτηση χρηματικού κέρδους. Ο κ. Σιράκ επισκέφθηκε το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου για να ενημερωθεί για την επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής από ενδεχόμενη μόλυνση, μετά τη διαρροή τοξικών ουσιών από το φορτίο του ναυαγίου, και δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για το ατύχημα θα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό. Κάλεσε δε τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας να υϊοθετήσει αυστηρότερη νομοθεσία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Απόπειρα πραξικοπήματος στα Φίτζι
Ανταρτικές δυνάμεις στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού κατέλαβαν μέρος του γενικού επιτελείου της χώρας στην πρωτεύουσα Σούβα και κρατούν αρκετούς ομήρους. Το γενικό επιτελείο έχει περικυκλωθεί απο στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν απο τις ανταλλαγές πυρών.

Ρεκόρ μεταναστών στον κόσμο
Ο Διεθνής Οργανισμός για τους Μετανάστες λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι απο ποτέ άλλοτε έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Εκθεση του διεθνούς οργανισμού υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 150 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο το πλανήτη - 30 εκατομμύρια περισσότεροι απο πριν μιά δεκαετία. Ο Οργανισμός λέει ότι για την αύξηση της μετανάστευσης ευθύνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι, η κατάρρευση του κομμουνισμού και η παγκοσμιοποίηση.

Απειλείται η κυριαρχία Κασπάροφ
Η δεκαπεντάχρονη κυριαρχία του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, απειλείται άμεσα απο τον φίλο του και πρώην "μαθητή" του, Βλαντιμίρ Κράμνικ. Ο Κασπάροφ θα πρέπει να κερδίσει τα 2 τελευταία παιχνίδια για να διατηρήσει τον τίτλο του, κάτι που φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο. Οι ειδικοί λένε ότι ο Κασπάροφ που είναι εκτός φόρμας ίσως κερδίσει τη σημερινή παρτίδα μιά και παίζει με λευκά, αλλά το Σάββατο που διεξάγεται ο τελευταίος αγώνας παίζει με τα μαύρα και θα είναι δύσκολο να πάρει ακόμα και την ισοπαλία.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.