Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Tα συντρίμια του Μπόινγκ στο αεροδρόμιο της Ταιπέι
Tα συντρίμια του Μπόινγκ στο αεροδρόμιο της Ταιπέι

(01/11/2000, 1500 GMΤ)

Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ταιβάν
Στην Ταιβάν ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα να οφείλεται σε σύγκρουση του αεροσκάφους με αντικείμενο στο διάδρομο απογείωσης. Εν τω μετυαξύ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλα τα πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμια του αεροσκάφους των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης που τυλίχτηκε στις φλόγες στο αεροδρόμιο της Ταιπέι χθες. Εβδομήντα οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους. Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν χωρίς τραυματισμούς και πάνω από ογδόντα πέντε έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Καθώς έχουν αρχίσει οι έρευνες για την αιτία του ατυχήματος, εκπρόσωπος του αεροδρομίου απεκάλυψε ότι στον διάδρομο απογείωσης βρέθηκε μία ρόδα η οποία δεν ανήκει στο Μπόινγκ 747 των Αερογραμμών της Σιγκαπούρης.

Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους στη Βόρεια Αγκόλα
Επιβατικό αεροσκάφος, ρωσικής κατασκευής, συνετρήβη στη Βόρεια Αγκόλα μετέδωσε το πορτογαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Λούσα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 42 επιβάτες και είναι όλοι τους νεκροί. Επίσης σκοτώθηκαν και τα 6 μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία Guicango. Το δυστύχημα έγινε την Τρίτη το βράδυ κοντά στην πόλη Σαουρίμο περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά της Λουάντα. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το αεροσκάφος - Antonov 26 - εξερράγη στον αέρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σαουρίμο. Προορισμός του αεροσκάφους ήταν η Λουάντα.

Ανησυχίες για τη διαρροή τοξικών στη Μάγχη
Γάλλοι ειδικοί είπαν ότι έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μία επικίνδυνη τοξική ουσία διέρρευσε από το ιταλικό δεξαμενόπλοιο Ιέβολι Σαν που βυθίσθηκε χθες στη Μάγχη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ βρίσκεται στο Χερβούργο στα βόρεια της χώρας για να ενημερωθεί για την επιχείρηση περιορισμού της μόλυνσης. Επιστήμονες υπογραμμίζουν η έκταση της μόλυνσης είναι περιορισμένη.    Πάντως οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος προειδοποιούν για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής όμοιας με αυτής που έγινε πέρυσι με το ναυάγιο του Ερικα κοντά στις ακτές της Βρετάνης.

Τεράστια ποσότητα κοκαίνης με προορισμό την Ελλάδα
Τεράστια ποσότητα κοκαϊνης με προορισμό την Ελλάδα, εντόπισαν τελωνιακοί, στην Αγγλία, σε πλοίο από την Κολομβία που μετέφερε κατεψυγμένο πολτό φρούτων. Οι τελωνιακοί στο Λίβερπουλ περίμεναν έξι ολόκληρες ημέρες να ξεπαγώσει ο πολτός φρούτων για να ανακαλύψουν τα ναρκωτικά. Η ποσότητα της κοκαϊνης που μετέφερε το πλοίο είναι η μεγαλύτερη που εντοπίζεται στο λιμάνι τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπολογίζεται ότι η αξία της κοκαϊνης που μετέφερε το πλοίο ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια λίρες - περίπου 14 δισεκατομμύρια δραχμές.

Προσπάθειες γιά τη γεφύρωση των διαφορών στη Μέση Ανατολή
Τρείς Παλαιστίνιοι - ο ένας απ 'αυτούς αστυνομικός - σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ενώ οι ΗΠΑ καταβάλλουν νέες προσπάθειες για να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, με στόχο να τεθεί τέρμα στα επεισόδια βίας. Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μαντλίν Ολμπράιτ,  ενώ έχει προσκληθεί να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, προς το τέλος της εβδομάδος, και ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαϊμπ Ερεκάτ. 

Ανοδική η πορεία του Ευρώ
Σταθερά ανοδική  είναι η πορεία του Ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Στο Λονδίνο, η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο έφθασε τα 85,5 σεντς. Η ανοδική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος σημειώνεται έπειτα από μία μεγάλη περίοδο ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας - την περασμένη εβδομάδα - το Ευρώ έφθασε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Ενας από τους λόγους της τωρινής ανάκαμψης είναι και το γεγονός ότι η οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσεται πλέον με πιο αργούς ρυθμούς.

Προσπάθειες γιά τη γεφύρωση των διαφορών Σερβίας-Μαυροβουνίου
Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταβάλλει νέες προσπάθειες γιά τη γεφύρωση των διαφορών της Σερβίας με το Μαυροβούνιο που έχει απειλήσει να κηρύξει την ανεξαρτησία και να αποχωρήσει από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Ο κ.Κοστούνιτσα έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα αιτήματα του Μαυροβουνίου γιά μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. 

H Γιουγκοσλαβία και πάλι στον ΟΗΕ
Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έγινε σήμερα αποδεκτή η αίτηση της Γιουγκοσλαβίας να γίνει και πάλι μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Βελιγράδι δεν είχε δικαίωμα ψήφου στα Ηνωμένα Εθνη από το 1992, μετά την αντιδικία για το εάν θα κρατούσε το Βελιγράδι τη θέση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας ή όχι. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε χαρακτηριστικά : Είναι μία μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Βαλκάνια και την Ευρώπη... μία μεγάλη μέρα για τα Ηνωμένα Εθνη.

Επίσημη διαμαρτυρία της Τεχεράνης προς την Τουρκία
Η ιρανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Τουρκία επειδή η Αγκυρα υποχρέωσε επιβατικό αεροσκάφος των ιρανικών αερογραμμών να προσγειωθεί στο τουρκικό έδαφος γιά να γίνει έρευνα . Η Τεχεράνη υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί εχθρική πράξη και βασίζεται στην προπαγάνδα κατά του Ιράν .

Συνεχίζονται οι προσπάθειες γιά την ανάσυρση των σωρών των ναυτών του Κουρκς
Στη Θάλασσα του Μπάρεντς οι δύτες που προσπαθούν να ανασύρουν τις σωρούς των ναυτών του πυρηνικού υποβρυχείου Κουρκς προσπαθούν τώρα να ανοίξουν μία νέα τρύπα στο κοίτος του σκάφους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιδιώκουν να εξετάσουν το τμήμα του σκάφους όπου ήταν το κέντρο ελέγχου. Εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού αρνήθηκε να δεχθεί ότι οι δύτες έχουν διαταγή να ψάξουν γιά μυστικά έγγραφα.

Στην τελική ευθεία οι Αμερικανικές εκλογές
Εξι ημέρες πρίν απο τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλ Γκόρ των Δημοκρατικών και ο Τζώρτζ Μπούς των Ρεπουμπλικάνων περιοδεύουν στις δυτικές περιοχές της χώρας. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει 5% προβάδισμα στον κύριο Μπούς, αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τα πάντα θα κριθούν στο νήμα.

Απογραφή πληθυσμού στην Κίνα
H μεγαλύτερη απογραφή στην παγκόσμια ιστορία άρχισε σήμερα στην Κίνα. Τις επόμενες δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια υπάλληλοι θα επισκεφθούν και το πιό απομακρυσμένο χωριό της αχανούς αυτής χώρας για να μετρήσουν επακριβώς τον πληθυσμό της Κίνας ο οποίος υπολογίζεται πάνω απο ένα δισεκατομμύριο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.