Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα
Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα

(31/10/2000, 0900 GMΤ)

Την ανεξαρτησία από τη Σερβία θέτει στόχο ο Ρουγκόβα
Καθώς τα αποτελέσματα από τις εκλογές του Σαββάτου στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαιώνουν την συντριπτική νίκη της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου, ο ηγέτης της, μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δήλωσε ότι έχει την εντολή να διαπραγματευθεί την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία. Η ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε την σταθερότητα και επέλεξε ένας έμπειρο πολιτικό για να διαπραγματευθεί το μέλλον της επαρχίας. Οι εκλογές σήμαναν την ταπείνωση του πρώην ηγέτη των Κοσοβάρων ανταρτών, Χάσιμ Θάτσι. Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει το Κοσσυφοπέδιο στη δικαιοδοσία της γιουγκοσλαβίας. (Η περιοχή διοικείται από τα Ηνωμένα Εθνη, νομικά όμως παραμένει τμήμα της Σερβίας)

Ισραηλινά ελικόπτερα επιτίθενται στα γραφεία του Αραφάτ
Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν κτίρια που χρησιμοποιεί το κίνημα Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γασέρ Αραφάτ στην Λωρίδα της Γάζας και στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, λίγες μόνο ώρες μετά τον λόγο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Βουλή, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως η ειρήνη είναι ακόμη εφικτή στη Μ. Ανατολή, τόνισε, όμως, ότι το Ισραήλ δεν έχει αυτή τη στιγμή έναν εταίρο έτοιμο να προβεί σε παραχωρήσεις. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τις επιθέσεις "προειδοποιητικές". Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι κατά τα φαινόμενα η διένεξη είσηλθε σε νέα φάση καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται διατεθειμένος να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα σε καθημερινή βάση. Στον λόγο του στην Βουλή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που διεκόπη πολλές φορές από Αραβες και δεξιούς βουλευτές, επέρριψε τις ευθύνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Αργότερα το κόμμα των Ορθόδοξων Εβραίων, Σας - το τρίτο μεγαλύτερο στην ισραηλινή βουλή - συμφώνησε, λόγω της κρίσης, να υποστηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του κ.Μπάρακ για τουλάχιστον ένα μήνα.

Δέκα και πλέον νεκροί από τις θύελλες που πλήττουν την Ευρώπη
Στη βορειοδυτική Ευρώπη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αρχίσει μείζονα επιχείρηση αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις σφοδρές θύελλες των τελευταίων ημερών. Πάνω από δέκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρότερες θύελλες των δέκα τελευταίων ετών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Στην Αγγλία και την Ουαλλία πάνω από πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, αρκετές πόλεις πλημμύρισαν, το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέλυσε και διακόπηκε η παροχή ρεύματος. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η Βρεταννία μπορεί να πληγεί από νέες θύελλες. Στην Γαλλία τέσσερεις άνθρωποι  βρήκαν το θάνατο, ένα άτομο πέθανε στην Ιρλανδία, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν και περιοχές του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα την παραγωγή του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ είχαν συμφωνήσει ν'αυξήσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού εάν η τιμή του αργού πετρελαίου παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα απ'αυτά που έχει θέσει ως στόχο ο οργανισμός, δηλ. τα 22-25 δολλάρια το βαρέλι. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC εκτιμά πως η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τιμή της βενζίνης και των καυσίμων θέρμανσης.

Ιταλοί ποδοσφαιριστές "έστησαν" αγώνα
Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έκρινε ότι ήταν ένοχοι για "στήσιμο" ενός αγώνα, οι τρείς παίχτες ήταν της Αταλάντα Μπέργκαμο της πρώτης κατηγορίας και οι πέντε παίχτες ήταν της ομάδας Πιστογέζε, της δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο με πολλά στοιχήματα ότι το πρώτο ημίχρονο θα είναι 0-1 και θα λήξει με ισοπαλία 1-1, όπως και έγινε με αποτέλεσμα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αρχίσει τις έρευνες. Η υπόθεση, η μεγαλύτερη στο Ιταλικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια, παραπέμφθηκε στον Σύνδεσμο Ιταλικού Ποδοσφαίρου που θα επιβάλει ποινές.

Χιλιάδες καταδικάζουν την δολοφονία της ΕΤΑ
Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης, σε ένδειξη οργής και αγανάκτησης για την τελευταία πολιτική δολοφονία που αποδίδεται στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ. Το σύνθημα των διαδηλωτών ήταν ότι δεν στρέφονται κατά των Βάσκων, αλλά αποκλειστικά κατά της ΕΤΑ. Τα Ηνωμένα Εθνη καταδίκασαν την βομβιστική επίθεση, κατά την οποία βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο εξερράγη και προκάλεσε τον θάνατο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οδηγού και του σωματοφύλακά του, ενώ πολλά άτομα τραυματίστηκαν.

Στην τελική ευθεία οι αμερικανικές εκλογές
Στην αρχή της εβδομάδας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, George W Bush, περιοδεύει στις ασφαλείς Δημοκρατικές περιοχές της Καλιφόρνιας και του Νέου Μεξικού, κατηγορώντας τον αμερικανό αντιπρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, για διάδοση ψευδών και κυνισμό. Την ίδια στιγμή, περιοδεύοντας στο Μίσιγκαν και στο Βισκόνσιν, ο Κος Γκορ είπε ότι ο αμερικανικός λαός έχει δύο επιλογές, να διατηρήσει την ευημερία του υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών ή να την χάσει επιλέγοντας τον Κο Bush. Oι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρό προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους.

Συγγνώμη ζητάει από τους Ρεπουμπλικάνους ο Μπιλ Κλίντον
Ο αμερικανός πρόεδρος Κλίντον είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσσο του οφείλουν να του ζητήσουν συγγνώμη επειδή τον προσήγαγαν στη δικαιοσύνη. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire, ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για την υπόθεση Λεβίνσκι, αλλά η Ρεπουμπλικανική ηγεσία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τη δοκιμασία στην οποία υπέβαλε τη χώρα με την προσαγωγή του προέδρου. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσσο χαρακτήρισε παράδοξες τις δηλώσεις Κλίντον, λέγοντας ότι για την κρίση και την κατάχρηση εξουσίας ευθύνεται ο ίδιος ο προέδρος. Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ακόμη και τους τελευταίους του μήνες στον Λευκό Οίκο, ο Μπιλ Κλίντον και η υπόθεση Λεβίνκσι εξακολουθούν να είναι το πιο επίμαχο ζήτημα της αμερικανικής πολιτικής, και είναι ο λόγος που ο αντιπρόεδρος Γκορ αναφέρεται σπάνια στην προεκλογική του εκστρατεία στον Μπιλ Κλίντον.

Στο διάστημα οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Οι πρώτοι αστροναύτες που θα ζήσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αρχίζουν σήμερα το ταξίδι τους από το κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ στο Καζακστάν. Στον διαστημικό σταθμό θα προσδεθούν την Πέμπτη. Το πλήρωμα, δύο Ρώσοι και ένας Αμερικάνος, θα περάσουν τέσσερεις μήνες στον διαστημικό σταθμό, που όταν ολοκληρωθεί, το 2006, θα έχει μέγεθος σαράντα επί εκατό μέτρα.

Εξωση σε αμερικανούς ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων στο Μεξικό
Στο Μεξικό, ένοπλοι αστυνομικοί, κάνουν έξωση σε δεκάδες Αμερικανούς που είχαν αγοράσει διαμερίσματα σε πολυτελές θέρετρο, κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί είχαν αγοράσει ακριβά τα παραθαλάσσια σπίτια τους, τα οποία έπρεπε να εκκενώσουν μέσα σε πέντε ώρες, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου η γη πρέπει να επιστραφεί στους αρχικούς της ιδιοκτήτες, που, από διοικητικό λάθος, είχαν εκτοπιστεί.

Μεγαλύτερη συνεργασία υπόσχονται Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκαν να συνεργασθούν περισσότερο στους τομείς της αμύνης και της ασφαλείας κι επίσης στην επίλυση των κρίσεων που ξεσπούν στην Ευρώπη. Το ανακοινωθέν της συνόδου που έγινε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, μιλάει για ένα στρατηγικό συνεταιρισμό, αλλά δεν αναφέρεται ευθέως στα σχέδια της Κοινότητας που προβλέπουν τη σύσταση ειδικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 60 χιλιάδων στρατιωτών μέχρι το έτος 2003.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.