Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συνεχίζεται η βία στα κατεχόμενα, καθώς ο Μπαράκ αντιμετωπίζει σήμερα το Κοινοβούλιο
Συνεχίζεται η βία στα κατεχόμενα, καθώς ο Μπαράκ αντιμετωπίζει σήμερα το Κοινοβούλιο

(30/10/2000, 0830 GMΤ)

Υποστήριξη απο τους Ορθόδοξους κερδίζει τελικά ο Μπαράκ
Το ισραηλινό κοινοβούλιο, η Κνεσσέτ, συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά απο τότε που ξεκίνησε η παλαιστηνιακή εξέγερση στα κατεχόμενα εδάφη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ αναμένετο να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Κνεσσέτ, αφότου απέτυχαν οι συνομιλίες του για σύγκλιση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με το δεξιό κόμμα Λικούντ. Αλλα, καθώς το ακραίο Ορθόδοξο Κόμμα Σας συμφώνησε να στηρίξει προσωρινά τον κύριο Μπαράκ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να καταφέρει να αποφύγει την ήττα. Την ίδια στιγμή, η βία συνεχίζεται. Ενας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε απο έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χθες, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 5 Παλεστήνιους.

Εξεγερμένοι στρατιώτες κατά κυβέρνησης/στρατού στο Περού
Στο Περού, ο στρατός προσπαθεί να εντοπίσει ομάδα στρατιωτών που εξεγέρθηκαν κατά της επιστροφής του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών απο την εξορία. Οι 60 περίπου στρατιώτες κρατούν ένα στρατηγό και τέσσερις πολίτες όμηρους. Οι εξεγερθέντες καταγγέλουν την ηγεσία του στρατού λέγοντας ότι παραμένει πιστή στον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και λένε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Φιτζιμόρι δεν είναι νόμιμη. Προσθέτουν ότι δεν θα τερματίσουν την εξέγερση τους εάν δεν πραγματοποιηθούν πρώτα δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Ξεκίνησε η σύνοδος ΕΕ - Ρωσίας
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησαν πριν απο λίγο - και μετά απο πολλές αναβολές - τη σύνοδο τους στο Παρίσι. Στόχος της συνόδου είναι να επιτευχθεί πολιτική και οικονομική 'στρατηγική συνεργασία'. Η Ρωσία χρειάζεται βοήθεια για την βιομηχανία πετρελαίου και γκαζιού και η Ευρώπη καλωσορίζει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στην Γιουγκοσλαβία απο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικός συντάκτης του BBC για ευρωπαϊκά θέματα μεταδίδει ότι και οι δύο πλευρές είναι διατεθημένες να θέσουν στο περιθώριο το θέμα της Τσετσενίας, το οποίο προκάλεσε μέχρι τώρα πολλές καθυστερήσεις.

Υπέρ της δημοκρατίας οι ηγέτες του Ειρηνικού
Οι ηγέτες των νήσων του Ειρηνικού εξέφρασαν σε σύνοδο τους ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στα νησιά Φίτζι και την έκρηξη βίας στα νησιά του Σολομώντα. Οι δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο που έγινε στο Κιριμπάτι κατέληξαν σε συμφωνία για την απο κοινού υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι δύο μεγαλύτερες χώρες ζήτησαν να μπορούν να επιβληθούν κηρώσεις, αλλά δεν έγινε δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα αυτό.

Νικητής ο Ρουγκόβα καθ'όλες τις ενδείξεις
Καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ο μετριοπαθής Αλβανόφωνος πολιτικός Ιμπραήμ Ρουγκόβα υποστηρίζει ότι έχει κερδίσει τις εκλογές. Ο κύριος Ρουγκόβα είπε ότι πρωταρχικός του στόχος παραμένει η επίτευξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν ανεξάρτητοι παρατηρητές, ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών. Ομως, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, επειδή οδηγούν στην νομιμοποίηση μιας μονο-εθνοτικής κοινωνίας. Ας σημειωθεί ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου απείχαν απο τις εκλογές, εκφράζοντας φόβους ότι θα οδηγήσουν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Εκστρατεία κατά του 'βρώμικου χρήματος' απο τις τράπεζες
Εντεκα απο τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο υπέγραψαν νέο κώδικο για να καταπολεμίσουν το 'ξέπλημα βρώμικου χρήματος'. Στόχος του κώδικα είναι να εμποδίσει το οργανωμένο έγκλημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς απο το να χρησιμοποιούν και να διοχετεύουν 'βρώμικο χρήμα'. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 600 δισσεκατομύρια δολάρια βρώμικου χρήματος κατατίθεται στις τράπεζες κάθε χρόνο.

Καταιγίδες σε Βρετανία - Γαλλία
Χαλάζι και καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλήξει την Βρετανία και την Γαλλία, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους των δύο χωρών χωρίς ηκεκτρικό και προκαλώντας φόβους για νέες πλημμύρες. Την ίδια στιγμή, οι μετερεολόγοι προειδοποιούν ότι οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα. Στην Αγγλία, δέντρα που έπεσαν λόγω των δυνατών ανέμων σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτησαν σοβαρά άλλα δύο. Εξάλλου, στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, το πλήρωμα νορβηγικού πλοίου αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει λόγω, όταν ξέσπασε καταιγίδα με δυνατό χαλάζι.

Περισσότερα πτώματα ανασσύρονται απο το Κούρσκ
Ρώσοι και νορβηγοί δύτες συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να ανασύρουν τα πτώματα των μελών του πληρώματος απο το βυθισμένο πυρηνικό υποβρύχιο Κούρσκ. Ο ήπιος καιρός επέτρεψε στους δύτες να εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ανασσύρουν περισσότερα πτώματα. Προσπαθούν να προσεγγίσουν το πίσω μέρος του σκάφους, όπου σύμφωνα με σημείωμα που βρέθηκε σε ένα απο τους αξιωματικούς, 23 μέλη του Κούρσκ επέζησαν τουλάχιστον λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.